ΕΡΕΥΝΑ

Τι καθορίζει την οικονομική επιτυχία των παιδιών στην ενήλικη ζωή τους;

Pexels

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ένα συγκεκριμένο στυλ γονικής μέριμνας, έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κόστους για τις ίδιες τις οικογένειες, αλλά και μελλοντικά, οικονομικά οφέλη, καθώς τα παιδιά ωριμάζουν προς την ενηλικίωση. Πώς ακριβώς όμως συμβαίνει αυτό;

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε νοικοκυριά με οικονομικά προβλήματα, αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών εμποδίων. Η παιδική φτώχεια συνδέεται με κατάθλιψη, άγχος, θυμό, χαμηλότερα επίπεδα αυτοελέγχου και υψηλότερο άγχος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα άτομα δεν μπορεί να έχουν ένα θετικό οικονομικό μέλλον. Αντίθετα, μπορεί να πιστεύουμε ότι τα παιδιά από οικονομικά προνομιούχες οικογένειες, οδεύουν εγγενώς προς μια καλύτερη οικονομική ζωή. Όμως ούτε αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Ενώ οι οικονομικοί πόροι μπορούν να παρέχουν ευκαιρίες και εμπειρίες που δεν είναι διαθέσιμες σε παιδιά από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος, η ευημερία στην παιδική ηλικία, απέχει πολύ από την εγγύηση οικονομικών οφελών στην ενήλικη ζωή. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι επιζήμια. Αποδεικνύεται ότι η ανατροφή και όχι η οικονομική κατάσταση μιας οικογένειας, έχει στην πραγματικότητα τεράστιο αντίκτυπο στο οικονομικό μέλλον ενός παιδιού.

Η ανατροφή που καθορίζει το οικονομικό μέλλον των παιδιών Pexels

Η ανατροφή των παιδιών έχει διάφορους τύπους

Όλα τα στυλ γονικής μέριμνας, είναι ένας συνδυασμός ανταπόκρισης και απαιτήσεων/προσδοκιών. Υπάρχουν 4 τυπικά αναγνωρισμένα στιλ γονικής μέριμνας.

  • Η επιεικής ανατροφή/ Παραχωρητικοί γονείς

Αυτό το στυλ χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανταπόκριση και ευαισθησία, σε συνδυασμό με χαμηλές απαιτήσεις. Οι γονείς αυτού του είδους επιτρέπουν στα παιδιά τους να κάνουν ό,τι θέλουν.

  • Η ανατροφή της αδιαφορίας/ Αδιάφοροι γονείς

Χαρακτηρίζεται από χαμηλές απαιτήσεις και χαμηλή απόκριση. Αυτού του είδους οι γονείς δε λαμβάνουν υπόψη τους τα παιδιά τους και τα ενδιαφέροντά τους επικεντρώνονται σε άλλους τομείς.

  • Η απολυταρχική ανατροφή/ Αυταρχικοί γονείς

Αυτός ο τύπος γονέα είναι ιδιαίτερα απαιτητικός, με χαμηλή ανταπόκριση. Οι γονείς αυτού του είδους λένε στα παιδιά τους ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνουν.

  • Η ανατροφή που στηρίζεται στην ευαισθησία/ Διαλλακτικοί γονείς

Αυτό το στιλ παρέχει μια ισορροπημένη ποσότητα απαιτήσεων και ανταπόκρισης. Αυτοί οι γονείς δίνουν στα παιδιά πρότυπα και τα καθοδηγούν χωρίς να είναι αυταρχικοί.

Ποιο είναι η ιδανική ανατροφή για τα παιδιά;

Η διαλλακτική ανατροφή των παιδιών, έχει αποδειχθεί ως το πιο αποτελεσματικό στυλ γονικής μέριμνας. Περιλαμβάνει θετικές δεσμεύσεις, αλληλεπίδραση και ανταπόκριση, αλλά και προσδοκίες. Οι γονείς που επιλέγουν αυτό το στυλ ανατροφής των παιδιών τους, δείχνουν ζεστασιά και σταθερό ενδιαφέρον για τα παιδιά τους. Χαρακτηριστικά που βοηθούν τα παιδιά, να αναπτύξουν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς, στα πλαίσια μιας ασφαλούς προσκόλλησης. Κάτι το οποίο με τη σειρά του, οδηγεί σε πιο σταθερή ζωή, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής σταθερότητας.

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το συγκεκριμένο είδος ανατροφής των παιδιών έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κόστους για τις οικογένειες, καθώς και μελλοντικά οικονομικά οφέλη για τα παιδιά, στην ενήλικη ζωή τους.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι οι διαλλακτικοί γονείς, μεγαλώνουν παιδιά που αντιμετωπίζουν λιγότερα οικονομικά προβλήματα και είναι λιγότερο καταστροφικά. Αυτό, με τη σειρά του, είναι ένα οικονομικό όφελος για την ίδια οικογένεια. Όταν τα παιδιά έχουν συνεχώς προβλήματα στο σχολείο ή με το νόμο, μπορεί να οδηγήσει τους γονείς να χρειαστεί να πληρώσουν για ζημιές, πρόστιμα ή ακόμα και να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους ή να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, για να παρέχουν μεγαλύτερη επίβλεψη.

