ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το βραχιόλι της φωτιάς: Η νέα σειρά της ΕΡΤ που θα μας συγκλονίσει

ΕΡΤ

Η ΕΡΤ συνεχίζει στον δρόμο που έχει ανοίξει, επενδύοντας στη μυθοπλασία. Η νέα σειρά της ΕΡΤ, Το βραχιόλι της φωτιάς αποτελείται από οκτώ επεισόδια τα οποία πρώτα θα προβληθούν στο ERTFLIX και στη συνέχεια στην τηλεόραση.

Το βραχιόλι της φωτιάς κάνει πρεμιέρα στις 25 Ιανουαρίου στην πλατφόρμα του ERTFLIX και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα είναι διαθέσιμα όλα τα επεισόδια. Μετά θα μπορείς να παρακολουθήσεις τη σειρά στην ΕΡΤ κάθε εβδομάδα, χωρίς ακόμα να έχει ανακοινωθεί η ημέρα και η ώρα προβολής της.

Το βραχιόλι της φωτιάς είναι μία σειρά βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Βεατρίκης Σαΐας-Μαγρίζου, με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Γιώργου Γκικαπέππα και την ευαίσθητη ματιά των Νίκου Απειρανθίτη και Σοφίας Σωτηρίου, που έγραψαν το σενάριο.

Η σειρά μεταφέρει στη μικρή οθόνη το συγκλονιστικό οδοιπορικό μιας οικογένειας και μας ταξιδεύει στις αρχές του 20ού αιώνα, σε μια εποχή με αλλεπάλληλες συγκρούσεις, δυνατούς έρωτες και ανελέητες φωτιές.

Μια συγκλονιστική ιστορία για όσους έχασαν τα πάντα, αλλά βρήκαν το κουράγιο να σηκωθούν ξανά. Για όσους πέρασαν μέσα από τις φλόγες και βγήκαν πιο ζωντανοί από ποτέ.

Το βραχιόλι της φωτιάς: Η υπόθεση

Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης του 1917 αναγκάζει την οικογένεια του Εβραίου επιχειρηματία, Μωής Κοέν (Νίκος Ψαρράς), να αναζητήσει καταφύγιο σε έναν τσιγγάνικο καταυλισμό. Εκεί, η σύζυγός του, Μπενούτα (Ελισάβετ Μουτάφη), φέρνει στον κόσμο τον Ιωσήφ (Χρήστος Λούλης και Δημήτρης Αριανούτσος σε νεαρή ηλικία), ένα παιδί γεννημένο κυριολεκτικά μέσα στη φωτιά.

Η ιστορία της φωτιάς, που άλλοτε δημιουργεί και άλλοτε καταστρέφει, δείχνει να ακολουθεί τον Ιωσήφ σε όλη του τη ζωή. Η οικογένειά του ζει τον εμπρησμό του Κάμπελ, τη χρεοκοπία του πατέρα και τη φυγή της μεγάλης του αδελφής, Ζακλίν (Νεφέλη Κουρή) από το σπίτι, προκειμένου να ζήσει τον απαγορευμένο έρωτά της με τον χριστιανό Κωνσταντίνο (Σπύρος Σταμούλης).

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος «καίει» όσα ο Ιωσήφ γνώριζε μέχρι τότε, με τραγική κατάληξη τη μεταφορά της οικογένειας στο κολαστήριο του Άουσβιτς. Κι όμως, μέσα απ’ όλα αυτά, υπάρχει ένα υλικό που αντέχει ακόμα. Που καμιά φωτιά δεν καταφέρνει να το λιώσει, αλλά αντίθετα το κάνει ακόμα πιο δυνατό.

Το βραχιόλι της φωτιάς: Το τρέιλερ

Οι ρόλοι

Νίκος Ψαρράς

Ο Μωής Κοέν είναι ο πατέρας της οικογένειας. Επιτυχημένος εργοστασιάρχης, πατέρας τριών αγοριών και δύο κοριτσιών. Ο Μωής δοκιμάζεται σε πολλά επίπεδα από τα γεγονότα που βιώνει από το 1917 και την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης έως και τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, με αποκορύφωμα τη μεταφορά του στο Άουσβιτς.

Ελισάβετ Μουτάφη

Μπενούτα Κοέν, η μητέρα της οικογένειας, σύζυγος του Μωής, την οποία γνωρίζουμε έγκυο στο 5ο παιδί της, τον Ιωσήφ, ενώ έχει ήδη αποκτήσει τον Δαβίδ, τη Ζακλίν, τον Ηλία και τη Ραχήλ. Είναι μια γυναίκα που ξέρει να αφοσιώνεται και να αγαπά, γλυκιά και συγχρόνως δυναμική. Στηρίζει σε όλες τις συνθήκες την οικογένειά της και υποφέρει όταν χάνει τα ίχνη των δικών της.

Χρήστος Λούλης

Ο Ιωσήφ, το 1962, σε μεγάλη ηλικία. Είναι ο άνδρας που έχει επιβιώσει από το Άουσβιτς. Κοσμηματοπώλης πια, παντρεμένος και πατέρας μιας κόρης, της Μπέττυς, είναι το πρόσωπο μέσω του οποίου θα επιστρέψει το «βραχιόλι της φωτιάς» στην οικογένεια. Ο ίδιος, μέσα από μια επίπονη αναδρομή στο παρελθόν, βρίσκεται αντιμέτωπος στο παρόν με μια φρικτή ανακάλυψη.

