ΠΑΙΔΙ

Διπολική διαταραχή στα παιδιά: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης

Pexels

Τα παιδιά είτε νεότερων, είτε μεγαλύτερων γονέων, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διπολικής διαταραχής. Αυτός ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, όταν τα παιδιά γεννιούνται από μητέρα ή πατέρα κάτω των 20 ετών, ή εάν η μητέρα είναι άνω των 35 ετών ή εάν ο πατέρας, είναι μεγαλύτερος από 45.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, αυτή η τάση δίνει μια «καμπύλη σε σχήμα U», που δείχνει αυξημένο κίνδυνο για διπολική διαταραχή σε παιδιά, με για νεότερους και μεγαλύτερους γονείς.

Η διπολική διαταραχή, όπου οι πάσχοντες μπορούν να μεταπηδήσουν από διαθέσεις ενθουσιασμού σε διαθέσεις ακραίας κατάθλιψης, είναι μια από τις πιο κοινές, σοβαρές, ψυχικές ασθένειες, που επηρεάζει περίπου το 2% των ανθρώπων και ενέχει υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας και πρόωρου θανάτου. Είναι γνωστό, ότι έχει υψηλή κληρονομικότητα. Εάν ένας γονέας έχει διπολική διαταραχή, υπάρχει 15% έως 30% πιθανότητα να έχουν και τα παιδιά του.

Διπολική διαταραχή στα παιδιά: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Pexels

Η επικεφαλής της μελέτης, Dr Giovanna Fico, του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, δήλωσε αναφορικά με τα ευρήματα:

«Η ηλικία των γονέων είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει πολλές καταστάσεις, όπως η γονιμότητα και ορισμένες νευροψυχιατρικές διαταραχές. Αυτό που βρήκαμε, είναι ελαφρώς ασυνήθιστο, επειδή τόσο οι νεότεροι όσο και οι μεγαλύτεροι γονείς, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με διπολική διαταραχή. Ο αυξημένος κίνδυνος είναι μέτριος, αλλά πραγματικός. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι νεότεροι γονείς μπορεί να επηρεάζονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, έλλειψη υποστήριξης, αλλά και άγχος ή ανοσολογικούς παράγοντες. Από την άλλη, οι μεγαλύτεροι γονείς μπορεί να έχουν γενετικούς παράγοντες».

Οι ερευνητές, από την Ισπανία, την Ιταλία, την Αυστραλία και την Ολλανδία, πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση μελετών από διάφορες χώρες, που συσχετίζουν τη διπολική διαταραχή με την ηλικία.

Συνολικά οι μελέτες περιελάμβαναν 13.424.760 συμμετέχοντες, εκ των οποίων οι 217.089 είχαν διπολική διαταραχή. Διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες κινδύνευαν περισσότερο από άλλες ομάδες. να αποκτήσουν παιδί με διπολική διαταραχή. Αυτοί οι άνδρες είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μωρό με διπολική διαταραχή από τους πατέρες ηλικίας 25 έως 29 ετών. Ταυτόχρονα, οι ηλικιωμένες γυναίκες είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες από τις μητέρες ηλικίας 25 έως 29 ετών. Σε γονείς κάτω των 20 ετών, οι αυξημένες πιθανότητες ήταν 23% (για μητέρες ) και 29% (για πατέρες). Όλες οι αναλύσεις διορθώθηκαν για παράγοντες μεροληψίας, όπως το οικογενειακό ιστορικό για διπολικές διαταραχές και η ηλικία του άλλου γονέα.

Η επικεφαλής της μελέτης, υπογράμμισε:

«Και πάλι, πρέπει να τονίσουμε ότι αυτός ο κίνδυνος είναι μέτριος και πρέπει να διατηρηθεί σε προοπτική. Ωστόσο, για εκείνους που ήδη διατρέχουν κίνδυνο, η ηλικία είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Έτσ,ι μπορεί οι γιατροί να πρέπει να συμβουλεύουν τόσο τα νεαρά όσο και τα μεγαλύτερα ζευγάρια εάν διατρέχουν κίνδυνο διπολικής διαταραχής. Βλέπουμε αυτή την καμπύλη σχήματος U και σε κάποιες άλλες καταστάσεις, όπως ο αυτισμός και κάποιες καρδιαγγειακές παθήσεις».

Η ίδια επίσης τόνισε:

«Σχεδιάζουμε να μελετήσουμε αρκετούς περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με τον κίνδυνο διπολικής διαταραχής, αλλά και με την πορεία της ασθένειάς της. Για παράδειγμα, θα θέλαμε να διερευνήσουμε πώς η έκθεση στη ρύπανση, οι κλιματικές αλλαγές, η αστικοποίηση, μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ορισμένων ψυχιατρικών διαταραχών και θέλουμε να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε εάν αυτοί οι παράγοντες βοηθούν ή επιδεινώνουν την πορεία της διαταραχής».