ΠΑΙΔΙ

Πώς να προστατέψεις το παιδί σου από τον κίνδυνο πνιγμού

Pexels

Ο πνιγμός στη θάλασσα ή στη πισίνα είναι ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας που μπορεί να προληφθεί. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο νερό.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας περιτριγυρίζεται από θάλασσα, οι πνιγμοί και ειδικά αυτοί μικρών παιδιών, αποτελούν μία δραματική πραγματικότητα. Μελέτη αποκάλυψε πως κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο από το 2017 έως το 2020 είχαμε 349 πνιγμούς κατά μέσο όρο «κατά τη διάρκεια ψυχαγωγικής δραστηριότητες -κολύμπι, θαλάσσια σπορ, υδάτινη αναψυχή». Αριθμός που τους κάνει τη δεύτερη αιτία θανάτου, μετά τα τροχαία.

Η ίδια έκθεση αναφέρει τον Ιούλιο ως μήνα με τους περισσότερους θανάτους, με τις πιο επικίνδυνες ώρες να είναι 11.00-12.00 (18%), 12.00-13.00 (17%) και 08.00-10.00 (12%). Από την άλλη στις ΗΠΑ, ο πνιγμός είναι πρώτη αιτία θανάτου σε παιδιά ηλικίας 1-4 χρονών. Συμβαίνει σε δευτερόλεπτα και συχνά είναι σιωπηλός. Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή υπάρχει πρόσβαση στο νερό.

Η παθολόγος καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου συνοψίζει σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις συστάσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα πνιγμού.

Πώς να προστατέψεις το παιδί σου από πνιγμό στα μπάνια του Pexels

Βασικές δεξιότητες κολύμβησης και ασφάλειας στο νερό

Τα παιδιά που έχουν κάνει μαθήματα κολύμβησης εξακολουθούν να χρειάζονται στενή και συνεχή επίβλεψη όταν βρίσκονται μέσα ή γύρω από το νερό.

Κράτα πάντα οπτική επαφή

Φρόντισε να επιβλέπεις στενά τα παιδιά όταν βρίσκονται μέσα ή κοντά στο νερό ακόμα κι αν μιλάμε για την μπανιέρα. Οι ενήλικες που παρακολουθούν παιδιά πρέπει να αποφεύγουν δραστηριότητες που αποσπούν την προσοχή, όπως το διάβασμα, η χρήση του τηλεφώνου και η κατανάλωση αλκοόλ. Ακόμα κι αν στην παραλία υπάρχουν ναυαγοσώστες.

Πες ναι στα σωσίβια

Τα σωσίβια μειώνουν τον κίνδυνο πνιγμού κατά τη διάρκεια παραμονής σε πλεούμενο, για άτομα όλων των ηλικιών και κολυμβητικών ικανοτήτων. Τα σωσίβια πρέπει να χρησιμοποιούνται από τα παιδιά για όλες τις δραστηριότητες, ενώ βρίσκονται μέσα και γύρω από το φυσικό νερό (θάλασσα, λίμνες, ποτάμια). Τα σωσίβια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από πιο αδύναμους κολυμβητές όλων των ηλικιών στη θάλασσα και τις πισίνες.

 

Κολυμπάμε πάντα με έναν φίλο

Προτίμησε τοποθεσίες κολύμβησης που έχουν ναυαγοσώστες όταν είναι δυνατόν. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με επιληπτικές κρίσεις ή άλλες νοσηρότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού. Λάβε πρόσθετες προφυλάξεις για ιατρικές καταστάσεις, όπως καρδιολογικές ή νευρολογικές παθήσεις.

Εξέτασε τις επιδράσεις φαρμάκων

Απόφυγε το κολύμπι εάν παίρνεις φάρμακα που βλάπτουν την ισορροπία, τον συντονισμό ή την κρίση. Αυτές οι παρενέργειες αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού. Διάφορα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αυτές τις παρενέργειες, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για το άγχος ή άλλα ψυχολογικά νοσήματα.

Πες όχι στο αλκοόλ

Απόφυγε την κατανάλωση αλκοόλ πριν ή κατά τη διάρκεια της κολύμβησης ή άλλων θαλάσσιων δραστηριοτήτων. Το αλκοόλ βλάπτει την κρίση, την ισορροπία, τον συντονισμό των κινήσεων και επιδρά αρνητικά στα αντανακλαστικά.

Αναγνώρισε τους κινδύνους κάθε περιοχής

Μπορεί να υπάρχουν επικίνδυνα ρεύματα ή κύματα, βράχοι ή περιορισμένη ορατότητα. Έλεγξε την πρόγνωση καιρού πριν από δραστηριότητα μέσα, πάνω ή κοντά στο νερό.

Προσοχή στις βουτιές

Μια βασική οδηγία προς τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους είναι η εξής: Μην προσπαθείτε να κρατήσετε την αναπνοή σας κάτω από το νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ελλοχεύει ο κίνδυνος για λιποθυμία ή πνιγμό λόγω υποξίας.

 

Μάθετε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (CPR)

Οι δεξιότητές σου στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή κάποιου μέχρι να φτάσει ένα ασθενοφόρο.