ΠΑΙΔΙ

Πώς μπορείς να εντοπίσεις προβλήματα όρασης στα παιδιά;

Pexels

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, τα μάτια τους αλλάζουν γρήγορα. Η προσοχή στην υγεία των ματιών ενός παιδιού μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων, ενώ τα μάτια του εξακολουθούν να αναπτύσσονται.

Τα πιο συχνά προβλήματα όρασης στα παιδιά

Πώς μπορείς να εντοπίσεις προβλήματα όρασης στα παιδιά; Pexels

Οι οφθαλμολογικές εξετάσεις, είναι ένας σημαντικός τρόπος προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα όρασης προβλήματα όρασης στα παιδιά. Τα προβλήματα που εντοπίζονται έγκαιρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. Ορισμένα συχνά προβλήματα όρασης στα παιδιά, όπως ο στραβισμός ή η μυωπία, ανιχνεύονται σχετικά εύκολα από τους γονείς. Τα συχνότερα προβλήματα, είναι διαθλαστικά λάθη όπως μυωπία, πρεσβυωπία, και αστιγματισμός. Η αμβλυωπία, ο στραβισμός, και η αχρωματοψία (αλλοίωση χρωμάτων) είναι επίσης συχνά προβλήματα. Όμως, άλλα προβλήματα όρασης ίσως περάσουν εύκολα απαρατήρητα. Ποια είναι όμως τα προειδοποιητικά σημάδια ενός προβλήματος όρασης;

Προβλήματα σε βρέφη ηλικίας έως 1 έτους:

Τα μωρά ηλικίας άνω των 3 μηνών, θα πρέπει να μπορούν να ακολουθούν με το βλέμμα τους ένα αντικείμενο, όπως ένα παιχνίδι ή μια μπάλα, καθώς κινείται στο οπτικό τους πεδίο. Εάν το μωρό δεν μπορεί να έχει σταθερή οπτική επαφή ή φαίνεται ότι δεν μπορεί να δει, αναζήτησε ιατρική συμβουλή. Πριν από τους 4 μήνες, τα μάτια των περισσότερων μωρών φαίνονται να αλληθωρίζουν, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, αν τα μάτια του μωρού συνεχίσουν μετά τους 4 μήνες να συγκλίνουν ή να αποκλίνουν, πρόκειται για μη  φυσιολογική κατάσταση. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενημέρωσε σχετικά τον παιδίατρο.

Προβλήματα όρασης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας:

Εάν τα μάτια του παιδιού δεν ευθυγραμμίζονται σωστά, ενημέρωσε αμέσως τον παιδίατρο. Ωστόσο, προβλήματα όρασης, όπως το τεμπέλικο μάτι (αμβλυωπία) μπορεί να μην έχουν προειδοποιητικά σημάδια και το παιδί, μπορεί να μην παραπονεθεί. Γι’ αυτό σε αυτό το στάδιο, οι ειδικές οφθαλμολογικές εξετάσεις, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την υγεία του παιδιού.

Προβλήματα όρασης σε παιδιά σχολικής ηλικίας:

Περισσότερα από ένα στα τέσσερα παιδιά σχολικής ηλικίας παρουσιάζουν κάποιο οφθαλμολογικής φύσης πρόβλημα, που συχνά δεν γίνεται αντιληπτό και έτσι δεν αντιμετωπίζεται. Εάν παρατηρήσεις οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σημάδια ή συμπτώματα, ενημέρωσε τον παιδίατρο:

  • Λανθασμένη ευθυγράμμιση των ματιών
  • Λευκό ή γκριζωπό χρώμα στην κόρη
  • Πόνος στα μάτια, κνησμός ή ενόχληση που αναφέρθηκε από το παιδί
  • Ερυθρότητα και στα δύο μάτια που δεν υποχωρεί σε λίγες μέρες
  • Πύον ή κρούστα σε κάθε μάτι
  • Μάτια που είναι πάντα υγρά
  • Πεσμένα βλέφαρα
  • Μάτια που συχνά φαίνονται υπερβολικά ευαίσθητα στο φως