FEMALE TALK

Η Serena Williams μιλάει για τον συναισθηματικό δεσμό που δεν ανέπτυξε με το μωρό της, όταν ήταν έγκυος

© 2022 Seth Wenig/AP IMAGES

Η εγκυμοσύνη είναι αυτή η περίοδος που ουσιαστικά «εισάγει» μία γυναίκα στον κύκλο της μητρότητας. Μία περίοδος που πολύ συχνά ταυτίζεται με τη συναισθηματική σύνδεση που πλάθεται ανάμεσα στη μητέρα και τη νέα ζωή που κυοφορεί, ήδη από την πρώτη στιγμή που η πρώτη μαθαίνει πως είναι έγκυος. Το παραπάνω, είναι ένα κλασικό αφήγημα που πολλές φορές θεωρείται δεδομένο για τις εγκυμονούσες. Ωστόσο, η πραγματικότητα διαφέρει για πολλές γυναίκες. Η μητρότητα, λοιπόν, βιώνεται διαφορετικά ακόμα και σε συναισθηματικό επίπεδο και η Serena Williams παίρνει τον λόγο για να μιλήσει γι’ αυτήν τη δική της «διαφορετικότητα». Αυτήν που συχνά αποκρύπτεται στον δημόσιο λόγο.

«Ήμουν αγχωμένη για τη στιγμή που θα γνώριζα την κόρη μου. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν ένιωσα σύνδεση μαζί της. Κι ενώ λάτρευα την περίοδο της κύησης, δεν είχα αυτήν την υπέροχη στιγμή που λες Θεέ μου, αυτό είναι το μωρό μου. Δεν μιλάμε συχνά για αυτό το θέμα, γιατί υποτίθεται ότι αισθάνεσαι αγάπη από το πρώτο δευτερόλεπτο», ανέφερε στην αρχή η Serena Williams, μιλώντας στο περιοδικό Elle US για την περίοδο που έμεινε έγκυος στην Olympia. Εκείνη δεν κατακλύστηκε εξαρχής με μητρικά συναισθήματα.

Η Serena Williams μιλάει για τον συναισθηματικό δεσμό που δεν αναπτύχθηκε με το μωρό της, όταν ήταν έγκυος

Η Serena Williams, λοιπόν, παρόλο που είχε μία «υπέροχη εγκυμοσύνη», δεν ένιωσε ποτέ αυτόν τον συναισθηματικό δεσμό μεταξύ μητέρας και μωρού που πολλοί θεωρούν δεδομένο. Δεν αισθάνθηκε αυτήν πρωτόγνωρη αγάπη για την κόρη της και αυτό είναι φυσιολογικό.

«Ναι, ήμουν η λέαινα που θα προστάτευε το μωρό με κάθε κόστος, αλλά δεν είναι ότι υπερηφανευόμουν και για εκείνη. Περίμενα να νιώσω πως την ξέρω, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά αυτό το συναίσθημα δεν ήρθε ποτέ. Κάποιες φίλες της μαμάς μου μού είπαν πως ούτε εκείνες ένιωθαν αυτήν τη σύνδεση, κι αυτό με έκανε να νιώσω καλύτερα, αλλά και πάλι, το λαχταρούσα», εξήγησε η τενίστρια στη συνέχεια.

Η ίδια αποκάλυψε πως ξεκίνησε να αναπτύσσει συναισθήματα για την κόρη της, όταν η τελευταία ήρθε στον κόσμο το 2017. «Την πρώτη φορά που την είδα – το ήξερα πως ήταν κορίτσι, ήταν το μοναδικό πράγμα που γνώριζα πριν καν το επιβεβαιώσουμε – την αγάπησα. Δεν ήταν κεραυνοβόλο, αλλά ήταν εκεί, κι από εκείνον τον σπόρο, μεγάλωσε. Δεν μπορούσα να σταματήσω να την κοιτώ, την Olympia μου».

«Ήταν τόσο σουρεαλιστικό το να αισθάνεσαι την παρουσία ενός τρίτου ανθρώπου στον χώρο»

«Πέρασα τη νύχτα στο νοσοκομείο με το μωρό μου στο δωμάτιο. Όταν ξύπνησα, είχε κουρνιάσει στην αγκαλιά μου. Όλο το υπόλοιπο σώμα μου είχε παραλύσει. Δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι γιατί τα πόδια μου ήταν ακόμη μουδιασμένα, αλλά δεν είχε σημασία. Ο Alexis κι εγώ καθίσαμε μόνοι, με το μωρό μας. Ήταν τόσο σουρεαλιστικό το να αισθάνεσαι την παρουσία ενός τρίτου ανθρώπου στον χώρο», πρόσθεσε η Serena Williams για τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που ένιωσε όταν αντίκρισε την κόρη της.

 

Τα 4 χειρουργεία που υποβλήθηκε λόγο επιπλοκών μετά τον τοκετό

Οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού δεν έλειψαν, με την ίδια να κινδυνεύει να χάσει τη ζωή της μετά την καισαρική. Συγκεκριμένα, η τενίστρια υποβλήθηκε συνολικά σε 4 χειρουργεία.

