ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Masterchef 5: Τι είναι η κολούμπρα που μαγείρεψε ο Τζαμαλής

Η λατινική λέξη colubra είναι ουσιαστικό, θηλυκού γένους και σημαίνει ερπετό/δράκαινα. Με ασφάλεια μπορείς να πεις ότι από αυτή προέρχεται και το κόμπρα. Το «έπαθα κολούμπρα» είναι φράση που σχετίζεται με όλα αυτά, καθώς σημαίνει πως «πανικοβλήθηκα» -στη θέα της δράκαινας. Αυτά είναι πράγματα που ξέραμε μέχρι τη Δευτέρα 29/3 το βράδυ, όταν ο Παναγιώτης Τζαμαλής στο Masterchef 5 παρουσίασε στους κριτές, μετά το τέλος της δοκιμασίας του Mystery Box, τη σαλάτα κολούμπρα, μαζί με τα ντάμπλινγκς του καθώς το παιχνίδι ξεκίνησε την ασιατική του εβδομάδα.

Masterchef 5 είναι αυτό αλλά τι εννοούσε ο καλλιτέχνης με το «σαλάτα κολούμπρα;» Η κολούμπρα, είναι η κουλούμπρα, που τη λες και κουρούμπα (αραβική λέξη) και kohlrabi. Η επιστημονική ονομασία είναι brassica congyloides. Κράτα το αυτό. Τρώγεται ολόκληρη, σε κομμάτια και σε συνδυασμό με άλλα λαχανικά. Μπορείς να τη βράσεις, να την κάνεις στον ατμό ή το τηγάνι. Μπορείς επίσης, να τη βάλεις σε σούπες ή να τη λιώσεις -δηλαδή, να την κάνεις πουρέ.

κολούμπρα Masterchef 5

Αλλά τι είναι η κολούμπρα που μαγείρεψε ο Τζαμαλής στο Masterchef 5;

Πρόκειται για εδώδιμο λαχανικό που μοιάζει με το μπρόκολο, αλλά έχει μεγαλύτερη κεφαλή. Για την ιστορία, στα κυπριακά η κουλούμπρα είναι το γογγύλι.

Όχι αυτό που φαντάζεσαι, αλλά ο φαγώσιμος βολβός λαχανικού της οικογένειας brassica rapa, είναι συγγενής του δικού μας λάχανου, όπως και του κινέζικου και καλλιεργείται σαν και αυτά.

Η καταγωγή του λαχανικού που το λες και ρέβα είναι από το Σιβηρία, αποτελεί πηγή μεγάλης ποσότητας θρεπτικών συστατικών και έχει πολύ λίγες θερμίδες. Αν θέλεις να είμαστε πιο ακριβείς, τα 122 γραμμάρια (μια μέση κατάσταση) έχουν 34 θερμίδες, 0 λίπος, 8 γραμμάρια υδατάνθρακες και ένα γραμμάριο πρωτεΐνης.

Την ίδια ώρα, έχει τόσες φυτικές ίνες που σου δίνει το αίσθημα του κορεσμού και βοηθά στη δυσκοιλιότητα. Παρεμπιπτόντως, βοηθά και στη σπαστική κολίτιδα.

Το λάχανο με αντισηπτικές και διουρητικές ιδιότητες καλύπτει το 50% των αναγκών μας σε βιταμίνη C (είναι διπλάσια από ένα πορτοκάλι) και το 7% του καλίου, μεταξύ άλλων. Εν τω μεταξύ, έχει καροτίνη, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο, όπως και θειικό άλας που «καθαρίζει» το αίμα και «σπάει» τις πέτρες στα νεφρά. Έχει ευεργετική δράση και σε ασθένειες του δέρματος.

Διαθέτει βιταμίνες και μια σπάνια ουσία που συνδέεται με τις αντικαρκινικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες: η γλυκοραφανίνη είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που υπάρχει και στο μπρόκολο, αλλά και στο κουνουπίδι.