DECO TRENDS

Βιοφιλικό design: 8 αντικείμενα από ρατάν για να απογειώσεις την deco τάση του 2023

iStock

Το βιοφιλικό design είχε αναδειχθεί ανάμεσα στις μεγαλύτερες deco τάσεις για το 2022 και με την έλευση της νέας χρονιάς, τίποτα δεν φαίνεται να άλλαξε. Η συγκεκριμένη τάση διακόσμησης αναδύθηκε στο πλαίσιο της βιωσιμότητας και της συνείδητοποίησης πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι, πλέον, επιτακτική ανάγκη, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Το βιοφιλικό design, λοιπόν, επιδιώκει να μας συνδέσει με τη φύση, μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον που ζούμε, «φέρνοντας το έξω, μέσα». Αυτό πάει να πει πως η ενσωμάτωση υλικών, χρωμάτων και στοιχείων που προέρχονται από το φυσικό μας περιβάλλον, στο εσωτερικό του σπιτιού μας είναι ανάμεσα στις θεμελιώδεις αρχές του βιοφιλικού σχεδιασμού. Σε μια δεύτερη μετάφραση, αυτό σημαίνει πως έπιπλα και διακοσμητικά από ελάχιστα επεξεργασμένα υλικά, ανακυκλώσιμα και υλικά που προέρχονται από φυσικές πηγές, είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα.

Γιατί το ρατάν είναι βιώσιμο και eco-friendly υλικό;

  • Προέρχεται από ένα αναρριχώμενο καλάμι που κατάγεται από τη Νότια Ασία, σκαρφαλώνει και αναπτύσσεται πάνω σε δέντρα και φυτά.
  • Είναι ανανεώσιμο και αναπτύσσεται γρήγορα. Όταν το καλάμι κόβεται, μεγαλώνει ξανά με τον ίδιο τρόπο που αναπτύσσεται και το γρασίδι.
  • Σε σύγκριση με το ξύλο, το ρατάν αναπτύσσεται εξαιρετικά γρήγορα και συγκεκριμένα περίπου 2 εκατοστά την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι έτοιμο για συγκομιδή εντός δύο ετών – μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και 30 χρόνια με την καλλιέργεια ξύλου.
  • Η συγκομιδή του είναι εύκολη, απλή και γρήγορη, καθώς δεν απαιτεί βιομηχανικό μηχανισμό και μέσα που μολύνουν το περιβάλλον. Συλλέγεται με το χέρι και με τη χρήση απλών εργαλείων, χωρίς να επηρεάζεται η ισορροπία του οικοσυστήματος.
  • Είναι βιοδιασπώμενο και ανακυκλώσιμο, σε αντίθεση με τα συνθετικά έπιπλα και διακοσμητικά. Αυτό σημαίνει ότι αποσυντίθεται φυσικά, χωρίς να βλάψει το περιβάλλον.
  • Είναι πιο ανθεκτικό από πλαστικό ή ξύλο. Αντέχει πολλά χρόνια χρήσης.
  • Δεν περιέχει τίποτα άλλο εκτός από ανακυκλώσιμες ίνες και για τον λόγο αυτό, δεν εκπέμπει επιβλαβή αέρια στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Τα παρακάτω 8 stylish έπιπλα από ρατάν, λοιπόν, θα σε συνδέσουν με τη φύση και θα σε βοηθήσουν να απογειώσεις το βιοφιλικό design και να μειώσεις το οικολογικό αποτύπωμά σου, μέσω της διακόσμησης. Στις μέρες μας, όλα παίζουν τον ρόλο τους, μικρό ή μεγάλο, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

8 stylish έπιπλα από ρατάν για να απογειώσεις το βιοφιλικό design στο σπίτι

TOLKNING πουφ με αποθηκευτικό χώρο/χειροποίητο
IKEA

TOLKNING πουφ με αποθηκευτικό χώρο/χειροποίητο

Διάμετρος: 50 εκ. Ύψος: 41 εκ. Μέγιστο βάρος: 100 kg
129,00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Η ευέλικτη σειρά TOLKNING είναι κατασκευασμένη από φυσικές ίνες για ένα ζεστό στιλ. Αυτό το πουφ όχι μόνο προσφέρει ένα επιπλέον κάθισμα, αλλά αποτελεί και μία πρακτική λύση αποθήκευσης.

έπιπλα
IKEA

GAMLEHULT υποπόδιο με αποθηκευτικό χώρο

Ύψος: 36 εκ. Διάμετρος: 62 εκ. Ελεύθερος χώρος κάτω από το έπιπλο: 14 εκ.
129,00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Χειροποίητο υποπόδιο με αποθηκευτικό χώρο, κατασκευασμένο από ρατάν. Επίσης, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως επιπλέον κάθισμα ή κρυφή αποθήκευση κάτω από το κάθισμα. Ιδανικός τρόπος να φέρεις τη φύση στο σπίτι σου.

Καλόγερος με καλάθι από καλάμι ρατάν, Aya
LA REDOUTE

Καλόγερος με καλάθι από καλάμι ρατάν, Aya

Συνολικές διαστάσεις: - Πλάτος: 40 εκ. - Ύψος: 172 εκ. - Βάθος: 40 εκ.
359,00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Στην είσοδο του σπιτιού, ο καλόγερος Aya από καλάμι ρατάν σε φυσική απόχρωση με βερνίκι νιτροκυτταρίνης, είναι η must προσθήκη που θα φέρει τη φύση μέσα στο σπίτι σου. Διαθέτει τέσσερις γάντζους και καλάθι στο κάτω μέρος.

Παιδική Βιβλιοθήκη Rattan
SPITISHOP

Παιδική Βιβλιοθήκη Rattan

38εκ.Μx28εκ.Πx76εκ.Υ
99,99 € 79,99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Μοντέρνα βιβλιοθήκη με δύο ράφια ιδανική για το βρεφικό και παιδικό δωμάτιο – αλλά όχι μόνο. Είναι κατασκευασμένη από ρατάν σε φυσική απόχρωση.

έπιπλα
DIAFANOSTORES

Σκαμπό μπαρ DOLLY

52x52x117εκ. Ratan
89,00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Μπουφές μεταλλικός με πλέξη από φυσικό ρατάν.

Τώρα που ο καιρός ανοίγει και αναζητάς τα ιδανικά έπιπλα και διακοσμητικά για να διαμορφώσεις τον εξωτερικό σου χώρο, αυτό το τραπέζι από σκελετό αλουμινίου, επιφάνεια από γυαλί και πλέξη ρατάν, είναι ανάμεσα στις πιο ωραίες επενδύσεις που μπορείς να κάνεις.