ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Η Κλέλια Ρένεση απαντά (ολόσωστα) στο mom shaming: «Είμαι επικίνδυνη μάνα»

Papadakis Press Γιάννης Νταρίλας

Την Κυριακή 5 Μαρτίου, η Κλέλια Ρένεση βρέθηκε με χιλιάδες κόσμου ακόμα στο Σύνταγμα. Με την κόρη της Κοραλία, στην αγκαλιά της συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχε διοργανωθεί για το δυστύχημα με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή 57 ανθρώπων. Εν μέσω ρίψης χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις, η Κλέλια Ρένεση μίλησε στην κάμερα του κινητού της, κρατώντας την Κοραλία στα χέρια της, για να περιγράψει το βίωμά της στους διαδικτυακούς της φίλους.

Ακολούθησε μία ακόμα μακροσκελής ανάρτηση, στην οποία η Κλέλια Ρένεση θέλησε να περιγράψει πώς μία ειρηνική διαδήλωση μετατράπηκε σε πεδίο ρίψης δακρυγόνων και κρότου λάμψης και πώς οι διαδηλωτές κατάφεραν με μεγαλύτερη ή μικρότερη δυσκολία να ξεφύγουν από το σημείο του Συντάγματος, όπου η ατμόσφαιρα είχε γίνει αποπνικτική. Την επόμενη μέρα, με μία νέα της ανάρτηση, η ηθοποιός απάντησε και σε όλους όσοι έσπευσαν να την κρίνουν αρνητικά γιατί συμμετείχε στην (προορισμένη να είναι) ειρηνική διαδήλωση μαζί με την μικρή της κόρη.

Μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, η Κλέλια Ρένεση, χωρίς βέβαια να οφείλει εξηγήσεις στους επικριτές της, ανέλυσε τη φιλοσοφία της περί κοινωνικών διεκδικήσεων που αφορούν όχι μόνο το δικό της παιδί, αλλά τα παιδιά όλου του κόσμου και το δικό τους μέλλον. Τη φιλοσοφία της, σύμφωνα με την οποία οι κοινωνικές διεκδικήσεις θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής κάθε ενεργού πολίτη αλλά και κάθε πολίτη in the making.

Αν με ρωτάς σε αυτό τον συλλογισμό πρόβλημα δεν βρίσκω. Πρόβλημα είναι η βεβαιότητα που έχω ότι κάθε φιλειρηνική πορεία θα μετατραπεί αργά ή γρήγορα σε «εμπόλεμη ζώνη».

Η ανάρτηση της ηθοποιού που απαντά στο mom shaming

«Σε όλους όσοι “ανησυχούν” για το αν εξέθεσα το παιδί μου σε κίνδυνο, παίρνοντάς το μαζί στην διαμαρτυρία για το έγκλημα στα Τέμπη της Κυριακής, θα τους πρότεινα να κάνουν focus την ανησυχία τους στα εγκλήματα που γίνονται κάθε μέρα εις βάρος των δικών τους παιδιών, φίλων, συγγενών απ’ την εγκληματική αμέλεια των κυβερνήσεων», εξήγησε αρχικά στη μακροσκελή της ανάρτηση η Κλέλια Ρένεση.

«Εγώ μάχομαι για όλα τα παιδιά, δικά μου ή δικά σας δεν έχει σημασία. Η ασφάλεια του δικού μου παιδιού όταν εγώ είμαι παρούσα είναι δεδομένη. Κάντε μας τη χάρη ψυχοπονιάρηδες και κατεβείτε σε καμιά διαμαρτυρία για το κοινό καλό και αφήστε την υπερευαισθησία και την υποκριτική τέχνη για κανα σανίδι. Κοίνως, συνέλθετε, καρφώνεστε, λυσσάτε και βουλιάζετε», πρόσθεσε.

Η Κλέλια Ρένεση μάχεται για το παιδί της, το δικό σου, το δικό μου

Στο υστερόγραφό της προς εκείνους που διάβασαν την ανάρτησή της, η Κλέλια Ρένεση έδωσε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες για την πορεία διαμαρτυρίας της Κυριακής, 5 Μαρτίου αλλά και για το πώς γονείς και παιδιά κινήθηκαν σε αυτήν.

«Τα μικρά παιδιά τα είχαμε όλοι στην άκρη της συγκέντρωσης, με εύκολη διαφυγή, και μηδέν ρίσκο. Οι μεγάλοι πηγαινοερχόμασταν στα σημεία. Μόλις τα ΜΑΤ βρέθηκαν έξω απ τη βουλή , φόρεσαν τις μάσκες τους (πριν καν ακουστεί το πρώτο μπαμ, μιλάμε για μαντικές ικανότητες) ξέραμε από εμπειρία ότι θα αρχίσει το πατιρντί και πήραμε τα παιδιά από εκεί αμέσως. Παρεμπιπτόντως , για τα παιδιά μας μαχόμαστε, αυτό νομίζω είναι αυτονόητο ακόμα και στον πιο λυσσασμένο κακιασμένο κόπρο», τόνισε η Κλέλια Ρένεση.

«Ασφαλίζω το παιδί μου μαθαίνοντάς του τον τρόπο να ζει»

Στο 2ο υστερόγραφό της μίλησε για το πώς η ίδια αντιλαμβάνεται την ασφάλεια του δικού της παιδιού, της Κοραλίας της. «Η “ασφάλεια” των παιδιών είναι υποκειμενική. Κάποιοι δεν τα βάζουν στη θάλασσα επειδή μπορεί να έχει τσούχτρες, κάποιοι δεν τα αφήνουν στην κούνια μην πέσουν, κάποιοι δεν πάνε σε ακριτικά νησιά μην τύχει κάτι», σημείωσε η ηθοποιός.

«Έγω θεωρώ ότι ασφαλίζω το παιδί μου μαθαίνοντάς του τον τρόπο να ζει, να διαμαρτύρεται για τα υπόλοιπα παιδιά του κόσμου, να μαθαίνει να ζει χωρίς κινητά και οθόνες, να ξέρει πότε να φυτεύει την ντομάτα, να ξέρει να κοιτάει το φεγγάρι στο ολοσκόταδο. Είμαι πολύ επικίνδυνη μάνα τελικά», κατέληξε η Κλέλια Ρένεση.