ΓΟΝΕΙΣ

6 τρόποι για να πεις «όχι» στα παιδιά, χωρίς να πεις «όχι»

Angry toddler throwing a tantrum. iStock

Το να λες «όχι» στα παιδιά, είναι μια από τις πιο εύκολες μορφές πειθαρχίας, αλλά δεν είναι πάντα η πιο αποτελεσματική.

Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να αρνηθείς, να αποτρέψεις ή να πειθαρχήσεις ένα παιδί, από το να λες πάντα «όχι». Πέρα από την προφανή εξάντληση, τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά, πολλοί ειδικοί, θεωρούν ότι η υπερβολική χρήση του «όχι» μπορεί να δημιουργήσει γενικευμένη δυσαρέσκεια ή να φυτέψει σπόρους για μελλοντικές αντιπαραθέσεις.

6 τρόποι για να πεις «όχι» στα παιδιά χωρίς να πεις όχι Pexels

Η χρήση του «όχι» πολύ συχνά μπορεί επίσης να κάνει ένα παιδί να χάσει το πραγματικό νόημα της λέξης. Η χρήση σύντομων, ξεκάθαρων και συνοπτικών φράσεων, λειτουργεί καλύτερα. Αντί να πεις «όχι» την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ένα από αυτά τα παρακάτω συνηθισμένα σενάρια, δοκίμασε αυτές τις εναλλακτικές.

Πώς να πεις «όχι» σε γλυκά και junk food

Η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση, είναι να προτείνεις εναλλακτικές λύσεις. Προσπάθησε να  αποφύγεις την υπόσχεση του «ίσως αύριο». Τα νήπια δεν μπορούν να κατανοήσουν πολύ καλά τον χρόνο, επομένως δεν έχει νόημα να τους πούμε ακριβώς πότε στο μέλλον θα πάρουν το γλυκό που θέλουν. Τα περισσότερα νήπια θέλουν απλώς αυτό που θέλουν. Eπομένως, πρέπει ήρεμα και σταθερά να προσφέρεις ένα θρεπτικό σνακ, παρά τις διαμαρτυρίες ενός μικρού παιδιού.

Είναι επίσης σημαντικό να προσέχεις τα μηνύματα που δίνεις σχετικά με το φαγητό. Όροι όπως υγιεινό- ανθυγιεινό ή καλό-κακό, μπορούν να οδηγήσουν σε άχρηστα συναισθήματα σχετικά με το φαγητό. Αντίθετα, εξήγησε ότι ορισμένες τροφές δίνουν στο σώμα μας περισσότερη ενέργεια και χρειαζόμαστε αυτές τις τροφές για να σκεφτόμαστε καλύτερα, να τρέχουμε γρήγορα και να μην αρρωστήσουμε.

Πώς να κάνεις ένα παιδί να σταματήσει να παίζει με το φαγητό

Τα νήπια τείνουν να παίζουν με το φαγητό, γιατί μπορεί να είναι ακόμα χορτάτα από ένα προηγούμενο γεύμα. Το φαγητό στη συνέχεια γίνεται παιχνίδι. Αντί να φωνάζεις, καθώς το παιδί πετάει ένα μπολ γεμάτο μακαρόνια στο πάτωμα, απλώς απομάκρυνε το μπολ και εξήγησε τον λόγο για τον οποίο δεν πρέπει να πετάει φαγητό.

Την ίδια ήρεμη και επεξηγηματική προσέγγιση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις, όταν το μικρό σου αρχίζει να αναπηδά στο κρεβάτι: «Τα κρεβάτια είναι για ύπνο και χαλάρωση, όχι για άλματα». Αν όμως πιει το γάλα του αδιαμαρτύρητα, αναγνώρισε την καλή συμπεριφορά με ένα κομπλιμέντο.

