ΥΓΕΙΑ

Τα τικ του TikTok – «Καμπανάκι» από επιστήμονες για εμφάνιση τικ σε έφηβες κοπέλες

PEXELS

Γιατροί από όλον τον κόσμο, παρατηρούν αύξηση στα ποσοστά εφήβων που εμφανίζουν τικ, ενώ ως πιθανά αίτια πίσω από αυτήν την παράξενη αύξηση, χαρακτηρίζουν, το άγχος, την κατάθλιψη, αλλά και το TikTok. Η άνοδος ξεκίνησε μετά την έναρξη της πανδημίας και έχει προβληματίσει τους γιατρούς, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα της η Wall Street Journal. Παράλληλα αρκετά άρθρα σε ιατρικά περιοδικά διαπιστώνουν ότι τα έφηβα κορίτσια παρακολουθούσαν βίντεο TikTok ανθρώπων που δήλωσαν ότι είχαν σύνδρομο Tourette.

Στην αρχή, οι γιατροί που ασχολούνται με θέματα κινητικών διαταραχών έμειναν άφωνοι. Δεν είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο τα κορίτσια να εμφανίζουν τικ, και αυτές οι έφηβες ξεκίνησαν, ξαφνικά, να εμφανίζουν ασυνήθιστα πολλά. Μετά από μήνες που εξέταζαν τους ασθενείς και μελετούσαν τα περιστατικά, ενώ, παράλληλα, συμβουλεύονταν ο ένας τον άλλον, ειδικοί σε κορυφαία παιδιατρικά νοσοκομεία στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν ότι, τελικά, τα περισσότερα κορίτσια είχαν κάτι κοινό: το TikTok.

Η δύναμη του TikTok

Σύμφωνα με μια σειρά άρθρων που έχουν δημοσιευθεί σε ιατρικά περιοδικά, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι έφηβα κορίτσια παρακολουθούσαν βίντεο από influencers στο TikTok που δήλωσαν ότι είχαν σύνδρομο Tourette, διαταραχή του νευρικού συστήματος, κατά την οποία οι πάσχοντες προβαίνουν σε επαναλαμβανόμενες, ακούσιες κινήσεις ή παράγουν ανεξέλεγκτους ήχους. Το σύνδρομο Tourette είναι μια γενετική διαταραχή του νευρικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσει τικ, επαναλαμβανόμενες, ακούσιες κινήσεις ή ήχους. Η διαταραχή επηρεάζει κυρίως τα αγόρια και τα τικ συνήθως ξεκινούν όταν ένα άτομο είναι νέο και στη συνέχεια αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου.

Η γιατρός Kirsten Müller-Vahl, γιατρός με έδρα το Ανόβερο της Γερμανίας δήλωσε στην Jerusalem Post ότι βλέπει όλο και περισσότερα έφηβα και νεαρά κορίτσια να έρχονται με τικ. Η Müller-Vahl, η οποία εργάζεται με ασθενής με σύνδρομο Tourette εδώ και 25 χρόνια, υπογραμμίζει ότι ενώ τα άτομα που πάσχουν από τη διαταραχή έχουν συνήθως τα δικά τους μοναδικά τικ, τα κορίτσια που έβλεπε πρόσφατα είχαν τα ίδια. Ανακάλυψε γρήγορα ότι αυτοί οι ασθενείς μιμούνταν τα τικ ενός Γερμανού YouTuber που μοιράζεται στο διαδίκτυο πώς ζει με Tourette.

Αν και δεν έχουν συγκεντρωθεί εθνικά ή διεθνή δεδομένα για την έκταση του ζητήματος, η The Journal σημειώνει ότι ορισμένα ιατρικά κέντρα, βλέπουν αύξηση έως και 10 φορές πάνω από τον συνηθισμένο αριθμό περιπτώσεων με τικ. Πριν από την πανδημία, τα κέντρα έβλεπαν ένα ή δύο κρούσματα το μήνα, αλλά τώρα κάποιοι λένε ότι βλέπουν μεταξύ 10 ή 20 το μήνα. Η Caroline Olvera, συνεργάτιδα στο Ιατρικό Κέντρο Κινητικών Διαταραχών του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο, δήλωσε στην The Journal ότι παρατήρησε πολλούς ασθενείς της να ξεστομίζουν τη λέξη «φασόλια» με βρετανική προφορά, ακόμη και ασθενείς που δεν μιλούσαν αγγλικά. Τελικά, έμαθε ότι ένας κορυφαίο Βρετανός TikToker χρησιμοποιούσε τη λέξη «φασόλια».

