MASTERCHEF EXPLAINED

Τι είναι το τόφου (tofu) που βλέπεις στο Masterchef και πώς να το φτιάξεις

Unsplash

Η Μαρία διάλεξε για την Κωνσταντίνα φέτα και τόφου (tofu) για το τεστ δημιουργικότητας της Δευτέρας 29/3, ημέρα που «άνοιξε» την εβδομάδα της ασιατικής κουζίνας στο Masterchef 5. Μολονότι αυτά τα είδη (μην τα λες τυριά, δεν είναι) δεν συνδυάζονται εύκολα, η Κωνσταντίνα δεν ήταν υποψήφια προς αποχώρηση. Έγινε, ο Τζιοβάνι έδωσε την κάρτα ασυλίας στη Μαργαρίτα. Και τελικά, η Κωνσταντίνα εγκατέλειψε το παιχνίδι, μετά την αντιγραφή πιάτου του κορυφαίου sushi chef, Αντώνη Δρακουλαράκου.

Αν υποθέσουμε πως δεν υπάρχει Έλληνας (ή κάτοικος του πλανήτη, αν κρίνουμε από το sold out που έκανε το ΠΟΠ προϊόν, χάριν μιας συνταγής Φιλανδής που έγινε viral στο TikTok) που να μην ξέρει τη φέτα, θα υποθέσουμε πως υπάρχουν και εκατομμύρια άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τι είναι το τόφου ή tofu. Που μοιάζει με τυρί, αλλά δεν είναι.

Πρόκειται για προϊόν από σόγια που κάνει πάταγο στην Ασία. Πωλείται σε τετράγωνα που παραπέμπουν σε τυρί. Προκύπτει από τη διαδικασία θρόμβωσης του γάλακτος σόγιας.

Πώς μπορείς να φτιάξεις τόφου (tofu)

Για να φτιάξετε τόφου, θα χρειαστείτε πέντε φλιτζάνια γάλα σόγιας καλής ποιότητας, μισό φλιτζάνι νερό και μιάμιση κουταλιές σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού. Πρώτα θα αναμίξετε το νερό με το χυμό λεμονιού. Μετά ζεσταίνετε το γάλα σόγιας σε μια κατσαρόλα, ανακατεύετε διαρκώς -για να μην «πιάσει» στον πάτο του σκεύους- και αφότου βράσει το αφαιρείτε από τη φωτιά. Ανακατέψτε άλλα 2-3 λεπτά έως ότου κρυώσει και μετά προσθέστε το μισό μείγμα που φτιάξατε εξ αρχής, σιγά σιγά. Όταν τελειώσετε ‘πατήστε’ το ξύλινο κουτάλι στο γάλα, για να σταματήσει η περιστροφή και έπειτα βάλτε το άλλο μισό μείγμα του νερού με το λεμόνι. Αυτήν τη φορά ανακατέψτε μπρος, πίσω. Δεν καταλαβαίνετε; Δείτε το video.

Πάντα βέβαια, μπορείτε και να αγοράσετε έτοιμο τόφου (από το να το φτιάξετε), στα καταστήματα με ασιατικά προϊόντα. Γιατί όμως, να το κάνετε αυτό. Eίναι η χαρά της πρωτεΐνης.

Είναι πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, δεν έχει πολλές θερμίδες και δίνει στον οργανισμό απαραίτητα αμινοξέα. Επίσης, χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο πρωτεϊνούχων τροφών, ζωικής προέλευσης, καθώς έχει 14 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια. Η ίδια ποσότητα καλύπτει το 65% του ασβεστίου που πρέπει να λαμβάνουμε κάθε μέρα. Έχει μικρή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα. Και κάτι ακόμα: διαθέτει ουσίες που βοηθούν στη μνήμη και αυτές που ενισχύουν την καλή λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Πώς να το κάνετε πιο γευστικό

Δεν έχει το παραμικρό νόημα να το φάτε ωμό και σκέτο το τόφου. Δηλαδή, νόημα έχει -επιστρέψτε στο τι περιέχει. Αλλά δεν έχει γεύση -διακριτή, ιδιαίτερη. Αποκτά αυτή των υλικών που το συνοδεύουν. Η πιο εύκολη συνταγή είναι αυτή που γίνεται crispy.

Μια άλλη εκδοχή είναι αυτή που φτιάχνετε ένα μείγμα με 2 κουταλιές γλυκού soya sauce, άλλα δύο λάδι λαχανικών, ένα κουτάλι γλυκού καπνιστή πάπρικα, 1/4 κουταλιού γλυκού σκόνης κάρι και 1 κουταλάκι σκόνη σκόρδου. Ανακατεύετε, βουτάτε μέσα στο μείγμα τα κομματάκια του τόφου (από το οποίο έχετε αφαιρέσει όλη την υγρασία, βάζοντας το ανάμεσα σε δυο κομμάτια χαρτιά κουζίνας), 1/4 κούπας κορν φλάουερ, λίγη ακόμα καπνιστή πάπρικα, ανακατεύετε και πάλι και βάζετε τα κομμάτια σε ένα ταψί, στο οποίο έχετε τοποθετήσει χαρτί ψησίματος με ελάχιστο λάδι. Ψήνεται στους 190 βαθμούς, για 30 λεπτά. Αυτοί που το έχουν φτιάξει βεβαιώνουν πως η γεύση παραπέμπει σε εκείνη του κοτόπουλου.

Για την ιστορία, το τόφου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε γλυκά, αλλά λιωμένο.