ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Χριστούγεννα στον Λευκό Οίκο: Ένα φωτογραφικό ταξίδι στον χρόνο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ John F. Kennedy και η σύζυγός του, δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κύρια είσοδο του Λευκού Οίκου σε πάρτι για τους εργαζόμενους, στις 12 Δεκεμβρίου 1962. @2022 AP Photo

Τα Χριστούγεννα είναι μία γιορτή που κρατάει πολύ περισσότερο από μία ημέρα. Είναι μία γιορτή που ξεκινά από τη μεταμόρφωση του χώρου όπου ζούμε, σε έναν χώρο με δέντρα, στεφάνια και λαμπιόνια βγαλμένο από κάποιο παιδικό παραμύθι κι από εκεί απλώνεται στην καρδιά μας, την ελαφραίνει, την αφήνει να ανοίξει και να μοιράσει χαρά. Έτσι συμβαίνει στο σαλόνι του σπιτιού μας, έτσι συνέβαινε διαχρονικά και σε ένα μεγάλο συμβολικό σπίτι στις ΗΠΑ. Σου μιλάω βέβαια για τα Χριστούγεννα στον Λευκό Οίκο, με τον εντυπωσιακό στολισμό και τα δεκάδες δωμάτια.

Το πρώτο χριστουγεννιάτικο πάρτι στον Λευκό Οίκο γιορτάστηκε τον Δεκέμβριο του 1800, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ John Adams και την πρώτη κυρία Abigail Adams μόνο και μόνο επειδή ήθελαν να διασκεδάσουν την 4χρονη εγγονή τους που ζούσε μαζί τους. Κάλεσαν υπαλλήλους της κυβέρνησης και τα παιδιά τους εκεί και η αρχή έγινε. Το πρώτο, χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίστηκε από από τον πρόεδρο Benjamin Harrison για τα εγγόνια του επίσης. Τα παιδιά είναι πάντα το επίκεντρο τα Χριστούγεννα και τα Χριστούγεννα στον Λευκό Οίκο δεν αποτελούν εξαίρεση.

Τα Χριστούγεννα στον Λευκό Οίκο πήραν τη σύγχρονη μορφή τους, αυτή κατά την οποία η πρώτη κυρία των ΗΠΑ διαλέγει ένα θέμα για τη διακόσμηση των Χριστουγέννων, από τη Jackie Kennedy. Ήταν το 1961 και το πρώτο επίσημο θέμα ήταν το μπαλέτο Καρυοθραύστης. Οι στολισμοί γίνονταν όλο και πιο εντυπωσιακοί και μπορείς να δεις τον φετινό εδώ. Η Jill Biden κατάφερε με κάποιον τρόπο να «ξορκίσει» τους τρομακτικά εκκεντρικούς στολισμούς της Melania Trump τα χρόνια της διακυβέρνησης των ΗΠΑ από τον Donald Trump.

Παρακάτω όμως, θα γυρίσεις πίσω στον χρόνο και θα δεις ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στα Χριστούγεννα στον Λευκό Οίκο του παρελθόντος. Τότε που η ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων μπορούσε να αποτυπωθεί ακόμα και σε φωτογραφίες ασπρόμαυρες, τότε που τα πρώτα χριστουγεννιάτικα δέντρα έμοιαζαν λιτά και «σπιτικά», τότε που όσες προεδρικές οικογένειες είχαν παιδιά και εγγόνια στόλιζαν κυρίως γι’ αυτά τον χώρο του τεράστιου σπιτιού τους. Και γίνονταν κι εκείνοι παιδιά.

Χριστούγεννα στον Λευκό Οίκο @2022 AP Photo

1931. Τα χριστουγεννιάτικα φώτα έχουν ανάψει στον εξωτερικό χώρο του Λευκού Οίκου στον οποίο κατικούν Ο πρόεδρος Herbert Hoover με τη σύζυγό του Lou και τα τρία εγγόνια τους, Peggy, Ann και Herbert.

