ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Εγκυμοσύνη: 5 κοινοί μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύεις

Pexels

Οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες, μελετάνε βιβλία εγκυμοσύνης και θα περιηγούνται στο Διαδίκτυο για να βρουν πληροφορίες για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Και όπως συμβαίνει συχνά, πολλές μπορεί να πέσουν θύματα ορισμένων κοινών μύθων.

Ας διαχωρίσουμε λοιπόν την αλήθεια από του μύθους, γύρω από πέντε κοινές παρανοήσεις για την εγκυμοσύνη.

Εγκυμοσύνη: 5 μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύεις Pexels

Μύθος Νο. 1: Κατά την εγκυμοσύνη δεν πρέπει να γυμνάζεσαι

Η σωματική άσκηση είναι καλή για εσένα, όσο και για το μωρό. Αλλά ίσως χρειαστεί να κάνεις μερικές τροποποιήσεις. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνιστώνται αερόβιες ασκήσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης, εφόσον δεν υπάρχουν επιπλοκές ή προβλήματα υγείας.

Η άσκηση σε βοηθά να παραμείνεις σε φόρμα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και να σε προετοιμάσει κατάλληλα για τον τοκετό. Πριν ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα γυμναστικής, συμβουλεύσου τον/τη γιατρό σου. Ρώτα πόσο συχνά και πόσο έντονα μπορείς να ασκηθείς. Επίσης, αναζήτησε συμβουλές για ασφαλή άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μύθος Νο. 2: Μπορείς να πάρεις όσο βάρος θέλεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι γυναίκες πρέπει να παίρνουν βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά τα πάρα πολλά έξτρα κιλά, δεν είναι καλά. Όμως πόσα κιλά είναι «πάρα πολλά»;  Αυτό εξαρτάται από το πόσο ζυγίζεις όταν μείνεις έγκυος, πόσα μωρά περιμένεις, αλλά και αρκετούς άλλους παράγοντες. Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, προτείνει ότι οι γυναίκες με φυσιολογικό βάρος παίρνουν 11 έως 13 κιλά. Οι γυναίκες που είναι λιποβαρείς ή περιμένουν περισσότερα από ένα μωρά θα πρέπει να κερδίζουν περισσότερα κιλά, ενώ όσες είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, λιγότερα.

Μύθος Νο. 3: Δεν πρέπει να ταξιδεύεις ενώ είσαι έγκυος

Συνήθως είναι εντάξει να πετάς με αεροπλάνο ή να κάνεις ταξίδια με αυτοκίνητο, ενώ είσαι έγκυος. Πιθανότατα θα αισθάνεσαι πιο άνετα, όταν ταξιδεύεις στη μέση της εγκυμοσύνης σου, δηλαδή συνήθως μεταξύ 14 και 28 εβδομάδων. Θα είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρεις από πρωινές ναυτίες και δεν θα δυσκολεύεσαι να μετακινηθείς.

Όταν ταξιδεύεις με αυτοκίνητο, περιόρισε το χρόνο της διαδρομής (όχι περισσότερο από 5 έως 6 ώρες). Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες περιορίζουν τα ταξίδια στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Όταν οδηγείς ή πετάς, φρόντισε να περπατάς και να τεντώνεσαι κάθε δύο ώρες. Θα πρέπει επίσης να πίνεις αρκετό νερό για να παραμείνεις ενυδατωμένη.

Μύθος Νο. 4: Είσαι υγιής, άρα θα έχεις μια κανονική εγκυμοσύνη

Οι υγιείς γυναίκες έχουν ένα πλεονέκτημα επειδή δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν άλλα θέματα υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά καλή υγεία, δεν σημαίνει πάντα μια εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές. Η λήψη φροντίδας από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης είναι απαραίτητη, τόσο για σένα, όσο και για το μωρό σου.

Μύθος Νο. 5: Μια υγιής γυναίκα με απλό τοκετό δεν θα δει πολύ σύγχρονη τεχνολογία κατά τη διάρκειά του

Η τεχνολογία παίζει σημαντικό ρόλο στις περισσότερες γεννήσεις. Αυτό ισχύει ακόμη και όταν οι μητέρες και τα μωρά φαίνονται να είναι υγιή. Η τεχνολογία κυμαίνεται από αντλίες για υγροθεραπεία και από ηλεκτρονική παρακολούθηση εμβρύου, έως επισκληρίδιο ή ραχιαία αναισθησία.

Ορισμένες ομάδες λένε ότι αυτές οι παρεμβάσεις ενέχουν κάποιο κίνδυνο και δεν πρέπει να είναι ρουτίνας. Άλλοι λένε ότι οι παρεμβάσεις, όταν χρησιμοποιούνται όπως θα έπρεπε, βοηθούν τις μαμάδες να αποκτήσουν υγιή μωρά.

Το να είσαι έγκυος είναι μια ιδιαίτερη στιγμή, οπότε μην την ξοδεύεις χρόνο ανησυχώντας υπερβολικά. Κάλεσε τον/τη γιατρό σου αμέσως μόλις αντιληφθείς ότι μπορεί να είσαι έγκυος. Εάν σχεδιάζεις να μείνεις έγκυος, κάνε τις απαραίτητες, ιατρικές εξετάσεις. Ο/η γιατρός σου, θα σου δώσει συμβουλές με βάση το ιστορικό της υγείας σου.