ΠΑΙΔΙ

Δώρο Πάσχα: 5 συμβουλές για να διαλέξεις το ιδανικό για το παιδί

Pexels

Το να κάνεις δώρα στα παιδιά είναι μια πράξη εξισορρόπησης. Θέλεις να είναι διασκεδαστικό, αλλά με νόημα, γιορτινό αλλά όχι χαοτικό. Επιπλέον οι διαφορετικές ανάγκες των παιδιών μπορούν να δημιουργήσουν επιπλέον προκλήσεις για την επιλογή του ιδανικού δώρου.

Με αφορμή τη γιορτή του Πάσχα και λίγο πριν ξεχυθείς στην αναζήτηση του τέλειου δώρου για το παιδί, το βαφτιστήρι, ή το ανίψι σου, ρίχνουμε μια ματιά σε 5 συμβουλές για μια πιο χαρούμενη εμπειρία (για όλους).

Ένα δώρο Πάσχα μόνο για εκείνο

Δώρο Πάσχα: 5 συμβουλές για να διαλέξεις το ιδανικό για το παιδί iStock

Τα δώρα που προσφέρεις σημαίνουν πολλά περισσότερα από όσα νομίζεις. Ειδικά όταν μιλάμε για δώρα για παιδιά. Τα παιδιά μπορούν να δουν τα δώρα ως αντανάκλαση του πώς τα βλέπουν οι άνθρωποι. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να σκεφτείτε το παιδί σας πέρα από τις καθημερινές προκλήσεις. Ποιο είναι το παιδί σας ως άτομο; Τι το εμπνέει; Είναι σημαντικό λοιπόν να αναγνωρίσεις ότι τα παιδιά είναι διαφορετικοί, μικροί άνθρωποι, που θέλουν κι αυτοί να νιώθουν ξεχωριστοί.

Μη βασίζεσαι 100% στην ηλικία του

Πριν διαλέξεις δώρο για ένα παιδί να θυμάσαι τον εξής απλό υπολογισμό: παιδικό ενδιαφέρον + παιδική ικανότητα = υπέροχο δώρο!

Τα καλύτερα δώρα ταιριάζουν σε αυτό που μπορούν να κάνουν τα παιδιά αυτήν τη στιγμή, σε πράγματα που τους ενδιαφέρουν και σε όσα βρίσκουν διασκεδαστικά. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν θέλετε να βασιστείς 100% στις οδηγίες ηλικίας που αναφέρονται στα παιχνίδια.

Μην αντιμετωπίζεις την αναζήτηση δώρου ως δουλειά

Το Πάσχα όπως και κάθε άλλη γιορτή, μπορεί να είναι ένα ευπρόσδεκτο διάλειμμα, τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Αρκεί να το βλέπεις ως μια καλή ευκαιρία για να περάσεις ποιοτικό χρόνο, κοντά στα πιο αγαπημένα σου άτομα. Και επειδή ποτέ κανείς δεν πήρε ένα καλό δώρο σε κάποιον, αντιμετωπίζοντας το ως αγγαρεία, το ίδιο (αν όχι περισσότερο) ισχύει και για τους μικρούς ήρωες της ζωής μας. Αντιμετώπισε λοιπόν την αναζήτηση δώρου, ως μια πραγματική πράξη αγάπης και ενδιαφέροντος απέναντί τους.

Το ιδανικό δώρο ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του

Ένα δώρο πρέπει να κάνει χαρούμενο ένα παιδί, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεις δώρα που βοηθούν τα παιδιά να μάθουν. Για παράδειγμα, μπορείς να επιλέξεις παιχνίδια που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των δεξιοτήτων εκτελεστικών λειτουργιών, βιντεοπαιχνίδια που βοηθούν τους εφήβους να αναπτύξουν συλλογιστικές δεξιότητες ή επιτραπέζια παιχνίδια που αυξάνουν τις γενικές τους γνώσεις με διασκεδαστικό τρόπο.

Η τεχνική «πρώτα ρώτα»

Αν τώρα δεν μιλάμε για το δικό σου παιδί, αλλά για το βαφτιστήρι, το ανίψι ή το παιδί των κολλητών σου και θέλεις να κάνεις το τέλειο δώρο Πάσχα, μη διστάσεις να ρωτήσεις για τυχόν ανάγκες που μπορεί να υπάρχουν. Γενικά, όταν σκέφτεσαι τι δώρο να κάνεις σε ένα παιδί, να θυμάσαι ότι υπάρχουν 4 βασικές κατηγορίες:

  • Κάτι που θέλουν.
  • Κάτι που χρειάζονται.
  • Κάτι που φοριέται.
  • Κάτι να διαβάσουν.