ROLE MODELS
SPONSORED

Η συναρπαστική ιστορία της Caroline Wozniacki με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα θα εμπνεύσει κάθε γυναίκα

Γυναίκες που εμπνέουν με τη δύναμή τους και που με τη ζωή και το έργο τους ανοίγουν τον δρόμο και μας οδηγούν προς ένα αύριο βιώσιμο. Η Caroline Wozniacki αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα πως όταν βάζεις στόχους κι έχεις πείσμα και επιμονή μπορείς να ξεπεράσεις κάθε εμπόδιο που βρίσκεται μπροστά σου.

Η παγκοσμίου φήμης πρωταθλήτρια τένις, Caroline Wozniacki, διαγνώστηκε με ρευματοειδή αρθρίτιδα το 2018. Δημοσιοποίησε την ιστορία της και τότε συνέβη μία «έκρηξη». Χιλιάδες τα μηνύματα που έλαβε από ανθρώπους με την ίδια πάθηση. Η Caroline μοίρασε απλόχερα δύναμη και απέδειξε πως η ζωή με χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα και η ψωρίαση μπορεί να είναι δύσκολη αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι μία ζωή που σταματά και αποκόπτεται από την καθημερινότητα.

Caroline Wozniacki

«Μετά το Wimbledon το καλοκαίρι του 2018, ένιωσα σαν να υπέφερα από μια κακή περίπτωση γρίπης. Αποσύρθηκα ακόμη και από αγώνες λόγω αυτής της κατάστασης. Με πονούσαν οι αρθρώσεις μου και ένιωθα πολύ άσχημα.

Μια πραγματικά σοκαριστική στιγμή ήταν όταν ένα πρωί ξύπνησα στο κρεβάτι μου και είπα στο αγόρι μου, πλέον σύζυγό μου, Ντέιβιντ, ότι δεν μπορούσα να κουνηθώ. Δεν μπορούσα να κουνήσω το σώμα μου. Χρειάστηκε να με βοηθήσει εκείνος να σηκωθώ από το κρεβάτι και να με μεταφέρει στο αυτοκίνητο εκείνη την ημέρα. Ακόμα και τότε, δεν νομίζω ότι η οικογένειά μου καταλάβαινε ακριβώς τι περνούσα.

Μετά από αυτό, πήγα να δω μερικούς γιατρούς. Μου είπαν ότι δεν ήμουν σε φόρμα, ότι μπορεί να είμαι έγκυος, ακόμη και ότι μπορεί να είχα κατάθλιψη. Το να είμαι μία από τις κορυφαίες τενίστριες στον κόσμο, στο αποκορύφωμα της καριέρας μου, και να είμαι εκτός φόρμας ήταν πραγματικά αδύνατο.

Ήμουν τόσο αναστατωμένη και θυμωμένη που κανείς δεν με πίστευε, ενώ εγώ ήξερα το σώμα μου καλύτερα από οποιονδήποτε.

Μετά από αρκετές δυσκολίες όμως, τελικά, με την υποστήριξη του υπέροχου συζύγου μου, βρήκα έναν καταπληκτικό ρευματολόγο που με διάγνωσε με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Αφού δημοσιοποίησα τη διάγνωσή μου, το καλύτερο που μου συνέβη ήταν η διαδικτυακή υποστήριξη που βρήκα από γυναίκες σαν εσένα που περνούν κάτι παρόμοιο. Δεν ξέρω τι θα είχα κάνει χωρίς αυτή την υποστήριξη.

Caroline Wozniacki

Πολλοί άνθρωποι στον περίγυρό μου δεν καταλάβαιναν πραγματικά τι περνούσα. Έτσι, το να έχω κάποιες άλλες γυναίκες με τις οποίες μπορούσα να επικοινωνήσω και να συσχετιστώ, ήταν πραγματικά υπέροχο» με αυτά τα λόγια μεστού νοήματος η Caroline Wozniacki περιγράφει όλα όσα προηγήθηκαν αλλά και όλα όσα ακολούθησαν της διάγνωσής της.