Τι γίνεται όμως με τη φτώχεια;

Είναι ενδιαφέρον ότι η «ευαίσθητη» ανατροφή των παιδιών, μπορεί να χρησιμεύσει ως σημαντικός πόρος ή προστατευτικός παράγοντας, για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν κινδύνους που συνδέονται με τη φτώχεια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ευεργετικά οικονομικά αποτελέσματα της διαλλακτικής γονικής μέριμνας, μεταφέρονται σε άλλα μέλη της οικογένειας, ακόμη και σε ολόκληρες κοινότητες.

Ενώ οι γονείς ζουν κάτω από οικονομικό άγχος, μπορεί να έχουν λιγότερη υπομονή ή χρόνο, για να επικεντρωθούν στην ανατροφή των παιδιών. Φυσικά, υπάρχουν γονείς που επενδύουν στη συγκεκριμένη ανατροφή των παιδιών, παρά αυτές τις σημαντικές προκλήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με την σχετική έρευνα, είναι πιθανό τα παιδιά τους, να αποκομίσουν μεγαλύτερα οφέλη από την αντίστοιχη ανατροφή των παιδιών από εύπορες οικογένειες.

Επίσης η καλύτερη ποιότητα γονικής μέριμνας, είναι ένας ισχυρός προγνωστικός παράγοντας των επαγγελματικών αποτελεσμάτων, της υγείας και της συμπεριφοράς στην ενηλικίωση ενός παιδιού. Όλα αυτά επηρεάζουν την οικονομική σταθερότητα.

Περισσότερα χρήματα, περισσότερα προβλήματα;

Εξετάζοντας την επιεική ανατροφή των παιδιών, η οποία μπορεί να είναι κοινή μεταξύ των εύπορων οικογενειών, είναι σαφές ότι μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα οικονομικά αποτελέσματα της οικογένειας. Όταν οι γονείς δεν θεωρούν τα παιδιά τους υπόλογα για οτιδήποτε, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η αίσθηση προνομιακής μεταχείρισης. Εάν δεν υπάρχουν απαιτήσεις ή προσδοκίες, δεν θα αναπτυχθεί το αίσθημα ευθύνης ή φιλοδοξίας. Όταν τα παιδιά εξαρτώνται πάντα από κάποιον άλλον, προκειμένου να λύνει πάντα τα προβλήματά τους, δεν αναπτύσσουν την ικανότητα να διαχειρίζονται μόνα τους, τυχόν αντιξοότητες.

Κάτι που μπορεί να  επηρεάσει αρνητικά την ενδεχόμενη οικονομική σταθερότητα ενός παιδιού ως ενήλικα. Αυτά τα άτομα μπορεί να αναπτύξουν χαμηλό αυτοέλεγχο, να κάνουν κατάχρηση ουσιών, να έχουν νομικά προβλήματα και έλλειψη υγιών σχέσεων. Οι ερευνητές επισημαίνουν: «Ένα παιδί από μια εύπορη οικογένεια μπορεί να έχει ό,τι χρειάζεται υλικά, αλλά αν δεν έλαβε συναισθηματική φροντίδα».

Άρα η πιο αυστηρή ανατροφή είναι καλύτερη;

Σίγουρα, αλλά χρειάζεται ισορροπία. Η αυταρχική και όχι διαλλακτική ανατροφή των παιδιών, μπορεί να κάνει τα παιδιά να αναπτύξουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και να τα δυσκολέψει να σκεφτούν μόνα τους ή να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αυταρχικά περιβάλλοντα, τείνουν επίσης να επαναστατούν ενάντια σε πρόσωπα εξουσίας σε μεγαλύτερη ηλικία. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η αδυναμία να εμπιστευτεί κανείς την προσωπική του κρίση, θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο για την προσωπική οικονομική επιτυχία. Ταυτόχρονα, μια επαναστατική προσωπικότητα, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εργασιακά ή νομικά ζητήματα.

Με απλά λόγια: Αγάπη και όρια

Η διαλλακτική ανατροφή των παιδιών, οδηγεί σε πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν στην εφηβεία και την ενηλικίωση, έχουν καλύτερες διαπροσωπικές δεξιότητες, πιο υγιείς σχέσεις και επιδεικνύουν καλύτερες δεξιότητες κοινωνικοποίησης, οι οποίες συμβάλλουν σε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.

Γιατί και πώς; Πρώτον, αυτά τα άτομα είναι καλύτερα στο να αναζητούν θέσεις εργασίας και να τις διατηρούν. Είναι πιο ανθεκτικά, αν χάσουν μια δουλειά ή αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε άλλες προκλήσεις ή αποτυχίες. Όλοι αυτοί οι παράγοντες και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, συμβάλλουν στην καλύτερη τελική οικονομική επιτυχία ενός παιδιού που ανατράφηκε με ευαισθησία.