ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα 2 νέα συμπτώματα της μετάλλαξης JN.1 COVID

Istock

Τι και αν διανύουμε τον πρώτο μήνα του 2024, ύστερα από 4 χρόνια, συνεχίζουμε να συζητάμε για τον κορονοϊό, αλλά και πώς να προστατευτούμε από αυτόν, καθώς από το 2020 που εμφανίστηκε και στην Ελλάδα, συνεχίζει μέχρι τώρα να μεταλλάσσεται.

Είναι εμφανές ότι τα κρούσματα ήδη από τον Δεκέμβρη του 2023 έχουν αυξηθεί ραγδαία. Σύμφωνα με τo Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) στα συμπτώματα της παραλλαγής JN.1 του κορωνοϊού, που έχει γίνει το πιο κοινό στέλεχος του ιού στις ΗΠΑ, περιλαμβάνονται: Βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι, πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης, καταρροή ή ρινικό μπούκωμα, κόπωση, εγκεφαλική ομίχλη (brain fog), δύσπνοια και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).

Ποια είναι τα 2 νέα συμπτώματα της μετάλλαξης JN.1 του κορωνοϊού;

Τα τελευταία δεδομένα του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics), από τον Δεκέμβριο του 2023, υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με κορονοϊό περιλαμβάνουν:

  • Καταρροή (31,1%),
  • βήχας (22,9%),
  • πονοκέφαλος (20,1%),
  • αδυναμία ή κόπωση (19,6%),
  • μυϊκός πόνος (15,8%),
  • πονόλαιμος (13,2%),
  • προβλήματα ύπνου (10,8%),
  • ανησυχία ή άγχος (10,5%).

Τα παραπάνω συμπτώματα είναι αυτά που είναι συνυφασμένα με τον κορονοϊό, ωστόσο παρατηρούμε 2 νέα στη λίστα, τα οποία είναι τα προβλήματα ύπνου και το άγχος. Επιπλέον, η απώλεια γεύσης και όσφρησης, που κάποτε ήταν χαρακτηριστική της COVID, αναφέρεται πλέον μόνο από το 2 έως 3% των μολυσμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσον αφορά τα νέα συμπτώματα, η νέα μετάλλαξη του ιού COVID-19 έχει συσχετιστεί με αυξημένα επίπεδα στρες, άγχους και αβεβαιότητας, οδηγώντας σε αύξηση των διαταραχών του ύπνου. Ο ίδιος ο ιός μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, δυσφορία ή πυρετό, επηρεάζοντας περαιτέρω την ποιότητα του ύπνου. Ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και για τη συνολική ευεξία.

Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι η μετάλλαξη JN.1 είναι είτε πιο μεταδοτική, είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματός μας (ανοσοδιαφυγή). Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν, σύμφωνα με το CDC.

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα 2 νέα συμπτώματα της μετάλλαξης JN.1 Pexels

Πώς μπορείς να προστατευτείς;

Για να προστατευτείς πρέπει να πλένεις τακτικά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό, να φοράς μάσκα σε χώρους με συνωστισμό και να διατηρείς αποστάσεις ασφαλείας από άλλα άτομα. Απέφυγε να αγγίζεις μάτια, μύτη, στόμα και μείνε ενημερωμένη/-ος για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τον ιό Covid-19. Σε περίπτωση που παρατηρήσεις κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, οφείλεις να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου.