POP CULTURE

Six Feet Under: 10 λόγοι για να (ξανά) δεις τη σειρά ΕΠΟΣ των ’00s

Archives du 7eme Art/Photo12 via AFP

Πριν το Six Feet Under δεν άκουγες τον εσωτερικό μονόλογο των χαρακτήρων μιας σειράς. Πριν το Six Feet Under δεν έβρισκες τις δυστυχισμένες οικογένειες τόσο συναρπαστικές. Ούτε ήθελες να επισκεφθείς ένα γραφείο τελετών στο Λος Άντζελες. Η σειρά που μας έκανε να αγαπήσουμε την τηλεόραση το 2001 μπήκε την πρώτη μέρα του Νοέμβριου στο Netflix (η δημοφιλής τηλεοπτική σειρά του αμερικανικού δικτύου HBO που προβλήθηκε από το 2001 έως το 2005, επιστρέφει στη μικρή οθόνη, όχι στην Ελλάδα, εδώ το βρίσκουμε ως τις 31/12/2024 στη Vodafone TV). 10 λόγοι δεν είναι αρκετοί για να περιγράψει κανείς αυτή την τηλεοπτική saga. Αλλά θα μπορούσα να σας πω να δείτε και τους 5 κύκλους του Six Feet Under για ένα και μόνο λόγο: το φινάλε. Είναι απλά αριστούργημα.

Το Six Feet Under ήξερε ότι το αμερικάνικο όνειρο ήταν ένας εφιάλτης 

Μια οικογένεια που ζει ένα χάος. Ναρκωτικά, θάνατος, ψυχολογικά, βία. Η οικογένεια Φίσερ και η οικογενειακή επιχείρηση είναι μια απεικόνιση της αμερικανικής κοινωνίας που μετά την 11η Σεπτεμβρίου ζούσε σε κατάθλιψη. Τα παιδιά των Φίσερ (πάρα πολύ οικείοι χαρακτήρες) έχουν υπαρξιακά. Και μιλάνε για όλα τα ανείπωτα. Το coming out, μια αποβολή (πριν από ένα γάμο), την άμβλωση, την άνοια, τις νευρώσεις, τον εθισμό στο σεξ, τις κρίσεις πανικού (μιλάμε για μια σειρά σχεδόν 25 ετών). Τη θλίψη των πενθούντων. Πώς σε διαλύει ο θάνατος του (γεμάτου ελαττώματα) πατέρα σου. Μια σειρά που σου δείχνει ότι τελικά όλοι είμαστε λίγο fucked up και κάποια στιγμή ένας θάνατος θα δημιουργήσει τόσες ρωγμές στην ψυχή μας που δεν θα επουλωθούν ποτέ

Μια κωμωδία για τον θάνατο

Ναι, οι εναρκτήριες σκηνές είναι (σοκαριστικά) αστείες (η σύζυγος που σκοτώνει με τηγάνι τον άνδρα της επειδή τον βαριέται με έκανε να γελάσω δυνατά) κι ας περιγράφουν με γλαφυρότητα κι ενίοτε βαναυσότητα τον θάνατο. Πριν το Six Feet Under δεν είχαμε δει γυμνούς τόσους «πεθαμένους». Κατάφερε να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε αυτό που ξέραμε ήδη, ότι μια μέρα όλοι όσοι ξέρεις κι αγαπάς, θα πεθάνουν. Ζοφερό; Οχι, μια τραγικωμωδία από τη ζωή μας βγαλμένη. 

Η σχέση των αδελφών σε μια δυσλειτουργική οικογένεια

Archives du 7eme Art/Photo12 via AFP

Νέιτ και Ντέιβιντ. Μια σχέση, τόσοι τσακωμοί. Ένας γιος που δεν ήθελε καμία σχέση με την οικογένεια και επιστρέφει όταν ο πατριάρχης πεθαίνει. Κι ένας που δεν μπορεί να παραδεχτεί στην οικογένεια του την αλήθεια του, ότι είναι ομοφυλόφιλος. Και καταπιέζεται. Ερμηνείες για να διδάσκονται σε σχολές υποκριτικής. Και μια ρεαλιστική ιστορία ενηλικίωσης (γιατί όλοι το ξέρουν αυτό, πραγματικός ενήλικας γίνεται κανείς όταν ορφανέψει). Θέματα ντροπής κι ενοχής όπως ποτέ πριν δεν τα είδαμε σε μια τηλεοπτική σειρά. 