Αλεξάνδρα Αϊδίνη

Η Έστερ, η οποία έχει χάσει τον άνδρα της κι έχει ένα μικρό παιδάκι, μια μέρα στο συσσίτιο συναντιέται με τον μεγάλο γιο της οικογένειας, τον Δαβίδ. Αυτός θέλει να τη βοηθήσει και η οικογένεια Κοέν την παίρνει σπίτι.

Νεφέλη Κουρή

Η Ζακλίν Κοέν είναι το μεγαλύτερο κορίτσι της οικογένειας, καλλιτεχνική φύση και αντισυμβατική. Θα ερωτευτεί τον Κωνσταντίνο, ο οποίος είναι χριστιανός και, παρά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, κερδίζει η αγάπη. Δεν διστάζει να έρθει σε σύγκρουση με την οικογένειά της, όταν αποφασίζει να αλλάξει θρησκεία προκειμένου να τον παντρευτεί.

Χριστίνα Μαθιουλάκη

Η Ραχήλ είναι η μικρότερη κόρη της οικογένειας, η οποία στηρίζει τους γονείς και τα αδέλφια της και οδηγείται μαζί τους στο Άουσβιτς με απρόβλεπτες συνέπειες. Είναι ένα πρόσωπο που, άθελά του, θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις και θα επηρεάσει την πορεία της οικογένειας με όλα όσα θα διαδραματιστούν.

Γκαλ Ρομπίσα

Ο Δαβίδ, ο μεγαλύτερος γιος του Μωής και της Μπενούτα, θα φύγει για τη γη του Ισραήλ, αλλά όταν ο πατέρας τους χάνει την περιουσία του, επιστρέφει για να στηρίξει την οικογένειά του και οδηγείται μαζί με τους υπόλοιπους στο Άουσβιτς.

Ηλέκτρα Μπαρούτα

Υποδύεται τη Ματίλντα, μία από τις υπηρέτριες της οικογένειας. Αποτελεί «πέτρα του σκανδάλου» της οικογένειας.

Νικολέτα Χαρατζόγλου

Υποδύεται τη Μαρίνα, τη δεύτερη υπηρέτρια της οικογένειας. Είναι η έμπιστη της Μπενούτα, η οποία στο τέλος δίνει και τη ζωή της για να τη σώσει.

Παναγιώτης Ξυνός

Ο Ιωσήφ Κοέν στην παιδική του ηλικία. Ο αγαπημένος γιος της μαμάς του, μεγαλώνει με το παραμύθι που του διηγείται για τον χρόνο και τον τόπο που γεννήθηκε.

Σπύρος Σταμούλης

Ο Κωνσταντίνος Δήμου είναι ο χριστιανός με τον οποίο ερωτεύεται η Ζακλίν και αλλάζει για χάρη του θρησκεία.  Παντρεύονται, αποκτούν παιδιά, ενώ ο Κωνσταντίνος βοηθάει την οικογένεια στις δύσκολες στιγμές  με τρόφιμα και κρύβει τη μητέρα της Ζακλίν, η οποία δεν μπαίνει στο Άουσβιτς.

Δημήτρης Αριανούτσος

Ο Ιωσήφ Κοέν σε νεαρή ηλικία: Είναι το μικρότερο παιδί της οικογένειας, στενά δεμένος με τη μητέρα του, το παιδί της φωτιάς που θα ζήσει την απόλυτη φρίκη. Είναι αυτός που οδηγείται στο Άουσβιτς και ένας από τους ελάχιστους που επιστρέφουν σώοι.

Μιχάλης Ταμπακάκης

Ο Ηλίας, ο δεύτερος γιος της οικογένειας, είναι αυτός που από μικρός ονειρεύεται να υπηρετήσει την Ελλάδα ως στρατιωτικός. Θα αποφοιτήσει από τη Σχολή Ευελπίδων και θα πεθάνει στο αλβανικό μέτωπο.

«Κλαίμε στα γυρίσματα»

Ο Νίκος Ψαρράς μιλώντας στο 7 μέρες Tv για τον ρόλο του στο «Βραχιόλι της φωτιάς» και τη συγκίνηση στα γυρίσματα, ανέφερε:

«Η συγκίνηση είναι πολύ μεγάλη. Το μεγάλο μου γιο τον υποδύεται σε νεαρή ηλικία o συνάδελφος Γκαλ Ρομπίσα, ο οποίος είναι Eβραίος και ο παππούς του ήταν στο Άουσβιτς.

Προχθές, όταν του χτύπησαν το νούμερο στο μπράτσο, άρχισε να κλαίει, ενώ ανατρίχιασε μόλις είδε τον εαυτό του με τη ριγωτή πιτζάμα. Όταν είδε να μας χτυπούν μέσα στα λουτρά, δεν μπορούσε να μιλήσει.

Σίγουρα είναι από τους πιο συγκινητικούς ρόλους που έχω κάνει. Σοκάρεσαι και με τη σκέψη μόνο ότι πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο, ότι αυτά τα αίσχη όντως έγιναν».

Η Ελισάβετ Μουτάφη, καλεσμένη στο Στούντιο 4, μίλησε για τη σειρά. «Συγκινούμαι που βλέπω και το τρέιλερ. (…) Δεν υπάρχει ηθοποιός σε αυτή τη σειρά που δεν σε συγκινεί».