ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Ο θηλασμός ως ασπίδα προστασίας σε καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά

Pexels

Οι γυναίκες που έχουν θηλάσει είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κάποιο είδους καρδιοπάθεια, να πάθουν εγκεφαλικό ή να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη.

Θηλασμός για γερή καρδιά και εγκέφαλο

Ο θηλασμός ως ασπίδα προστασίας σε καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά Pexels

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Peter Willeit, του αυστριακού Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ, αξιολόγησαν οκτώ έρευνες από διάφορες χώρες. Αυτές αφορούσαν συνολικά σχεδόν 1,2 εκατομμύρια γυναίκες. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of American Heart Association, αναλύει τη σχέση ανάμεσα στον θηλασμό και στην καρδιαγγειακή υγεία της μητέρας. Το 82% των γυναικών είχαν γεννήσει και θηλάσει κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Η μελέτη βρήκε ότι, σε σχέση με όσες δεν είχαν θηλάσει ποτέ, εκείνες που είχαν θηλάσει είχαν κατά μέσο όρο 11% μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Είχαν, επίσης, 14% μικρότερη πιθανότητα για στεφανιαία νόσο, 12% μικρότερη πιθανότητα εγκεφαλικού και 17% μικρότερο κίνδυνο θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας.

Οι γυναίκες που θήλασαν για τουλάχιστον 12 μήνες στη διάρκεια της ζωής τους είχαν μεγαλύτερη μείωση κινδύνου. Δεν υπήρχε κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ανάμεσα σε γυναίκες διαφορετικής ηλικίας.

Θηλασμός: Τα οφέλη του για την υγεία

Τα οφέλη που έχει ο μητρικός θηλασμός για την υγεία του παιδιού και της μητέρας έχουν αναγνωριστεί εδώ και καιρό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων στα παιδιά, καθώς και τον κίνδυνο θανάτου τους από λοιμώδεις νόσους.

Επίσης, ο θηλασμός μειώνει την πιθανότητα της μητέρας να εμφανίσει διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο των ωοθηκών ή του μαστού. Η νέα μελέτη αναδεικνύει και τα καρδιαγγειακά οφέλη για τις γυναίκες που θήλασαν μωρά.

Ο ΠΟΥ και άλλοι επιστημονικοί φορείς, συνιστούν τον αποκλειστικό θηλασμό των μωρών για τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη γέννησή τους. Kάτι που, όμως, εκτιμάται ότι συμβαίνει μόνο στο ένα τέταρτο των βρεφών.

Τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα

  • Ο μητρικός θηλασμός καίει αρκετές θερμίδες

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, μια νέα μητέρα μπορεί να παρατηρήσει, μετά από 3 μήνες γαλουχίας, σχετική αύξηση στην καύση λίπους, σε σύγκριση με τις μη θηλάζουσες μητέρες.

  • Ο θηλασμός επαναφέρει τη μήτρα στο φυσιολογικό μέγεθος

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού εκκρίνεται η ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα και την επαναφέρει στο φυσιολογικό μέγεθός της.

  • Οι μητέρες που θηλάζουν έχουν μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης

Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες για επιλόχειο κατάθλιψη, συγκριτικά με όσες δεν θηλάζουν.

  • Ο μητρικός θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών

Ο θηλασμός φαίνεται να παρέχει στις μητέρες μακροχρόνια προστασία από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών και από ασθένειες, όπως: H υψηλή αρτηριακή πίεση, η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.

  • Ο θηλασμός είναι σημαντικός για τη σχέση μητέρας – βρέφους

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη και ζεστή σχέση μεταξύ μητέρας και νεογέννητου, που συμβάλλει σημαντικά στο δέσιμό τους.