DECO

Βιοφιλικό design: Το μεγαλύτερο deco trend του 2022, πρέπει να μείνει στη μόδα για πάντα

iStock

Ήδη από το 2020, το βιοφιλικό design (που αντλεί έμπνευση από τη βιοφιλική αρχικεκτονική), κυριαρχεί σταθερά στα deco trends. Πρόκειται γι’ αυτό το είδος εσωτερικής διακόσμησης, που επιδιώκει να μας συνδέσει με τη φύση, μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον που ζούμε. Αυτό σημαίνει πως η ενσωμάτωση υλικών, χρωμάτων και στοιχείων που προέρχονται από το φυσικό μας περιβάλλον, στο εσωτερικό του σπιτιού μας είναι ανάμεσα στις θεμελιώδεις αρχές του βιοφιλικού σχεδιασμού. Επί της ουσίας, θέτει τις βάσεις του στη λογική του «να φέρεις το έξω, μέσα». Η φύση γίνεται ζωντανό μέρος της διακόσμησης.

Και μπορεί το βιοφιλικό design να έχει αναδειχθεί ανάμεσα στις κυρίαρχες deco τάσεις τα τελευταία χρόνια, όμως μετρά ιστορία πολλών παραπάνω ετών, σύμφωνα με την designer Sarah Barnard. «Οι έννοιες του βιοφιλικού σχεδιασμού είναι αρχαίες στην πράξη, με τα στοιχεία της φύσης να εμφανίζονται στην κεραμική, την τέχνη και την αρχιτεκτονική. Εμείς, εστιάζουμε στη βιοφιλία ήδη από τη δεκαετία του ’70, γιατί η προστασία του περιβάλλοντος και η οικολογική συνείδηση πήραν συλλογικές διαστάσεις. Ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός κέρδισε έδαφος», ανέφερε στο The Spruce η ίδια.

Μάλιστα, με την κλιματική κρίση που βιώνει ο πλανήτης μας τα τελευταία χρόνια και που συνεχώς γιγαντώνεται, η ανάγκη σύνδεσής με τη φύση, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που η Sarah Barnard πιστεύει ότι το βιοφιλικό design κατακτά τον interior κόσμο.

«Για πολλούς, η φύση προκαλεί μία αίσθηση άνεσης και σύνδεσης με τον έξω κόσμο. Η καταπολέμηση του αυξημένου στρες, η άνεση και η σύνδεση με το εξωτερικό περιβάλλον, αποτελούν πλέον προτεραιότητα για πολλούς. Η φύση μοιάζει να ένα ωραίο μέρος για να στρέψεις την προσοχή σου. Ο βιοφιλικός σχεδιασμός προσφέρει μία διέξοδο από την τεχνολογία και βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας», λέει η designer χαρακτηριστικά κι εμείς συμφωνούμε μαζί της.

Μικρά make-overs για να φέρεις τη φύση στο σπίτι σου

Το (άπλετο) φυσικό φως είναι απαραίτητο

Μετέφερε τα έπιπλα όσο πιο κοντά γίνεται στο παράθυρο. Φρόντισε, επίσης, να τα διατηρείς καθαρά. Άφησέ τα ανοιχτά όσο περισσότερο μπορείς, για να εισβάλλει στο σπίτι σου καθαρός αέρας.

Βιοφιλικό design = στοιχεία της φύσης (ξύλο, μπαμπού, rattan, πέτρα, μέταλλο)

Είτε μιλάμε για έπιπλα είτε μιλάμε για διακοσμητικά.

Μετέτρεψε το σπίτι σου σε τροπική ζούγκλα

Πες ένα μεγάλο «ναι» στα φυτά εσωτερικού χώρου, τα οποία εκτός του ότι αποτελούν ζωντανό στοιχείο της διακόσμησης, φιλτράρουν τον αέρα και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του σπιτιού σου.

Γέμισε το σπίτι με βάζα & ολάνθιστα μπουκέτα λουλουδιών

Γήινη παλέτα χρωμάτων: Οι αποχρώσεις της φύσης κερδίζουν έδαφος

Βάλε τη φύση στο σπίτι σου βάφοντας τους τοίχους σε γήινες αποχρώσεις. Αυτές περιλαμβάνουν αποχρώσεις του μπλε του ουρανού, της θάλασσας, του γκρι, του πράσινου, του καφέ και της terracotta. Αυτά τα χρώματα, μπορούν να ενσωματωθούν εξίσου σε έπιπλα και διακοσμητικά.

Vintage items & items από ανακυκλώσιμα υλικά

Τα οφέλη που έχει το βιοφιλικό design στην ψυχολογία μας και στην ποιότητα της ζωής μας

Τα οφέλη της φύσης στον οργανισμό μας και την ψυχοσύνθεσή μας, είναι δεδομένα γνωστά εδώ και αρκετά χρόνια. Αρκεί μία βόλτα σε ένα πάρκο ή στην παραλία για να εκτιμήσεις ό,τι απλόχερα σου προσφέρει η φύση. Νομίζω δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Τα σπίτια μας, από την άλλη, είναι οι πιο σημαντικοί χώροι στη ζωή μας και έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία και την ευτυχία που νιώθουμε, σε καθημερινή βάση.

Κάπου στη μέση, λοιπόν, βρίσκεται το βιοφιλικό design που αναλαμβάνει να βρει τις ισορροπίες μεταξύ του «μέσα» και του «έξω». Αναλαμβάνει, δηλαδή, να «μεταφέρει» λίγη από τη μαγεία της φύσης, μέσα στο σπίτι σου. Αυτό σημαίνει πως αυξάνει την παραγωγικότητά σου, μειώνει το άγχος της καθημερινότητας, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου σου, αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειάς σου και προκαλεί γενικότερα θετικά συναισθήματα. Εν ολίγοις, σου υπόσχεται μία ποιοτικότερη ζωή. Green for the win!