ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

8 πράγματα που πρέπει να προσέξεις αν προσπαθείς να μείνεις έγκυος

Pexels

Σκέφτεσαι λοιπόν ότι θέλεις να μείνεις έγκυος; Συγχαρητήρια! Το να αποφασίζεις να φέρεις μια νέα ζωή στον κόσμο είναι προφανώς ένα μεγάλο εγχείρημα και η εγκυμοσύνη είναι για πολλές γυναίκες, ένα σημαντικό κεφάλαιο στο ταξίδι τους προς τη μητρότητα.

Εάν προσπαθείς να μείνεις λοιπόν έγκυος, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να φροντίσεις να κάνεις και να προσέξεις πριν από οτιδήποτε άλλο.

8 πράγματα που πρέπει να προσέξεις αν προσπαθείς να μείνεις έγκυος Pexels

1. Do the talk

Οι ειδικοί και οι πραγματικοί γονείς συμφωνούν: Είτε βρίσκεσαι σε μια σχέση, είτε όχι και θέλεις να γίνεις μητέρα, είναι σημαντικό πρώτα από όλα να ενημερώσεις τον σεξουαλικό σου  σύντροφο, γύρω από τα θέλω σου. Οι καλοί λογαριασμοί, εκτός από καλούς φίλους, κάνουν και καλούς γονείς. Το σημαντικό είναι να μιλήσεις ανοιχτά για τις προτεραιότητες, τις προσδοκίες και τους φόβους σου σε όλη τη διαδικασία, ειδικά πριν μείνεις έγκυος.

2. Πες αντίο σε κάθε μορφή αντισύλληψης

Κομμάτι αυτονόητο, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση. Το πότε ακριβώς θα σταματήσεις, εξαρτάται από τον τύπο αντισύλληψης που χρησιμοποιείς και θα πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου. Για τα ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια, μπορεί να πρέπει να σταματήσεις μερικούς μήνες πριν ξεκινήσεις τις προσπάθειές σου να μείνεις έγκυος.

3. Περιόρισε τις καταχρήσεις

Αλκοόλ και κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Δεν χρειάζεται να σου πούμε εμείς πως προφανώς μένουν εκτός λίστας, αν προσπαθείς να μείνεις έγκυος. Αν καταναλώνεις μέτρια ποσότητα αλκοόλ, πιθανότατα δεν χρειάζεται να αλλάξεις τίποτα, αρκεί να είσαι σίγουρη ότι δεν είσαι έγκυος. Το ίδιο ισχύει και για τον σύντροφό σου. Η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη γονιμότητά και μπορεί επίσης να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το κάπνισμα. Ακόμη και αυτά τα περιστασιακά ή τα λίγα «κοινωνικά» τσιγάρα, μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ποιότητα των ωαρίων και του σπέρματος.

4. Περιόρισε την καφεΐνη

Αν και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το κατά πόσο η κατανάλωση καφεΐνης επηρεάζει τις πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης, το πιο ασφαλές πράγμα που μπορείς να κάνεις, είναι να περιορίσεις την ποσότητά της στη διατροφή σου. Το ίδιο ισχύει και για το πρώτο τρίμηνο μιας εγκυμοσύνης.

5. Βρες το πιο υγιές βάρος για εσένα

Η απώλεια βάρους όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει τις υπέρβαρες γυναίκες να μείνουν έγκυες, αλλά ενισχύει και τις πιθανότητες για μια πιο ασφαλή εγκυμοσύνη και έναν τοκετό με λιγότερους κινδύνους και επιπλοκές. Ομοίως, αν είσαι λιποβαρής μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σου και τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ανεξάρτητα από τον σωματότυπό σου, φρόντισε να εντάξεις στην καθημερινότητά σου τη σωματική άσκηση. Είτε επιλέξεις το περπάτημα, είτε Pilates, ή οτιδήποτε άλλο, είσαι καλυμμένη.

6. Φρόντισε να κοιμάσαι αρκετά και καλά

Κοιμήσου στον καναπέ, στο κρεβάτι, κάνε σιέστα και πέσε πιο νωρίς το βράδυ για ύπνο. Γενικά κοιμήσου σε όποια δυνατή ευκαιρία βρεις. Πέρα από τις άγρυπνες νύχτες που θα έχεις να αντιμετωπίσεις στην πορεία, ο επαρκής ύπνος μπορεί ακόμη και να σε βοηθήσει να μείνεις έγκυος πιο γρήγορα. Οι γυναίκες που κοιμούνται λιγότερο, τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα με την τακτική ωορρηξία σύμφωνα με μελέτες.

7. Περιόρισε όσο μπορείς το στρες στην καθημερινότητα σου

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα στρες, μπορεί να καθυστερήσει την ικανότητά σου να μείνεις έγκυος. Επιπλέον, το στρες μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο όταν μείνεις έγκυος και προετοιμάζεσαι για τον ερχομό του μωρού σου. Βεβαιώσου ότι νιώθεις ήρεμη και προετοιμασμένη για αυτήν την επόμενη φάση της ζωής σου και ανακάλυψε τι σε βοηθά να χαλαρώσεις. Ίσως είναι να πίνεις τσάι και να βλέπεις παλιά επεισόδια του Sex and the City, να βγαίνεις για τρέξιμο ή απλά να κάνεις παρέα με την κολλητή. Ό,τι κι αν είναι, αν σου κάνει τώρα, θα σε βοηθήσει και όταν είσαι έγκυος ή νέα μαμά.

8. Κάνε τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις

Πολλοί ειδικοί συνιστούν να ένα τσεκ-απ τουλάχιστον τρεις μήνες πριν ξεκινήσεις τις προσπάθειες να μείνεις έγκυος. Ειδικά αν δεν επισκέπτεσαι το γιατρό τακτικά. Βεβαιώσου ότι είσαι ενημερωμένη σχετικά με τους εμβολιασμούς που πρέπει να κάνεις, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), να κάνεις εξετάσεις για θέματα υγείας της καρδιάς, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη και να παρακολουθήσεις τυχόν χρόνιες παθήσεις (όπως διαβήτης, άσθμα ή προβλήματα θυρεοειδούς).

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σου στον γιατρό, κάνε τυχόν ερωτήσεις που έχεις σχετικά με την εγκυμοσύνη και βεβαιώσου ότι δεν παίρνεις φάρμακα που επηρεάζουν τη γονιμότητα ή ενδέχεται να μην είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.