Δεν είναι μία εύκολη κατάσταση. Κανείς δεν θα πει κάτι τέτοιο. Είναι μία κατάσταση στην οποία κάποιες μέρες θα έχεις το πάνω χέρι και κάποιες άλλες θα παλεύεις λίγο περισσότερο. Θα είσαι εκεί όμως και θα παλεύεις, όπως ακριβώς και η Caroline.

«Πλέον, προσπαθώ καθημερινά να διαχειρίζομαι την πάθησή μου όσο καλύτερα μπορώ. Ξέρω ότι θα ζω με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα θα για το υπόλοιπο της ζωής μου, οπότε ενημερώθηκα για αυτήν, αλλά και τις άλλες χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους, όπως η αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα και η ψωρίαση, και δημιούργησα ένα μακροπρόθεσμο, εξελισσόμενο ανάλογα με τις ανάγκες μου πλάνο με τον ρευματολόγο μου.

Μέσω της υποστήριξης του γιατρού μου, του συζύγου, της οικογένειάς μου και της κοινότητας, δεν ήμουν ποτέ πιο ενθουσιασμένη για το μέλλον μου, όπως και για τους νέους ρόλους και τις ευκαιρίες που θα συναντήσω εκτός του τένις, βοηθώντας και μαθαίνοντας από άλλες γυναίκες».

Και φτάνει στο σημείο να νιώθει τη βαθιά ανάγκη να «επιστρέψει» την αγάπη, την υποστήριξη και τη θετική σκέψη που δέχθηκε από την ημέρα που έκανε γνωστή την ιστορία της στο ευρύ κοινό.

Η Caroline Wozniacki συμμετέχει στην καμπάνια ”Advantage Hers” η οποία αποτελεί πρωτοβουλία της παγκόσμιας βιοφαρμακευτικής εταιρείας UCB, που σχεδιάστηκε για να επισημάνει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των γυναικών που ζουν με χρόνια φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα.

Κινητοποιείται από την ανάγκη βελτίωσης του επιπέδου φροντίδας για τις γυναίκες με αυτές τις χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους και την ανάγκη να εξοπλιστούν με εργαλεία που θα τις βοηθήσουν να γίνουν οι ίδιες υπεύθυνες για τη φροντίδα τους.

Οι γυναίκες με αυτές τις παθήσεις βιώνουν μοναδικές προκλήσεις και ανισότητες μεταξύ των φύλων που πρέπει να αντιμετωπιστούν, συμπεριλαμβανομένης και της καθυστερημένης διάγνωσης σε ορισμένες από αυτές τις παθήσεις για τις γυναίκες, της αυξημένης σωματικής και ψυχικής επιβάρυνσης σε σύγκριση με τους άνδρες με τις ίδιες ασθένειες και τις μη διαχειριζόμενες ανησυχίες σχετικά με τον οικογενειακό προγραμματισμό και την εγκυμοσύνη.

Το πάθος της Caroline Wozniacki να επικοινωνήσει πως είναι σημαντικό για κάθε γυναίκα με ρευματοειδή αρθρίτιδα να αναλάβει ενεργό ρόλο στη νόσο σε όλα τα στάδια της ζωής της ήταν και παραμένει φάρος. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που επιλέχθηκε για την καμπάνια ”Advantage Hers”. Θέλει να δώσει πίσω τη βοήθεια που σε εκείνη δόθηκε και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πάθησης.

«Μέσω αυτής της νέας καμπάνιας ενημέρωσης και ενδυνάμωσης, θέλω να έρθω σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες με χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες σε όλο τον κόσμο, για να βοηθήσω στην έμπνευση, στην ενθάρρυνση και στην παροχή σε άλλες γυναίκες σαν κι εμένα όσο το δυνατόν περισσότερης υποστήριξης και πληροφοριών. Συλλογικά, μπορούμε να υποστηρίξουμε η μία την άλλη κερδίζοντας πλεονέκτημα έναντι των νόσημάτων μας, με μικρές νίκες την κάθε φορά» θα δηλώσει η Caroline Wozniacki.

