ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Μάρα Δαρμουσλή για τη μητρότητα στα 40: «Η εγκυμοσύνη είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας»

Papadakis Press

Να γίνεις μάνα, να μην γίνεις, μεγάλωσες πολύ, είσαι πολύ μικρή ακόμα, κι αν όχι σήμερα πότε, τι θα πει η γειτονιά, τι θα πω στις θειες σου, άκληρη θα μείνεις, ε όχι και στα πίσω πίσω μάνα. Έτσι, με κόμματα σε στιλ καταιγισμού. Όλα όσα ακούει μια γυναίκα που επιθυμεί ή όχι να γίνει μητέρα. Εγκυμοσύνη σε δημόσια διαβούλευση.

Ναι, ναι το λεγόμενο κουμάντο. Το λεγόμενο (κι όχι μόνο) αχρείαστο κουμάντο στις ζωές των γυναικών που δεν ζήτησαν τη γνώμη σου για το αν θα γίνουν και πότε μητέρες. Εγκυμοσύνη σε δημόσια διαβούλευση vol 2.

Οι καιροί προχωρούν, οι κοινωνίες εξελίσσονται – ας το ελπίσουμε- και η επιστήμη κάνει προόδους. Μια γυναίκα πια έχει επιλογές. Μια εγκυμοσύνη σε ηλικία που άλλοτε θα ήταν απαγορευτική είναι στις μέρες ένα γεγονός φυσιολογικό.

Εντάξει, σαφώς θα υπάρχει και η παραφωνία. Η ψιλή βροχούλα που θα λέει για μαμάδες μεγαλοκοπέλες που δεν θα κάνουν παιδιά αλλά εγγόνια. Μπλα, μπλα, μπλα. Ας βγάλει κάποιος τα σκουπίδια, βρωμίσαμε.

Η Μάρα Δαρμουσλή μίλησε στο ΟΚ! και τον Γιώργο Πράσινο για τη δεύτερη εγκυμοσύνη της και για τα σχόλια που δέχτηκε αφού έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί της στα 40 της.

Μάρα Δαρμουσλή για τη μητρότητα στα 40: «Η εγκυμοσύνη είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας»

«Εγώ το λέω ”πρώτη φορά ξανά μαμά”. Οι περισσότεροι γονείς που με συναντούν στην παιδική χαρά δεν ξέρουν ότι έχω τόσο μεγάλο γιο και εντυπωσιάζονται. Γενικά το είχα λίγο στο μυαλό μου αυτό με την ηλικία, κυρίως ως προς την επικινδυνότητα για το παιδί.

Πλέον ανήκω στην ηλικιακή ομάδα άνω των 35, πολλοί θεωρούν το όριο τα 35 έτη. Άπαξ και ο γιατρός μου με διαβεβαίωσε ότι όλα θα πάνε καλά, δεν είχα τίποτα να σκεφτώ. Έκανα διπλάσιες εξετάσεις από εκείνες που κάνει μια γυναίκα στα 25 της. Αλλά και πάλι θέλει προσοχή γιατί τα ποσοστά αποβολής διπλασιάζονται.

Πάντως δεν ζούμε και στο 1960. Έχει ανέβει το προσδόκιμο ζωής, υπάρχει ιατρική περίθαλψη, έχει ανέβει το βιοτικό επίπεδο, υπάρχει εξέλιξη της επιστήμης. Ο νόμος άλλαξε πρόσφατα αναφορικά με την υποβοηθούμενη γονιμότητα και έχει ανέβει το όριο ηλικίας για μια γυναίκα ώστε να μπορεί να γίνει μητέρα.

Νομίζω πως όλα αυτά βοηθάνε να σπάσουν τα στερεότυπα. Και επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κανείς δεν εξασφαλίζει τη ζωή, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει και σε ποια ηλικία. Επομένως, η εγκυμοσύνη είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας, και πρωτίστως εκείνη το αποφασίζει», είπε η Μάρα Δαρμουσλή.