ΓΟΝΕΙΣ

8 καθημερινές δραστηριότητες που κάνουν τα παιδιά πιο έξυπνα

Pexels

Η γνωστική και γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών, μπορεί να ενισχυθεί με μερικές καθημερινές και διασκεδαστικές, μαθησιακές δραστηριότητες.

Πλήθος επιστημονικών ερευνών, επισημαίνουν ότι συγκεκριμένες δραστηριότητες και μικρές καθημερινές ρουτίνες, βοηθούν στην ανάπτυξη της ευφυίας και κάνουν πιο έξυπνα τα παιδιά.

8 δραστηριότητες που κάνουν τα παιδιά πιο έξυπνα Pexels

Καθημερινές δραστηριότητες που κάνουν τα παιδιά πιο έξυπνα

Παίξτε με τις υφές

Τα νήπια λατρεύουν να αγγίζουν, να μυρίζουν και να γεύονται, για να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Χρησιμοποίησε αντικείμενα με ανάγλυφη υφή, όπως βελουτέ χαρτί, φασόλια, βαμβάκι ή ζυμαρικά και φτιάξτε μαζί μια ανάγλυφη ΑΒ ή αριθμούς. Για τα μικρά παιδιά που μαθαίνουν να γράφουν, τα δάχτυλά τους μπορούν να πειραματιστούν με το σχήμα ενός γράμματος, πριν πιάσουν ένα μολύβι. Κάθε μέρα, πείτε μαζί τα γράμματα και τους αριθμούς δυνατά. Σύντομα το παιδί θα παρατηρεί αυτά τα γράμματα σε πινακίδες, αφίσες και βιβλία.

Μετρήστε μαζί

Χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα, μπορείς να μάθεις στο παιδί να μετράει. Αν και ο άβακας είναι το πιο κοινό παιχνίδι μέτρησης, μπορείς να πειραματιστείς με παιχνίδια, βιβλία, ρουχαλάκια κλπ. Πάντα να μετράς λέγοντας δυνατά τους αριθμούς.

Ετικέτες στο σπίτι

Διάλεξε ένα ή δύο αντικείμενα για να βάλεις ετικέτα στο σπίτι, όπως στο ψυγείο ή στο τραπέζι. Κάθε λίγους μήνες, διάλεξε διαφορετικά αντικείμενα. Φρόντισε οι ετικέτες να έχουν το ίδιο μέγεθος, ώστε να μπορεί το παιδί να τις αναγνωρίσει εύκολα. Για τα μικρότερα παιδιά χρησιμοποίησε σύμβολά και χρώματα και για τα μεγαλύτερα λέξεις. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί συνδέει σύμβολα, χρώματα και λέξεις με συγκεκριμένα αντικείμενα.

Εισαγωγή στις αρχές της οργάνωσης

Καλλιέργησε το ομαδικό πνεύμα στο παιδί σου, προωθώντας την οργάνωση στο σπίτι. Μπορεί να πάρει λίγη περισσότερη ώρα, αλλά το να μαζέψετε μαζί τα παιχνίδια από το πάτωμα, θα βοηθήσει σταδιακά το παιδί να αντιληφθεί την έννοια της ευθύνης, της οργάνωσης, πώς είναι να βοηθάμε τους άλλους και ότι είναι μέλος μιας ομάδας.

Κυνήγι θησαυρού

Τα παιδιά λειτουργούν έτσι κι αλλιώς ως μικροί εξερευνητές, οπότε το κυνήγι θησαυρού, είναι μια απλή δραστηριότητα, η οποία ταυτόχρονα τα βοηθά να γίνουν πιο έξυπνα. Και όταν λέμε κυνήγι θησαυρού, δεν είναι ανάγκη να ξεχυθείτε στο δάσος. Στο σούπερ μάρκετ, αναζητήστε μαζί τροφές που έχουν ένα συγκεκριμένο χρώμα ή αντικείμενα ενός συγκεκριμένου σχήματος. Μπορείς να διανθίσεις τη δραστηριότητα «Ετικέτες στο σπίτι», οργανώνοντας ένα κυνήγι θησαυρού. Στείλε το παιδί σου σε μια διασκεδαστική αποστολή για να εντοπίσει τα αντικείμενα με ετικέτα στο σπίτι.

Τραγουδήστε μαζί

Πριν ακόμα μάθουν να διαβάζουν, τα παιδιά μαθαίνουν κατά μέσο όρο εννέα νέες λέξεις την ημέρα. Μπορείς να αναπτύξεις αυτή τη δεξιότητα, δημιουργώντας αστείες μελωδίες, επιλέγοντας λέξεις που κάνουν ομοιοκαταληξία. Ή τραγουδήστε μαζί εύκολα, κλασικά παιδικά τραγούδια. Ενθάρρυνε το τραγούδι στο αυτοκίνητο, ενώ παίζετε στο σπίτι και κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Εάν το παιδί πηγαίνει στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο, ζήτα από τη δασκάλα τα αγαπημένα τραγούδια της τάξης και τραγουδήστε μαζί τα στο σπίτι. Το παιδί θα αρχίσει να μαθαίνει μέσω του τραγουδιού, καθώς απαγγέλλει γράμματα, αριθμούς, ημέρες της εβδομάδας και μέρη του σώματος σε μελωδίες.

Φτιάξτε το δικό σας ημερολόγιο

Σε ένα κομμάτι χαρτί ή χαρτόνι, φτιάξε ένα ημερολόγιο με 31 κουτάκι και άφησε λίγο χώρο στην κορυφή για να προσθέσεις κουτάκια που θα αντιπροσωπεύουν κάθε μήνα. Γράψε επίσης τις ημέρες της εβδομάδας. Τοποθέτησε το ημερολόγιο σε ένα σημείο στο σπίτι, στο ύψος των ματιών του παιδιού. Την πρώτη μέρα κάθε μήνα βάλτε μαζί ένα αυτοκόλλητο στον αντίστοιχο μήνα. Ακολούθησε την ίδια λογική για κάθε μέρα της εβδομάδας. Το παιδί θα αρχίσει να καταλαβαίνει την έννοια του ημερολογίου και το αριθμητικό σύστημα.

Φωτογραφίες στον τοίχο

Τοποθέτησε φωτογραφίες φίλων και συγγενών, σε έναν πίνακα ανακοινώσεων στο δωμάτιο του παιδιού, για να αναπτύξει συσχετισμό λέξεων και να βελτιώσει τη μνήμη του. Γράψε κάτω από κάθε φωτογραφία ονόματα και «τίτλους», όπως θεία, θείος και ξάδερφος. Αφαίρεσε τις σημειώσεις από τις φωτογραφίες, καθώς το παιδί εξοικειώνεται περισσότερο με όλους. Μπορείς επίσης, να του διαβάσεις ένα βιβλίο στο οποίο αναφέρονται τα μέλη της οικογένειας και να του ζητήσεις να αναφέρει αντίστοιχα, τα μέλη της δικής σας οικογένειας. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, μπορείς να επεκτείνεις τη δραστηριότητα, δημιουργώντας ένα οικογενειακό δέντρο με ονόματα και εικόνες. Κάτι που μπορεί να δημιουργήσει ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο έργο τέχνης στο σπίτι.