Caroline Wozniacki

Η Caroline Wozniacki γεννήθηκε στη Δανία σε οικογένεια αθλητών. Ο πατέρας της – και ο προπονητής της στο τένις – είναι πρώην ποδοσφαιριστής στην Πολωνία και τη Δανία και η μητέρα της είναι πρώην μέλος της πολωνικής εθνικής ομάδας βόλεϊ. Η Caroline άρχισε να παίζει τένις στην ηλικία των εννέα και η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε στην ηλικία των 15 όταν έγινε μέλος του πρωταθλήματος του World Tennis Association (WTA), έναν χρόνο προτού φτάσει στον τελικό juniorsingles στο AustralianOpen.

Η Caroline βρισκόταν στο αποκορύφωμα της καριέρας της λίγο πριν διαγνωστεί με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ήταν 30 ετών. Υπήρξε πρωταθλήτρια GrandSlam και κορυφαία σε κατάταξη γυναίκα τενίστρια στον κόσμο και τώρα αναλαμβάνει τον τίτλο του συνήγορου ασθενούς, περιγράφοντας το προσωπικό της ταξίδι με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα στον κόσμο.

Έχοντας αποσυρθεί από την καριέρα της στο τένις τον Ιανουάριο του 2020, η Caroline σκοπεύει να επικεντρωθεί σε άλλα πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης των σπουδών της, της υποστήριξης γυναικών που ζουν με χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα και η ψωρίαση, και να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας οικογένειας.

Caroline Wozniacki

Οι κορυφαίες συμβουλές της Caroline Wozniacki για τη διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

  • Συνέχισε να μιλάς με τον γιατρό σου

Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία με έναν γιατρό είναι ζωτικής σημασίας για μια ομαλή ζωή με χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα

  • Βάλε πρώτα τον εαυτό σου

Θυμήσου πως είναι σημαντικό να βάζεις τον εαυτό σου πάνω από όλα και να διαχειρίζεσαι, όσο είναι εφικτό, μόνη σου την κατάστασή σου. Μαθαίνοντας
όσο περισσότερα μπορείς για την πάθησή σου, μπορείς να αποκτήσεις το πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά το σώμα σου.

  • Κράτησε θετικούς ανθρώπους στο πλευρό σου

Είτε στη δουλειά, είτε στο σπίτι, είτε στην παρέα, πρέπει να έχεις γύρω σου έναν καλό κύκλο ανθρώπων για υποστήριξη και αληθινή κατανόηση.

  • Να τρως καλά για να αισθάνεσαι καλά

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ότι παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων σοβαρών παθήσεων, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Για να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των άλλων παθήσεων, καλό είναι να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, για να διατηρείς την αρτηριακή σου πίεση υπό έλεγχο και τη χοληστερόλη σε υγιή επίπεδα.

  • Να ακολουθείς έναν δραστήριο τρόπο ζωής

Η άσκηση όχι μόνο σε κάνει να αισθάνεσαι καλά, αλλά βοηθάει πολύ και την υγεία σου. Η άσκηση χαμηλής έντασης, όπως μια βόλτα ή σύντομο σε διάρκεια κολύμπι μπορεί να ωφελήσει πραγματικά τις αρθρώσεις σου.

  • Να έχεις υπομονή με τους γύρω σου

Συχνά, οι παθήσεις μας είναι αόρατες στους άλλους. Οι τρίτοι δεν βλέπουν την κόπωση ή τον πόνο μας. Να θυμάσαι πως πρέπει να είσαι υπομονετική με τους ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν τι περνάς. Η Caroline θα σε συμβούλευε να γράψεις μια σημείωση στο τηλέφωνό σου που να εξηγεί την πάθησή σου, στην οποία να ανατρέχετε όταν συναντάς νέα άτομα.

Το παράδειγμα της Caroline Wozniacki μάς μαθαίνει πως ποτέ δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω. Οι δύσκολες ημέρες θα υπάρξουν όμως είναι ζωτικής σημασίας κάθε γυναίκα να διεκδικήσει όλα όσα θα της εξασφαλίσει μία καλύτερη ζωή. Στο τερέν της ζωής της Caroline δεν υπάρχουν αντίπαλοι, μονάχα δύναμη για ζωή.

Ακολούθησε την Caroline Wozniacki στο ταξίδι της και μοιράσου το δικό σου στα δικά της μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βρες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους στη σελίδα AdvantageHers.gr.