ROLE MODELS

H Serena και η Venus Williams φωτογραφίζονται μαζί και παραδέχονται: «Δεν υπήρξαμε ποτέ ελεύθερες»

@2022 Elise Amendola, File/ AP Images

Μία κοινή συνέντευξη και φωτογράφιση για το αμερικανικό περιοδικό Harper’s Bazaar πραγματοποίησαν η Serena Williams και η αδερφή της, Venus, όπου μίλησαν για την καριέρα τους και το «μετά» αυτής.

Οι θρυλικές αθλήτριες του τένις, Serena και Venus Williams, μιλούν με ειλικρίνεια για τη ζωή τους, αλλά και για το πόσο «σουρεαλιστικό» είναι για εκείνες να εξερευνούν την ελευθερία τους στη ζωή όταν αυτή δεν θα περιλαμβάνει το τένις.

Η Venus Williams έκανε το ντεμπούτο της επαγγελματικά στο τένις το 1994. Η αδερφή της, Serena, ακολούθησε το 1995. Για περισσότερα από 20 χρόνια οι αδερφές Venus και Serena Williams κυριάρχησαν στον χώρο του αθλήματος κι άνοιξαν δρόμους για τις Αφροαμερικανές τενίστριες σε ένα άθλημα που οι λευκοί αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των αθλητών.

Η Venus είναι πλεόν 41 ετών και η Serena 40 και καμία δεν έχει αποσυρθεί από το τένις. Η άνοδός τους στην κορυφή είναι υλικό για ταινία και πράγματι τον περασμένο χρόνο η Venus και η Serena Williams έγιναν μαζί παραγωγοί στην ταινία King Richard. Η ταινία αφηγείται την ιστορία των πρώτων χρόνων της ζωής τους, μέσα από τα μάτια της απόλυτης αγάπης που έχει για εκείνες ο πατέρας τους, τον οποίο υποδύεται ο Will Smith.

Αυτή ήταν και η αφορμή για την κοινή τους συνέντευξη και φωτογράφιση για το αμερικανικό Harper’s Bazaar, στιγμιότυπα από την οποία μοιράστηκαν οι δύο αδερφές στα social media.

«Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι σκέφτονταν ποτέ τι είχε γίνει πριν γίνουμε επαγγελματίες», σημειώνει η Venus, ενώ η Serena Williams προσθέτει: «Αυτή δεν είναι μία ταινία για το τένις, είναι μία ταινία για την οικογένεια».

«Νομίζω ότι η οικογένειά μας είναι μοναδική για εμάς», εξηγεί η Serena καθώς η οικογένειά της έφερε μέσα της όλα τα σύμβολα μίας οικογένειας μαύρων της Αμερικής, τον τρυφερό μπαμπά, Richard, την δυνατή μητέρα, Orancene, τα μαλλιά, το στιλ, την έντονη προστατευτικότητα. «Φυσικά είμαστε μία οικογένεια Αφροαμερικανών κι είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να βλέπουν μία οικογένεια Αφροαμερικανών με τόση δυναμική, να λειτουργεί ως role model. Αλλά η οικογένειά μας ήταν τρομερά μοναδική», πρόσθεσε η Venus Williams. Η Serena πάντως βλέπει την ταινία για την οικογένειά της ως μία ταινία υπερηρώων.

 

«Είμαι ονειροπόλα κι αγαπώ τη Marvel. Νομίζω ότι το King Richard είναι σαν το Iron Man κι ότι υπάρχουν κι άλλες ιστορίες γύρω του. Η επόμενη είναι, προφανώς, η ιστορία της Venus, κι είναι πάντα και η ιστορία για τις τρεις άλλες αδερφές μας, είναι κι η μαμά κι η ιστορία της Serena. Όταν το βλέπω, παρατηρώ ότι προσανατολίζεται σαν αυτό που μάθαμε με τους υπερήρωες», σημειώνει η Serena.

