ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O Δημήτρης Λιγνάδης δηλώνει αθώος και χαρακτηρίζει τις κατηγορίες κατασκευασμένες από νομικούς συμβούλους του ΣΕΗ

Papadakis Press Εξωτερικός συνεργάτης

Αθώος δήλωσε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης για τις κατηγορίες του βιασμού κατά συρροή που τον βαραίνουν. Ο Δημήτρης Λιγνάδης με υπόμνημα που κατέθεσε ο δικηγόρος του, Αλέξης Κούγιας, δηλώνει ότι ουδέποτε εκδήλωσε ερωτικό ενδιαφέρον για ανήλικους. Επιπλέον δεν ήλθε όπως υποστηρίζει ουδέποτε σε σεξουαλική επαφή με ανήλικα άτομα, είτε με συναίνεση είτε χωρίς.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης υποστηρίζει επιπλέον ότι δεν έκανε ποτέ χρήση ναρκωτικών, ούτε είχε στην κατοχή του ναρκωτικές ουσίες. Στο υπόμνημα που κατέθεσε ο δικηγόρος του, οι κατηγορίες εναντίον του χαρακτηρίζονται κατασκευασμένες. Μάλιστα τονίζει ότι η αιτία για την έρευνα που διενεργείται εις βάρος του, είναι η εχθρότητα μεταξύ του ίδιου και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) «και ιδίως με τον πρόεδρο και μέτριο ηθοποιό Σπύρο Μπιμπίλα, ο οποίος συμπτωματικά και όχι αξιοκρατικά βρίσκεται σε αυτή τη θέση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι απορρίφθηκε η αίτησή του για ακύρωση της προδικασίας και ξεκίνησε και επίσημα η απολογία του. Όσα αναφέρει στο απολογητικό του υπόμνημα, ακολουθούν.

Όσα ισχυρίζεται ο Δημήτρης Λιγνάδης στο απολογητικό του υπόμνημα

«Οι εις βάρος μου δύο μηνύσεις, όπως επίσης και η μαρτυρικές καταθέσεις είναι απολύτως ψευδείς και κατασκευασμένες και τις αρνούμαι κατηγορηματικά. Η υπόθεση αυτή είναι κατασκευασμένη από δικηγόρους που είναι νομικοί σύμβουλοι του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΗ και ως υποδομή έχει την ευθεία αντιπαράθεση μου εδώ και χρόνια με τα πρόσωπα που συγκροτούν το διοικητικό συμβούλιο για τον τρόπο που διαχειρίζονται την ενωση ελλήνων ηθοποιών και τα χρήματα που έρχονται στην κατοχή τους και εξαιτίας αυτής της αντιπαράθεσης υπάρχει χρόνια εχθρότητα μεταξύ εμού και αυτόν και ιδίως με τον πρόεδρο αυτής και μέτριο ηθοποιό Σπύρο Μπιμπίλα, ο οποίος συμπτωματικά και όχι αξιοκρατικά βρίσκεται σε αυτή τη θέση», αναφέρει χαρακτηριστικά το απολογητικό του υπόμνημα.

«Τα πρόσωπα αυτά με φθονούν από τότε που ξεκίνησα την καριέρα μου, η δε εχθρότητα και ο φθόνος τους υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια που πρωταγωνιστώ ηθοποιός ή σκηνοθετώ κορυφές παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, στο θέατρο Επιδαύρου και αλλού, γιατί ουδέποτε επέλεξα τους περισσότερους εξ’αυτών, για να συμμετάσχουν στις παραστάσεις, τις οποίες σκηνοθετούσα, και κορυφώθηκε την ημέρα που εξαιτίας της εξαίρετης διαδρομής μου ως ηθοποιού αρχικά και ως σκηνοθέτη μετά, με διακομματική επιλογή, επελέγην ως καλλιτεχνικός διευθυντής του κορυφαίου και θεσμικού θεάτρου της χώρας», αναφέρει στη συνέχεια μέσω του υπομνήματός του ο Δημήτρης Λιγνάδης. Ο ίδιος αναφέρεται επιπλέον στην αντίδραση του ΣΕΗ όταν αποφάσισε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου να ονομάσει μία αίθουσα στο ισόγειο της σκηνής του ΡΕΞ, σε «Αίθουσα Ελένη Παπαδάκη».

Ο Δημήτρης Λιγνάδης συνεχίζει ισχυριζόμενος ότι «Η σε βάρος μου υπόθεση ξεκινήσαμε διαρροή μέσω υποκινούμενων sites περί του ότι μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου σύντομα θα έρθουν οι αποκαλύψεις για κορυφαία ηθοποιό, ακολούθησαν 2 Φεβρουαρίου 2021 δημοσιεύματα της γνωστής και συνδεόμενες πολιτικά με την αντιπολίτευση, κόρης παλαιών υπουργών, Έλενας Ακρίτα, ότι θα παραιτηθώ από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του εθνικού θεάτρου, και εφόσον εγώ διέψευσα τα δημοσιεύματα της Ακρίτα, υποβλήθηκε σε βάρος μου η μήνυση του Βασίλη Κ., η οποία δεν είχε καμία νομική πτυχή αφού δεν περιέγραφε αξιόποινες πράξεις και επιπλέον αναγόταν σε χρονικό διάστημα που είχαν παραγραφεί».

