WATCHLIST

Το Bridgerton επέστρεψε με μία διαφορετική, καλύτερη ιστορία αγάπης

Cr. Liam Daniel/Netflix © 2022

Είχε πάρει τρία λεπτά περίπου στην 1η σεζόν του Bridgerton για να μας δείξει την πρώτη του, τολμηρή ερωτική σκηνή. Θα ήταν η πρώτη από μία σειρά τέτοιων σκηνών μακράς διαρκείας που θα γίνονταν viral. Σε αρχική τουλάχιστον φάση, η προτεραιότητα του Bridgerton – και των χαρακτήρων του βασικά – ήταν η λαγνεία. Η αγάπη θα ακολουθούσε. Δεν υπήρχε τίποτε κακό σε αυτό φυσικά, ειδικά εφόσον το show δεν ήθελε να υποκριθεί για τους σκοπούς του.

Ενώ σειρές όπως το Downton Abbey και το νέο, αμερικανικό του παρακλάδι από τον ίδιο δημιουργό, το The Gilded Age, χρησιμοποιούν την ιστορική τους εποχή για να εξερευνήσουν ταξικές διαφορές, με όσες ευκολίες κι αν το κάνουν, το Bridgerton αγγίζει τα ίδια ζητήματα, αλλά ταυτόχρονα ξέρει πολύ καλά πως είμαστε εκεί για τα φορέματα, τις περούκες, τους χορούς, τις μουσικές διασκευές, και τα βλέμματα hot ανθρώπων που σιγοκαίνε. Το τελευταίο κυρίως. Οπότε βλέποντας μέσα στα πρώτα τρία λεπτά τον Anthony Bridgerton να κάνει σεξ με την παράνομη σύντροφό του πάνω σε ένα δέντρο, ένιωθες πως αυτή είναι μία σειρά που η Shonda Rhimes θα ήθελε να μπορούσε να είχε κάνει στη δημόσια, πιο συντηρητική τηλεόραση. Δεν είναι μήπως οι χαρακτήρες του Grey’s Anatomy και του Scandal μονίμως horny;

Υποπτεύομαι όμως πως ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, τούτη η σεζόν του Bridgerton θα είναι διχαστική, τουλάχιστον σε σχέση με τη συνταγή του πρώτου κύκλου. Ενώ εκείνη η σεζόν δεν θα μπορούσε ποτέ να είχε προβληθεί σε δημόσια, αμερικανικά κανάλια, παρά μόνο στην καλωδιακή ή το streaming, με ελάχιστες μικροαλλαγές, το λαβ στόρι του Anthony και της Kate Sharma, θα μπορούσε να σταθεί παντού και εύκολα. Το ρομάντσο τους είναι αργής καύσης και η ερωτική τους επιθυμία εκτονώνεται λίγο πριν το τέλος, όταν κανείς από τους δύο δε μπορεί πια να την αρνηθεί. Ως Υποκόμης, ο Anthony πρέπει επιτέλους να παντρευτεί, με τις δύσκολες απαιτήσεις του για σύντροφο να τον οδηγούν στην υπέροχη, γλυκύτατη, φτιαγμένη για ένα τίμιο σπιτικό Edwina. Είναι με την αδερφή της την Kate όμως, που θα αναπτύξει χημεία τελικά, παρότι είναι και οι δύο πολύ ξεροκέφαλοι για να το παραδεχθούν εγκαίρως.

BRIDGERTON Cr. Liam Daniel/Netflix © 2022

Είναι ένα κλασικό τράβα με κι ας κλαίω παιχνίδι από αυτά που πάντα θα βρίσκουν χώρο στην ψυχαγωγία γιατί, όσο γραφικά κι αν αποδίδονται συχνά, δεν απέχουν τρομερά από την ανικανότητα των καψουρεμένων ανθρώπων στην επικοινωνία, με κορσέδες ή χωρίς. Ειδικά στο πρώτο μέρος της σεζόν, η σχέση των δύο χαρακτήρων αφήνει πολύ χώρο για χιούμορ, με τον Jonathan Bailey να παίζει φανταστικά έναν σαστισμένο Anthony, που φέτος ζει τη Mr. Darcy φάση του. Έχει μέχρι και μία σκηνή-νεύμα στη βουτιά του ήρωα της Austen στη λίμνη Pemberley. Ε ναι ρε Bridgerton, γι’ αυτά έχουμε έρθει.

Στη διάρκεια της σεζόν το push and pull μεταξύ των δύο επαναλαμβάνεται στο ίδιο μοτίβο και μέχρι το τέλος κουράζει, αλλά η έλξη τους μοιάζει απτή και αυτονόητη, με το εκτόπισμα της Simone Ashley (Sex Education) να κάνει τη μισή δουλειά. Η ηθοποιός δίνει ενέργεια σε κάθε της σκηνή. Είναι εκτυφλωτική. (Βοηθάει επίσης πως, σε αντίθεση με το πρώτο ζευγάρι της σειράς, δεν τίθεται πουθενά θέμα συναίνεσης).

Μία από τις πιο πολλά υποσχόμενες δυναμικές χαρακτήρων της 1ης σεζόν ήταν η ένταση μητέρας και γιου, μεταξύ του Anthony και της άλλοτε εξ απορρήτων μητέρα του, Violet (Ruth Gemmell), η οποία αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τα προνόμιά της ως μητριάρχης της οικογένειας, όταν ο ξαφνικός θάνατος του συζύγου της μετέτρεψε απότομα τον πρωτότοκο γιο της σε κύρη του σπιτιού. Η ανάπτυξη αυτής της σχέσης γίνεται ένα από τα κυριότερα σημεία της νέας σεζόν μέσα από την αδυναμία αυτών των δύο χαρακτήρων να συνδεθούν μέσω του κοινού τους πένθους για τον προηγούμενο Υποκόμη Bridgerton. Άλλες υποπλοκές της σεζόν όμως, δεν είναι εξίσου δυνατές, όπως για παράδειγμα τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας Featherington, οι αναζητήσεις του Benedict στη σχολή Καλών Τεχνών ή οι αφηγήσεις του Colin για τα ταξίδια του στην Ελλάδα.

BRIDGERTON Cr. Liam Daniel/Netflix © 2022

Και αν έχεις απορία, ναι, η Eloise παραμένει η πιο κουλ Bridgerton και, ναι, το δικό της storyline τη γλιτώνει (και) για φέτος. Γενικώς οι χαρακτήρες που αγάπησες στην πρώτη σεζόν γίνονται ακόμα πιο αξιαγάπητοι – το ίδιο όμως και οι χαρακτήρες που μισούσες! Οι Bridgerton περνούν περισσότερο χρόνο μαζί ως οικογένεια, πράγμα πάντα καλό για τη σειρά. Η Eloise ανακαλύπτει τον πρωτοφεμινισμό! Τα φορέματα της Penelope είναι λιγότερο εσπεριδοειδίσια! Η Lady Danbury ρίχνει κάποιες ό,τι πρέπει καλαμιές με το μπαστούνι της!

Αυτή η σεζόν της σειράς στο κάνει πιο δύσκολο να μισοκλείσεις τα μάτια στα γνωστά tropes ρομάντσων, αλλά και γιατί να το κάνεις; Υπάρχει παρηγοριά στο προβλέψιμο, ειδικά μέσα στην εξτραβαγκάντσα του Bridgerton.

Το Bridgerton στριμάρει στο Netflix.