ΠΑΙΔΙ

Γιατί τα μωρά αγαπούν το παιχνίδι στο νερό;

Pexels

Όταν ένα μωρό βρεθεί μέσα ή κοντά σε νερό, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν πιτσιλίσματα. Τα μωρά αγαπούν το νερό. Ανυπομονούν να δουν το χάος που μπορεί να προκαλέσουν τα παχουλά δάχτυλά τους, ενώ τα γέλια που ακολουθούν, είναι μερικοί από τους πιο χαρούμενους ήχους που μπορούν να κάνουν. Στα μωρά αρέσει πολύ το νερό και το παιχνίδι με αυτό, τείνει να είναι ένα από τα αγαπημένα τους πράγματα από πολύ νωρίς.

Τι τόσο απολαυστικό έχει το παιχνίδι στο νερό για τα μωρά; 

Γιατί τα μωρά αγαπούν το παιχνίδι στο νερό;

«Το παιχνίδι στο νερό παρουσιάζει μια πλούσια συγκλονιστική εμπειρία για τα μωρά», δηλώνει ο παιδίατρος Δρ. Gary Kirkilas. Η δυναμική του νερού, γοητεύει τα μωρά, τα οποία κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, γνωρίζουν τον κόσμο από το μηδέν. Αυτό περιλαμβάνει το πώς ακούγεται το νερό, την αίσθηση που έχει στο δέρμα τους και πώς το φως αντανακλάται από αυτό. Και παρόλο που γνωρίζουν το νερό με εντελώς πρωτόγνωρους τρόπους, στην πραγματικότητα, είναι το μόνο πράγμα που τους είναι σε μεγάλο βαθμό γνωστό. «Τα μωρά πέρασαν εννέα μήνες μέσα σε αμνιακό υγρό. Οπότε ενώ το νερό είναι καινούριο, είναι επίσης ένα οικείο και καταπραϋντικό περιβάλλον για αυτά».

Τα οφέλη που έχει για τα μωρά το παιχνίδι στο νερό

Η αλληλεπίδραση με το νερό είναι μια εξαιρετική βάση για τα μωρά και τα νήπια, ώστε να μάθουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Τους εκθέτει επίσης στα βασικά της επιστήμης και των μαθηματικών.

«Το νερό μπορεί να είναι ένα εργαλείο αισθητηριακού παιχνιδιού. Τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν τις ιδιότητές του και με τις πέντε αισθήσεις», εξηγεί η ειδικός στην αναπτυξιακή-συμπεριφορική παιδιατρική Dr. Fadiyla Dopwell.

Η ίδια πρoσθέτει:  «Μπορούν να δουν την αλλαγή χρώματος προσθέτοντας χρωστικές τροφίμων. Μπορούν να το ακούσουν να πιτσιλίζει. Μπορούν να το μυρίσουν και να το γευτούν. Μπορούν να αισθανθούν το νερό με τα χέρια τους ή στο σώμα τους. Οι γονείς μπορούν να δείξουν στα παιδιά τους πώς το νερό αλλάζει σχήμα του με βάση το δοχείο του».

Παιχνίδι στο νερό την ώρα του μπάνιου

Η ώρα του μπάνιου, είναι μια εξαιρετική στιγμή για να βελτιώσεις αυτές τις δεξιότητες που αναπτύσσει το μωρό σου. Αλλά μην εκπλαγείς αν αυτό δεν συμβεί αμέσως. «Μερικά βρέφη πρέπει να προσαρμοστούν στην αίσθηση και τη θερμοκρασία του νερού του μπάνιου. Κάθε παιδί έχει διαφορετική ανταπόκριση στην ώρα του μπάνιου», λέει η Dopwell.

Οι ειδικοί δίνουν τις δικές τους συμβουλές για να γίνει το παιχνίδι στο νερό απολαυστικό για το μωρό σου, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη του.

Πρόσθεσε extra παιχνίδια

Μπουκαλάκια και χωνιά, μπορούν να βοηθήσουν το μωρό σου, να μάθει τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Το επανειλημμένο γέμισμα αυτών των μπουκαλιών και των χωνιών παρέχει στα μωρά την ευκαιρία να αναγνωρίσουν τα μοτίβα.

Αντικείμενα που επιπλέουν και βυθίζονται

Αυτός είναι εξαιρετικός τρόπος για να εξασκήσουν τα μωρά τις ​​κινητικές τους δεξιότητες.

Το παιχνίδι στο νερό χωρίς πίεση

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως το παιχνίδι με το νερό θέλει υπομονή. Θα πρέπει να ξεκινήσεις σιγά-σιγά με μικρές ποσότητες νερού. Ο στόχος είναι η διασκέδαση. Η εισαγωγή νέων παιχνιδιών κατά τη διάρκεια του μπάνιου, μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία.

Παιχνίδι στο νερό με ασφάλεια

Τα μωρά θα πρέπει να επιβλέπονται συνεχώς όταν γύρω τους υπάρχει νερό. Αυτό περιλαμβάνει και την ώρα του μπάνιου. Χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να εμφανιστεί κίνδυνος, γεγονός που καθιστά την ασφάλεια κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με το νερό, πολύ σημαντική. Τα παιδιά μπορεί επίσης, μερικές φορές να αναπτύξουν έναν φόβο για το νερό, ο οποίος μπορεί να εκδηλωθεί ως φόβος για κολύμπι ή απλώς να μην θέλουν να κάνουν μπάνιο. Αλλά αν εκμεταλλευτείς κάθε ευκαιρία για παιχνίδι με το νερό, ίσως αυτές οι διασκεδαστικές στιγμές να εξελιχθούν σε αγάπη για το υγρό στοιχείο.