«Σκοπός τους αρχικά ήταν η ηθική εξόντωσή μου δια του χαρακτηρισμού μου ως παιδόφιλου και βιαστή και όχι ο εγκλεισμός μου στη (όπως είχε συμβεί και με την καταγγελία της Μπεκατώρου κατά του αντιπροέδρου της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας αφού η μεν καταγγελία αρχειοθετήθηκε λόγω παραγραφής ο δε καταγγελθείς καταστράφηκε εξαιτίας της καταγγελίας) και για το λόγο αυτό δεν εμφάνισαν από την αρχή ενώπιον των αστυνομικών ή εισαγγελικών αρχών τα δυο πρόσωπα που σήμερα φέρονται ως αλλά ο Β.Κ. επέλεξε να δώσει συνέντευξη στην Ελεονόρα Μελέτη τη 17η Φεβρουαρίου του 2021», σημειώνει ο Δημήτρης Λιγνάδης. Ο ίδιος τονίζει ότι το σχέδιο των μηνυτών του άλαλξε «με την προσδοκία ότι από αυτή την υπόθεση θα μπορούσαν να έχουν και οικονομικό κέρδος».

Στο υπόμνημά του στρέφεται κατά των μηνυτών του, χαρακτηρίζοντάς τους «Αδίστακτους και ανήθικους ανθρώπους» για τους οποίους ισχυρίζεται ότι «Έφτιαξαν δύο ιστορίες, μία τον Αύγουστο του 2010,1 τον Αύγουστο του 2015, πιθανολογώντας ότι τον Αύγουστο που είναι ο μήνας των παραστάσεων στην Επίδαυρο και στα άλλα θερινά θέατρα, θα ήμουν στην Αθήνα, χωρίς καν να φροντίσουν ελέγξουν τα προγράμματα των παραστάσεων και να έχουν μία στοιχειώδη αξιοπιστία».

Ο Δημήτρης Λιγνάδης υποστηρίζει ότι δεν βρισκόταν στην Αθήνα ούτε κατά τις αρχές Αυγούστου αλλά και καθόλου κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 2010, οπότε και τοποθετούνται οι πράξεις που περιγράφονται στην πρώτη μήνυση εις βάρος του. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι γνώρισε τον μηνυτή του, αφού εκείνος τον προσέγγισε μέσω Facebook για να τον βοηθήσει καλλιτεχνικά.

Ο ίδιος αναφέρεται στην δεύτερη μήνυση που έχει κατατεθεί εις βάτος του σημειώνοντας ότι από την 1η Αυγούστου 2015 μέχρι και τα τέλη του μήνα βρισκόταν στην Ιθάκη για διακοπές, αναφέροντας και τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονταν μαζί του. Σχετικά με τις περιγραφές του σπιτιού του που περιλαμβάνονται στη μήνυση και επαναλαμβάνονται και από τον μάρτυρα ο Δημήτρης Λιγνάδης σημειώνει ότι τα στοιχεία ναι μεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα «αλλά αυτά από μόνα τους δεν αποδεικνύουν ότι η ως άνω έχουν έρθει στο σπίτι μου, διότι φωτογραφίες τόσο του σπιτιού μου με τη συγκεκριμένη θέα, όσο και της γάτας μου έχουν αναρτηθεί στο site spirishoot ήδη από το 2015 και έτσι ο καθένας θα μπορούσε να τα γνωρίζει χωρίς να έρθει ποτέ στο σπίτι μου».

Τέλος για την 40χρονη μάρτυρα η κατάθεση της οποία περιλαμβάνεται στη δικογραφία, ο Δημήτρης Λιγνάδης αναφέρει ότι «πρόκειται για μια κοπέλα που είχε εμμονή με το πρόσωπο μου και ήθελε με κάθε τρόπο να κάνουμε σχέση, ακόμη και να παντρευτούμε, και για το λόγο αυτό με παρακολουθούσε συνεχώς στο σπίτι, στην εργασία μου, στο θέατρο και στις διακοπές μου επί 20 χρόνια μέχρι και πρόσφατα».

«Ουδέποτε στη ζωή μου εκδήλωσα ερωτικό ενδιαφέρον για ανήλικα πρόσωπα, ουδέποτε ήρθα σε σεξουαλική επαφή, Με οι χωρίς τη συναίνεση του, ουδέποτε έχω κάνει χρήση ναρκωτικών και ουδέποτε θα την είχα ούτε διέθετα σε οποιονδήποτε τρίτο οποιαδήποτε ναρκωτική ουσία» αναφέρει για την κατηγορία που τον βαραίνει ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Το υπόμνημα καταλήγει στα αιτήματα του Δημήτρη Λιγνάδη τα οποία είναι: «Να αφεθώ ελεύθερος άνευ περιοριστικών όρων, άλλως με τους περιοριστικούς όρους που υμείς κρίνετε αναγκαίους. Να απαλλαγώ διά βουλεύματος».