Η πρώτη φορά που χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργείο ήταν όταν τα ράμματά της, άνοιξαν εξαιτίας ενός έντονου βήχα. «Άρχισα να βήχω. Οι νοσοκόμες με προειδοποίησαν ότι ο βήχας μπορεί να μου σκίσει τα ράμματα, αλλά δεν μπορούσα να το συγκρατήσω. Ο βήχας έγινε πολύ έντονος, τον ένιωθα σε όλο μου το σώμα. Κάθε φορά που έβηχα, ένιωθα έντονους πόνους στην πληγή μου.

Δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Έβηχα γιατί απλά δεν μπορούσα να πάρω ανάσα. Άρπαξα μια πετσέτα, την τύλιξα και την έβαλα πάνω από την τομή μου. Φυσικά, έβηχα τόσο δυνατά που σκίστηκαν τα ράμματά μου. Υποβλήθηκα στο πρώτο μου χειρουργείο μετά την καισαρική τομή για να μου τα ξαναράψουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η Serena Williams που πίστευε πως όλα πήγαν καλά, μέχρι που ο βήχας επέστρεψε. Αυτήν τη φορά για διαφορετικό λόγο.

«Έβηχα γιατί έπαθα εμβολή. Είχα θρόμβο σε μια αρτηρία μου. Οι γιατροί θα ανακάλυπταν, επίσης, ένα αιμάτωμα έξω από τα αιμοφόρα αγγεία, μέσα στην κοιλιά μου. Στη συνέχεια ανακάλυψαν ακόμα περισσότερους θρόμβους που έπρεπε να κρατηθούν μακριά από τους πνεύμονές μου», είπε η Serena Williams για τα χειρουργεία που ακολούθησαν, ενώ στη συνέχεια ανακαλύφθηκε και θρόμβος αίματος στους πνεύμονες: «Είχα έναν θρόμβο αίματος στους πνεύμονές μου. Χρειάστηκε να εισάγουν ένα φίλτρο στις φλέβες μου για να σπάσει ο θρόμβος πριν φτάσει στην καρδιά μου».

Serena Williams: «Παρά το κατεστραμμένο μου σώμα και το γεγονός ότι δεν θήλασα πολύ, η σύνδεση με την Olympia ήταν καταπληκτική»

Παρά τις σοβαρές επιπλοκές, των οποίων η μη έγκυρη διάγνωση θα στοίχιζαν τη ζωή της, η Serena Williams βγήκε νικήτρια. Κέρδισε έναν αγώνα με τον φόβο, κάπου πολύ μακριά από τα γήπεδα τένις. «Έκρυβα τον φόβο μου τόσο καλά μέσα σε εκείνο το δωμάτιο που δεν τον ένιωθα καν. Ταυτόχρονα δικοί μου άνθρωποι έκρυβαν τον φόβο τους από μένα στο διπλανό δωμάτιο. Ήταν σημαντικό που δεν αντιλήφθηκα την κρισιμότητα της κατάστασής μου. Ο πανικός θα τα έκανε όλα χειρότερα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Παρά το κατεστραμμένο μου σώμα και το γεγονός ότι δεν θήλασα πολύ, η σύνδεση με την Ολυμπία επιτέλους ήταν καταπληκτική. Ήταν η ανταμοιβή και συνάμα η επικύρωση για όλα όσα πέρασα».

 

Όσα τις δίδαξε και της διδάσκει η κόρη της σε επαγγελματικό επίπεδο

Από τότε, η καθημερινότητα και η κοσμοθεωρία της Serena Williams έχουν αλλάξει κατεύθυνση. Πλέον, η περήφανη μαμά θέλει να βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό της κόρης της, ενώ αγχώνεται υπερβολικά όταν αποχωρίζονται. Όσον αφορά την καριέρα της, η μητρότητα έπαιξε μεγάλο ρόλο και σε αυτόν τον τομέα.

«Από τότε που απέκτησα το μωρό μου, οι αγώνες έχουν αλλάξει νόημα για μένα. Έχω 23 Grand Slam στην κατοχή μου, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο ενεργό παίκτη. Αλλά η νίκη είναι πλέον επιθυμία και όχι ανάγκη. Έχω μια όμορφη κόρη στο σπίτι. Εξακολουθώ να θέλω τους τίτλους, την επιτυχία και την αναγνώριση, αλλά δεν είναι ο λόγος που ξυπνάω το πρωί.

Υπάρχουν περισσότερα πράγματα να της διδάξω γι’ αυτό το παιχνίδι, από το να κερδίσω. Έμαθα να επιστρέφω μετά από μία ήττα, να υπερασπίζομαι ό,τι έχει αξία με κάθε κόστος, να υψώνω φωνή για ό,τι είναι δίκαιο – ακόμα κι όταν αυτό δεν με καθιστά αρεστή. Η γέννηση του μωρού μου, όπως αποδείχθηκε, ήταν μια δοκιμασία για το πόσο δυνατά και πόσο συχνά θα πρέπει να φωνάζω για να με ακούσουν τελικά», δήλωσε η Serena Williams και έκλεισε τη συνέντευξή της με τα πιο σπουδαία λόγια:

«Δεν ήξερα τι είδους μαμά θα ήμουν, και ακόμα δεν ξέρω. Αντιθέτως, ίσως για πρώτη φορά στη ζωή μου, απλά ζω».