Το καλύτερο φινάλε όλων των εποχών 

5 σεζόν αναρωτιόμασταν πώς θα τελείωνε αυτό το αριστούργημα. Και δεν απογοήτευσε. Αν δεν έκλαψες, συγχαρητήρια. Ξεκινά με γέννηση. Και πολλά οράματα με φαντάσματα. Βλέπουμε τους ήρωες που αγαπήσαμε στο μέλλον. Γάμοι, κηδείες, διακοπές. Και έκτοτε, όποτε ακούω το Breath Me της Sia, ανατριχιάζω. Συγκλονιστικό κι αξεπέραστο φινάλε. Τόσα χρόνια μετά, μοιάζει μπροστά από την εποχή του

Η απεικόνιση μιας σχέσης μεταξύ gay ανδρών του Six Feet Under

Πριν το Dexter, ο Michael C. Hall ήταν ο πιο αγαπημένος μας gay χαρακτήρας. Το coming out σε κάθε μέλος της οικογένειας είναι απλά τηλεοπτικό αριστούργημα. Ο μεγαλύτερος αδελφός ξαφνιάζεται και χαίρεται, η μητέρα του το γυρίζει σε εκείνη, η μικρή αδελφή το ήξερε ήδη. Ο τρόπος που αντιδράμε σε γεγονότα κι ανακοινώσεις μαρτυρά πολλά για εμάς. Στο Six Feet Under τίποτα δεν ενέπιπτε στο δίπολο «μαύρο-άσπρο», τα πάντα είναι γκρι. 

Το σενάριο του Six Feet Under 

Μας έμαθε τι σημαίνει ενσυναίσθηση, πριν καν μάθουμε τη λέξη.  Αξιοποιεί κάθε χαρακτήρα της σειράς. Με κάποιον ταυτίστηκες. Έγινε ο καλύτερος σου φίλος για 5 χρόνια. Όλα τα επεισόδια της σειράς μιλούσαν για την αγάπη, άλλα όχι με μελούρα. Για τον πραγματικό τρόπο που αγαπάμε, τσακισμένα και τσαλακωμένα. Επειδή, life happens. Κι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είμαστε μονοδιάστατοι. Το σενάριο του Six Feet Under ήταν η ψυχοθεραπεία μας πριν πάμε να κάνουμε ψυχοθεραπεία. 62 επεισόδια, 63 ώρες ψυχοθεραπείας. 

Η ευαλωτότητα ως στάση ζωής 

Σήμερα, καμία σειρά δεν θα αλλάξει κάτι στη ζωή σου (εκτός αν είσαι ο πρωταγωνιστής της). Πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια όμως το Six Feet Under σού έδειξε ότι το να είσαι τρωτός κι ευάλωτος σημαίνει ότι νιώθεις άνθρωπος. Δεν είναι μια κωμική σειρά για να αισθανθείς ότι όλα θα πάνε καλά (όπως το Friends). Ήταν μια κωμικά δραματική σειρά που σου έδειχνε ότι τίποτα ποτέ δεν θα πάει όπως το περιμένεις κι αυτό είναι η ζωή σου. Ένα καλοκαίρι που δεν περνούσα καλά ξαναείδα τη σειρά. Και όταν τελείωσα όλα τα επεισόδια, ένιωσα καλά. 

Οι εναρκτήριες σκηνές του Six Feet Under 

Μια ταινία μικρού μήκους για το θάνατο. Σε κάθε επεισόδιο. Κάθε φορά μαντεύεις ποιος θα πεθάνει. Δίλεπτες σκηνές με χαρακτήρες που δεν βλέπεις ξανά στη σειρά. Νεκροί χαρακτήρες. Με βάναυση ειλικρίνεια.

 

Η Ρουθ Φίσερ

Και τα “Fuck You” που έλεγε στο επεισόδιο The Plan. Ήταν μια χήρα, μια χήρα μάνα που δεν ήξερε σχεδόν τίποτα για τα παιδιά της. Μια εγωκεντρική γυναίκα. Που οδηγεί τα παιδιά της σε εξαντλητικά συναισθηματικά ταξίδια ενηλικίωσης. 

Ο Νέιτ Φίσερ

Πώς είναι δυνατόν να σκοτώνεις τον κεντρικό χαρακτήρα μιας σειράς πριν τελειώσει η σειρά (3 επεισόδια πριν το τέλος). Δεν έχω κλάψει τόσο για χαμό φανταστικού ανθρώπου, χαρακτήρα σειράς. Ο χαρακτήρας του ήταν ο καλύτερος κοινωνικός σχολιασμός μιας εποχής που φαίνεται τόσο μακριά και παράλληλα σαν χθες. Ο πιο έξυπνος ρόλος σε σειρά.