ΠΑΙΔΙ

Μια υπέροχη γυναίκα φτιάχνει κούκλες καρμπόν για παιδιά με προβλήματα υγείας και διδάσκει την αποδοχή

A Doll Like Me/Instagram

Μια πρώην κοινωνική λειτουργός σε μονάδα παιδιατρικής Ογκολογίας, η Amy Jandrisevits, φτιάχνει τις πιο ξεχωριστές χειροποίητες κούκλες για τα πιο ξεχωριστά παιδιά. Μια γυναίκα που αποφάσισε να αλλάξει τον κόσμο στήνοντας μια ραπτομηχανή στο τραπέζι της κουζίνας της. Οι πάνινες κούκλες “A Doll Like Me” κάνουν τον κόσμο καλύτερο και τα παιδιά πολύ πιο ευτυχισμένα.

Το παιχνίδι με τις κούκλες είναι ωφέλιμο για τα παιδιά. Τα ενθαρρύνει να φτιάξουν τους δικούς τους, φανταστικούς κόσμους, τα ωθεί στην κοινωνικοποίηση και ακονίζει τις δεξιότητές τους. Για τα παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι η αναπηρία, μια κούκλα που να τους μοιάζει είναι διπλά θεραπευτική. Εμφυσά την αποδοχή, την ενσυναίσθηση και την ελπίδα ότι αυτός ο κόσμος τα συμπεριλαμβάνει και τα εκπροσωπεί όπως τους αξίζει.

Κούκλες για τα πιο θαυμάσια παιδιά

Με τη ραπτομηχανή της η Jandrisevits φτιάχνει κούκλες πανομοιότυπες με τα υπέροχα πλάσματα για τα οποία τις προορίζει. Όπως η ίδια λέει, κάθε κούκλα παίρνει περίπου 7 ώρες για να ολοκληρωθεί. «Στο κάθε παιδί, ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα, την ηλικία, το ιατρικό ζήτημα ή τον τύπο σώματός του αξίζει να κοιτάζει το γλυκό πρόσωπο μιας κούκλας και να βλέπει το δικό του. Το να είσαι μοναδικός σε κάνει όμορφο» εξηγεί η δημιουργός του “A Doll Like Me” στον λογαριασμό της στο Instagram, που είναι γεμάτος με χαρούμενες παιδικές φάτσες που έχουν αγκαλιά την αγαπημένη τους “mini me” κούκλα.

Οι κούκλες της Amy είναι οικείες, παρηγορητικές, λειτουργούν επουλωτικά για τα παιδιά που καλούνται από πολύ μικρή ηλικία να αντιμετωπίσουν το σκληρό πρόσωπο της ζωής. Κάθε κούκλα της κοστίζει περίπου 100 ευρώ, αλλά η Amy έχει προνοήσει και για τις οικογένειες που δυσκολεύονται οικονομικά να διαθέσουν αυτά τα χρήματα, δημιουργώντας μια GoFundMe καμπάνια . Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 246.000 δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί σε πολλές custom made κούκλες και επιβεβαιώνει πως ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή.