ΤΑΙΝΙΕΣ

Στον δρόμο για τα Όσκαρ τα «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση

Instagram.com/heretic.films

Η ταινία Μαγνητικά Πεδία του σκηνοθέτη Γιώργου Γούση, επελέγη για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, στην 95η διοργάνωση των βραβείων Όσκαρ, διεκδικώντας το χρυσό αγαλματίδιο στην κατηγορία Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους.

Τα Μαγνητικά Πεδία επελέγησαν ως επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας για το βραβείο Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους (πρώην Ξενόγλωσσης Ταινίας), στο πλαίσιο της 95ης διοργάνωσης της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, από επταμελή επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

H Επιτροπή συνήλθε σε συνεδρίαση και πρότεινε κατά πλειοψηφία την ταινία Μαγνητικά Πεδία, καθώς έκρινε ότι ως ταινία μιλάει απευθείας στον θεατή, ενώ μπορεί να σταθεί σε ένα διεθνές κοινό, από την στιγμή που πραγματεύεται ένα θέμα οικουμενικό, αυτό της υπαρξιακής κρίσης.

To μεγάλου μήκους ντεμπούτο του κομίστα Γιώργου Γούση, είναι μια ρομαντική lo-fi ταινία, με πρωταγωνιστές δύο χαμένους ήρωες, μια γυναίκα και έναν άντρα, χωρίς προέλευση και κατεύθυνση, οι οποίοι περιπλανώνται μέσα σε ένα αναλογικό κινηματογραφικό σύμπαν. Μετά την τυχαία συνάντησή τους σε ένα νησί, οι δύο άγνωστοι, αποφασίζουν να περιπλανηθούν μαζί σε αυτό, αναζητώντας το κατάλληλο μέρος να θάψουν ένα μεταλλικό κουτί. Ένα συγκινητικό και τρυφερό low budget road movie με μεγάλη καρδιά και το εξαιρετικό πρωταγωνιστικό δίδυμο της Έλενας Τοπαλίδου και του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου, η χημεία μεταξύ των οποίων είναι απλά μαγνητική.

Ο δρόμος προς την διεθνή υποψηφιότητα

Τα Μαγνητικά Πεδία κέρδισαν αμέσως κοινό και κριτικούς παρά το γεγονός, ότι η ταινία ήρθε φαινομενικά από το πουθενά και γυρίστηκε χωρίς budget, από ένα συνεργείο 10 ατόμων, ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά του χειμώνα της μεγάλης καραντίνας.

Μετά τον θρίαμβο στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε συνολικά 6 βραβεία μεταξύ των οποίων τον Χρυσό Αλέξανδρο, η ταινία Μαγνητικά Πεδία ήταν ο μεγάλος νικητής και στα φετινά βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.  Η ταινία των Γιώργου Γούση, Γιώργου Καρναβά και Κωνσταντίνου Κοντοβράκη έφυγε από την 13η τελετή απονομής κατακτώντας 5 βραβεία από τις 7 συνολικά υποψηφιότητες : Mεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας, Α΄ Γυναικείου Ρόλου, Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, Σεναρίου και Πρωτότυπης Μουσικής.

«Τα Μαγνητικά Πεδία είναι ένα road movie για τη δύναμη της συντροφιάς. Δεν ξέρω πόσο καθοριστική για τις ζωές τους μπορεί να υπήρξε η γνωριμία των δύο ηρώων. Η ταινία δεν έχει να κάνει τόσο με το πώς ήταν πριν και πώς θα είναι μετά τη συνάντησή τους οι δύο χαρακτήρες, αλλά περισσότερο με τη συνύπαρξή τους. Καθώς συνειδητοποιούν ότι μέσα από αυτήν τα βάρη που κουβαλούν, μπορούν να γίνουν κάπως πιο υποφερτά. Γι’ αυτό και η ταινία αρχίζει με κίνηση και τελειώνει με κίνηση. Οι δύο ήρωες συνταξιδεύουν παράλληλα για όσο πάει» έχει δηλώσει μιλώντας στο ΑΠΕ ο σκηνοθέτης της ταινίας, Γιώργος Γούσης.

Τα Μαγνητικά Πεδία, όπως επισημαίνει στο σκηνοθετικό του σημείωμα, θα μείνουν στην ανάμνησή του σαν ένα ταξίδι και μια ιστορία αγάπης μεταξύ των ανθρώπων που την έφτιαξαν.

«Το ερώτημα όμως είναι αν το συναίσθημα που νιώσαμε εμείς όσο την φτιάχναμε, πέρασε και στην ταινία. Την ταινία που ανακαλύψαμε κι εμείς στην Κεφαλονιά, την ταινία που μας επέτρεψαν και μας υπέδειξαν ο καιρός, οι αναποδιές, το ρίσκο, η επιμονή, η υπομονή, η απογοήτευση, η τύχη και η ατυχία μας να κάνουμε. Ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος και η Έλενα Τοπαλίδου, αυτοσχεδιάζοντας, κατέθεσαν την ψυχή και τη φαντασία τους κι εμείς προσπαθήσαμε να τα κινηματογραφήσουμε, όσο πιο απλά μπορούσαμε, σαν να ήμασταν απλώς εκεί και να τους βλέπουμε», επεσήμανε.

Και εμείς με τη σειρά μας τους απολαμβάνουμε στην μεγάλη οθόνη κι ευχόμαστε τα καλύτερα για το ταξίδι τους προς τα Όσκαρ.