PEXELS

Συνδέεται το TikTok με το σύνδρομο Tourette;

Οι γιατροί σημείωσαν ότι αυτό που συμβαίνει, ωστόσο, στα έφηβα κορίτσια δεν είναι Tourette, αλλά μια διαταραχή της λειτουργείας κίνησης, ενώ πολλά από τα νεαρά κορίτσια που εμφάνισαν τικ, είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με άγχος ή κατάθλιψη που είχε επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μια πρόσφατη δημοσίευση της Mariam Hull, παιδικής νευρολόγου στο Texas Children’s Hospital, διαπίστωσε ότι οι ψυχολογικές διαταραχές, που έχουν την ικανότητα να εξαπλωθούν,  στο παρελθόν περιορίζονταν κυρίως σε γεωγραφικές τοποθεσίες, αλλά ότι τα κοινωνικά μέσα τους επέτρεψαν να εξαπλωθούν παγκοσμίως. Η ίδια υποστηρίζει πως ενώ δεν είναι πιθανό να εμφανιστεί ένα τικ με την απλή παρακολούθηση ενός βίντεο, ο αλγόριθμος του TikTok δείχνουν ότι τα παιδιά βλέπουν παρόμοια βίντεο επανειλημμένα.

PEXELS

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Οι γιατροί που ειδικεύονται στη θεραπεία λειτουργικών νευρολογικών διαταραχών υποστηρίζουν ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς, εάν παρατηρήσουν ότι το παιδί τους εμφανίζει ξαφνικά νέα τικ.

Κάντε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι γιατροί προτείνουν να ρωτάτε τα παιδιά σχετικά με το τι βίντεο που μπορεί να έχουν δει στο TikTok ή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να σταματήσουν να βλέπουν βίντεο με άτομα που εμφανίζουν τικ για μερικές βδομάδες. Χρησιμοποιώντας την επιλογή “family pairing” στο TikTok, οι γονείς μπορούν να συνδέσουν τον λογαριασμό τους στο TikTok με τον λογαριασμό των παιδιών τους, ώστε να ενεργοποιήσουν περιορισμούς στο περιεχόμενο.

Ζητήστε τη βοήθεια ειδικού

Εάν τα τικ είναι αρκετά σοβαρά, ώστε να μπορέσουν να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή του παιδιού, προσπαθήστε να κλείσετε ραντεβού σε έναν γιατρό που ειδικεύεται στις κινητικές διαταραχές σε παιδιά. Η έγκαιρη παρέμβαση και η σωστή διάγνωση μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη επίλυσή τους. Η Ένωση Tourette της Αμερικής συνιστά ορισμένα νοσοκομεία και κλινικές για τη θεραπεία των τικ.

Η δύναμη της ρουτίνας

Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να καθίσετε στο σπίτι και να σκέφτεστε τα συμπτώματά σας, δηλώνουν οι ειδικοί. Τα τικ μπορούν να αυξηθούν κατά τη διάρκεια των μεταβατικών περιόδων, οπότε είναι προτιμότερο για ένα παιδί να επισκεφθεί τη νοσοκόμα του σχολείου, κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου, παρά να επιστρέφει στο σπίτι του και να μένει εκεί για μία μέρα.

Μην αντιδράτε με υπερβολικό τρόπο

Οι γονείς, συχνά, βρίσκονται, συνεχώς, πάνω από τα παιδιά που εκδηλώνουν ανεξέλεγκτες σωματικές κινήσεις, ώστε να μπορέσουν να αποτρέψουν οποιοδήποτε κακό μπορεί να συμβεί, ενώ, συχνά, θα αντιδράσουν αρνητικά, εάν τα παιδιά βρίσουν. Κάτι τέτοιο, όμως, ενθαρρύνει τη συμπεριφορά τους αυτή. Μην τους δίνετε τόση προσοχή. Η προσοχή αυτή δεν σταματά τέτοιες συμπεριφορές, αλλά αντιθέτως τις τροφοδοτεί.