Πώς να μην χαλάει τα παιχνίδια κάποιου άλλου παιδιού

Εάν ένα μικρό παιδί αποφασίσει να καταστρέψει ένα παιχνίδι του αδερφού του, του φίλου ή ενός άλλου παιδιού, δεν σημαίνει πάντα ότι κάνει από ζήλια. Τουλάχιστον όχι συνειδητά. Μπορεί απλώς να δει το παιχνίδι και να σκεφτεί ότι θα ήταν διασκεδαστικό να το χαλάσει. Αλλά να έχεις υπόψη του το εξής: Τα περισσότερα παιδιά μισούν να τους λένε τι να κάνουν. Αντίθετα, ρώτα εάν μπορείς να συμμετάσχεις και να διαμορφώσεις τον σωστό τρόπο παιχνιδιού με άλλα παιδάκια.

Πώς να μην πειράζει ζώα ή φυτά

Αν πιάσεις το παιδί σας να καταστρέφει τα αγαπημένα σου φυτά ή να τραβάει την ουρά ενός κατοικίδιου, επισήμανε ρητά, ότι τα φυτά και τα ζώα, είναι επίσης ζωντανά. «Όταν πληγώνεις το λουλούδι (ή ένα ζώο), πληγώνεις τα συναισθήματα και την ανάπτυξή του». Αυτό βοηθά το παιδί σας να αναπτύξει ενσυναίσθηση και επίγνωση των συναισθημάτων των άλλων ζωντανών όντων. Δώσε στο παιδί την ευθύνη να μάθει ότι η φύση πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό.

 

Πώς να μην χτυπάει αδελφάκια ή άλλα παιδιά

Το «Δεν χτυπάμε» πιθανότατα δεν θα λειτουργήσει. Η ικανότητα ενός μικρού παιδιού να καταλάβει τι σημαίνει να χτυπάς τους άλλους, είναι πολύ περιορισμένη. Είναι σημαντικό να σταματήσεις αμέσως τη συμπεριφορά αυτή, λέγοντας: «Δεν χτυπάμε όταν είμαστε θυμωμένοι». Και αυτό γιατί, σε πολλές περιπτώσεις, ένα νήπιο εκφράζει τις απογοητεύσεις του ή αναζητά την προσοχή. Ζήτα από τα αδέρφια να αγκαλιάσουν το ένα το άλλο, για να καλλιεργηθεί στοργή ανάμεσά τους. Βοήθησε τα παιδιά να ηρεμήσουν όταν είναι θυμωμένα ή ρώτα τι χρειάζονται, όταν δεν είναι καλά. Μια άλλη εναλλακτική που μπορείς να δοκιμάσεις, είναι να βοηθήσεις το παιδί να αρχίσει να αναγνωρίζει τα συναισθήματα που βιώνει σε κάθε δεδομένη στιγμή. Μόλις εντοπιστεί αυτό το συναίσθημα, προχωρήστε ένα βήμα παραπέρα για να λύσετε μαζί το πρόβλημα.

Πώς να πεις «όχι» στο παιδί όταν γκρινιάζει ή ζητάει κάτι

Καθώς το παιδί μαθαίνει νέες λέξεις, μπορεί να γκρινιάζει για να διαμαρτυρηθεί ή να ζητήσει κάτι. Προσπάθησε να αποφύγεις φράσεις όπως: «Σταμάτα να γκρινιάζεις» ή «Δεν γκρινιάζουμε». Αντίθετα, ενθάρρυνέ τo να επικοινωνεί με απλά λόγια: «Δεν καταλαβαίνω τι λες με αυτή φωνή». Αυτό μπορεί να πείσει το παιδί να μιλήσει με κανονικό τόνο. Το πιο ισχυρό και φυσικό κίνητρο θα είναι η ανταμοιβή της ακρόασης και ανταπόκρισης των λόγων, των συναισθημάτων ή των αιτημάτων του. Αυτή η προσέγγιση φέρνει το έμμεσο μάθημα ότι το παιδί έχει τη δυνατότητα επιλογής, όχι μόνο στον τόνο της φωνής του, αλλά και σε μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς του.