@2022 George R. Skadding/AP Photo

Το 1939 ο πρόεδρος Franklin D. Roosevelt κρατά στην αγκαλιά του δύο από τα εγγόνια του στο στολισμένο για τα Χριστούγεννα East Room του Λευκού Οίκου.

@2022 George R. Skadding/AP Photo

Η μεγάλη οικογένεια του Franklin D. Roosevelt στο ίδιο δωμάτιο για μία καθιερωμένη, οικογενειακή, χριστουγεννιάτικη φωτογραφία.

 

Χριστούγεννα στον Λευκό Οίκο @2022 Bob Schutz/AP Photo

Η εικόνα του State Dining Room όπου διεξάγονται οι δεξιώσεις στον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια χριστουγεννιάτικου πάρτι για παιδιά που ζούσαν σε ορφανοτροφεία στις 22 Δεκεμβρίου 1961.

Χριστούγεννα στον Λευκό Οίκο @2022 Henry Burroughs/AP Photo

1961 και πάλι, το δέντρο που στολίστηκε με έμπνευση από τον Καρθοθραύστη επιβλέπει η Caroline Kennedy.

Χριστούγεννα στον Λευκό Οίκο @2022 Henry Burroughs/AP Photo

Το ζευγάρι John F. Kennedy και Jackie Kennedy μπροστά στο στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο την ίδια χρονιά.

Χριστούγεννα στον Λευκό Οίκο @2022 AP Photo

Το 1967 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Lyndon Johnson και η Lady Bird Johnson μαζί με το σκυλάκι τους, Yuki δίπλα στο τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Κίτρινο Οβάλ Δωμάτιο του Λευκού Οίκου.

Χριστούγεννα στον Λευκό Οίκο @2022 Henry Burroughs/AP Photo

Το 1969 η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Pat Nixon κρατά στα χέρια της τις χριστουγεννιάτικες κάλτσες των δύο παιδιών της, Julie και Tricia.

@2022 Charles Tasnadi/AP Photo

Τον Δεκέμβριο του 1976 η Betty Ford επιμελείται τις λεπτομέρειες της διακόσμησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Μπλε Δωμάτιο του Λευκού Οίκου.

@2022 AP Photo

Η ίδια και η κόρη της, Susan Ford λαμβάνουν μέρος μαζί με το Big Bird του Σουσάμι Άνοιξε και τον Άγιο Βασίλη σε χριστουγεννιάτικο πάρτι για τα παιδιά των διπλωματών στον Λευκό Οίκο το 1976.

Χριστούγεννα στον Λευκό Οίκο @2022 Ira Schwarz/AP Photo

Το 1983 η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Nancy Reagan μαζί με τον Mr. T. ντυμένο Άγιο Βασίλη στην παρουσίαση του στολισμού του Λευκού Οίκου στους δημοσιογράφους. Το δέντρο εκείνης της χρονιάς είχε πάνω του 2000 στολίδια και 7000 λαμπιόνια.

@2022 Ron Edmonds/AP Photo

Το 1984 o Ronald Reagan και η σύζυγός του Nancy Reagan μπροστά στο στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Χριστούγεννα στον Λευκό Οίκο @2022 Bob Daugherty/AP Photo

Το 1985 η Nancy Reagan κρατά τον σκύλο της και κοιτάζει τον ηθοποιό Larry Hagman που είναι ντυμένος Άγιος Βασίλης για την αποκάλυψη του στολισμού του Λευκού Οίκου.

Χριστούγεννα στον Λευκό Οίκο @2022 Ron Edmonds/AP Photo

Ο George Bush Sr. και η σύζυγός του Barbara στολίζουν για τα Χριστούγεννα του 1988.

Χριστούγεννα στον Λευκό Οίκο @2022 Joe Marquette/AP Photo

Το 1993 ο Bill Clinton διαβάζει το The Night Before Christmas σε μαθητές νηπιαγωγείου στο δωμάτιο State Dining Room.