Στην ταινία που σκηνοθετεί ο Reinaldo Marcus Green, είναι συχνές οι σκηνές τρυφερότητας και οι δηλώσεις αγάπης μεταξύ του πατέρα τους και των δύο κοριτσιών. «Πολύς κόσμος έχει στον νου του τους πατεράδες των αθλητών, ειδικά του τένις ως πολύ πιεστικούς», σημειώνει η Serena διευκρινίζοντας ότι ο δικός του μπαμπάς δεν ήταν έτσι. «Πολλοί μας ρωτάνε πώς γίνεται να παίζουμε τένις για τόσον καιρό», εξήγησε η Serena. «Είναι γιατί δεν μεγαλώσαμε σ’ ένα περιβάλλον που μας έκανε να το αποστρεφόμαστε», σημειώνει.

Ο πατέρας τους το 1991 απέσυρε τη συμμετοχή και των δύο κοριτσιών από ένα παιδικό πρωτάθλημα για να μην καταρρεύσουν από την πίεση και για να μπορέσουν να επικεντρωθούν στα μαθήματά τους. Τέτοιες επιλογές τιμούσαν την αληθινή του σχέση αγάπης με τις κόρες του. Επιλογές που ο υπόλοιπος κόσμος αργούσε ακόμα να ανακαλύψει. Ο Richard θα συνιστούσε πάντα ξεκούραση σε έναν τραυματισμό, κάτι που μερικές φορές έκανε την Serena να διστάζει να του μιλήσει για έναν τραυματισμό της.

«Ο μπαμπάς μου πάντα μας έλεγε να σχεδιάζουμε το μέλλον. Αν αποτύχεις να σχεδιάσεις, σχεδιάζεις την αποτυχία σου», ήταν μία από τις συμβουλές του πατέρα τους που ανέφερε η Serena. Αυτή η συμβουλή έχει αξία και για τον τρόπο που οραματίζονται το μέλλον τους. «Δεν σχεδιάζαμε μόνο να παίζουμε τένις. Σχεδιάζαμε να κάνουμε περισσότερα», σημειώνει η κορυφαία τενίστρια.

Όσο για το τι περιλαμβάνουν αυτά τα σχέδια για το μέλλον η Venus Williams λέει: «Η Serena κι εγώ λέμε ότι θα γίνουμε body builders μετά το τένις. Μπορεί να είναι ακραίο. Μπορεί να μην γίνει έτσι ακριβώς, αλλά ποτέ δεν ξέρεις». Κι η παραδοχή που ακολούθησε είναι σπουδαία. «Από τόσο μικρή ηλικία το μόνο που κάναμε ήταν να δουλεύουμε. Οπότε νομίζω ότι είναι σουρεαλιστικό για εμένα και τη Serena να εξερευνούμε αυτή την ελευθερία. Ποτέ δεν υπήρξαμε ελεύθερες», συμπληρώνει.

Υπήρξαν πάντα αγαπημένες κι αυτό εκφράζεται στα λόγια της μίας για την άλλη. Υπήρξαν περήφανες για τα κατορθώματα και των δύο στα γήπεδα, για το θάρρος και τη δύναμη του κάθε ενός από τα δύο μέλη της «ομάδας» που όλοι αποκαλούν «αδερφές Williams».

Οι δύο γυναίκες έχουν στην κατοχή τους μαζί 48 Grand Slam. Η ελευθερία είναι ένα προνόμιο που η οικογένειά τους πάλεψε σκληρά για να έχουν τα δύο κορίτσια. Η ελευθερία να φορούν catsuits στο γήπεδο, η ελευθερία του να κάνουν διαλείμματα στην πορεία τους, να ψάχνουν άλλα ενδιαφέροντα, να επιστρέφουν όταν θέλουν και να νικούν. Οι αδερφές Williams είναι αφοσιωμένες στη μοναδικότητα της εμπειρίας τους σε αυτή τη ζωή κι έχουν ανοίξει για τον εαυτό τους ένα νέο πεδίο για να εξελιχθούν. Το πεδίο της ελευθερίας που κατέκτησαν με τον τρόπο τους.