TIPS

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεις την κουζίνα σου, σύμφωνα με τους experts

Unsplash

Το πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεις το σπίτι σου και τα διάφορα σημεία μέσα σε αυτό, είναι ένα θέμα που σε απασχολεί διαχρονικά. Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις κουβέρτες, παπλώματα και παπλωματοθήκες; Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεις το μπάνιο σου; Ποσό συχνά πρέπει να πλένεις τις πετσέτες σου; Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεις τα σεντόνια στο κρεβάτι σου; Τις σχετικές απαντήσεις στις έχουμε δώσει. Με την κουζίνα, όμως, τι γίνεται;

Σε ένα σύμπαν χωρίς καθημερινές υποχρεώσεις και άπλετο ελεύθερο χρόνο, θα μπορούσες να καθαρίζεις την κουζίνα σου σε καθημερινή βάση. Κανείς δεν θα σου έλεγε όχι. Ωστόσο, επειδή κάτι τέτοιο απέχει πολύ από την πραγματικότητα, παρακάτω μαθαίνεις κάθε πότε είναι απαραίτητο να καθαρίζεις την κουζίνα σου, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η συχνότητα διαφέρει ανάλογα το σημείο.

Καθάρισε τον πάγκο της κουζίνας σε καθημερινή βάση

κουζίνα Unsplash

«Οι επιφάνειες της κουζίνας είναι ένα σημείο που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, επομένως πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά», εξηγεί η expert Maria Mooney στο Homes & Gardens.

«Οι επιφάνειες της κουζίνας έρχονται σε επαφή με ωμά τρόφιμα και γι’ αυτό θα πρέπει να καθαρίζονται αμέσως μετά τη χρήση. Καθάρισε με ένα πανί από μικροΐνες, σαπούνι και ζεστό νερό για να εξουδετερώσεις τα μικρόβια», εξηγεί μια άλλη expert.

Κάνε απολύμανση στον νεροχύτη καθημερινά

«Ο νεροχύτης της κουζίνας μπορεί να είναι τόσο βρώμικος όσο μια τουαλέτα. Έρευνα δείχνει ότι ένας νεροχύτης κουζίνας μεταφέρει περισσότερα βακτήρια από την τουαλέτα και τον κάδο», συμβουλεύει η Maria Mooney. «Ένας νεροχύτης κουζίνας πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά με ζεστό σαπουνόνερο, ειδικότερα αν έρθει σε επαφή με ωμό κρέας ή πουλερικά», προσθέτει στη συνέχεια η ίδια.

Καθάρισε τα μάτια της κουζίνας μετά από κάθε χρήση

Το πώς θα καθαρίσεις τα μάτια της κουζίνας, εξαρτάται από τον τύπο της εστίας που έχεις, καθώς και από τον τρόπο χρήσης της. Για παράδειγμα, ο καθαρισμός μιας επίπεδης εστίας, είναι πολύ πιο γρήγορος. Ανεξάρτητα από τον τύπο, πάντως, θα πρέπει να καθαρίζονται με την ίδια συχνότητα.

«Αφού μαγειρέψεις, μόλις κρυώσει η περιοχή, σκούπισέ τη αμέσως για να αφαιρέσεις το λίπος και τη βρωμιά και να αποτρέψεις την ανάπτυξη βακτηρίων», συνιστά η expert Marilee Nelson. Εάν αφήσεις τα καμένα λίπη και τα υπολείμματα τροφίμων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα δυσκολευτείς να τα αφαιρέσεις.

«Ήπια καθαριστικά, όπως μια απλή πάστα μαγειρικής σόδας, μπορούν να κάνουν θαύματα. Ψέκασε με ένα καθαριστικό σπρέι για όλες τις χρήσεις. Πασπαλίστε με μαγειρική σόδα, τρίψε και αφαίρεσε με πανάκι», πρόσθεσε.

Καθάρισε το πάτωμα της κουζίνας μια φορά την εβδομάδα

κουζίνα Unsplash

«Ο καθαρισμός των δαπέδων της κουζίνας μία φορά την εβδομάδα είναι σημαντικός, ειδικότερα αν έχεις κατοικίδιο. Το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα σε καθημερινή βάση είναι επίσης αναγκαίο, καθώς εύκολα μπορεί να πέσουν τρόφιμα στο δάπεδο», αποκαλύπτει η expert Maria Mooney. Αφού σκουπίσεις, συνεχίζεις με σφουγγάρισμα.

Καθάρισε τον φούρνο κάθε 3 μήνες

«Αν χρησιμοποιείς τον φούρνο σου τακτικά, πρέπει να του κάνεις βαθύ καθαρισμό κάθε 3 μήνες. Για να αποτρέψεις τη συσσώρευση και τη συλλογή υπολειμμάτων ή καμένων τροφών, προσπάθησε να καθαρίζεις ελαφρώς τον φούρνο σου 1 φορά τον μήνα» προσθέτει.

Απέφυγε τη χρήση ισχυρών καθαριστικών για να αποφύγεις τη φθορά των προστατευτικών επιστρώσεων που διατηρούν τον φούρνο σου ασφαλή στη χρήση του, όταν αυτός θερμαίνεται.

Καθάρισε τον απορροφητήρα ανά 6 μήνες

Ο καθαρισμός του απορροφητήρα μια φορά το εξάμηνο είναι αναγκαίος για να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά. «Για να διατηρήσεις τον απορροφητήρα σου σε καλή κατάσταση, συνιστώ να τον καθαρίζεις κάθε 6 μήνες ή να το κάνει κάποιος επαγγελματίας για εσένα», λέει η Maria Mooney. «Ο τακτικός καθαρισμός θα εξασφαλίσει ότι ο απορροφητήρας λειτουργεί σωστά, μειώνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς και διατηρώντας την υγιεινή στην κουζίνα», πρόσθεσε.

Για να καθαρίσεις μόνη σου τον απορροφητήρα, «αφαιρείς τα διχτυωτά φίλτρα και τα μουλιάζεις σε ζεστό, σαπουνόνερο με λίγη μαγειρική σόδα για περίπου 15 λεπτά. Αυτό βοηθάει στην απομάκρυνση του λίπους», λέει η Marilee. «Σκουπίζεις τον υπόλοιπο απορροφητήρα και το κάτω μέρος του ανεμιστήρα με ένα πανί από μικροΐνες, σαπούνι και ζεστό νερό». Ξεπλύνεις και στεγνώνεις κάθε μέρος του απορροφητήρα που αφαίρεσες, πριν τα τοποθετήσεις ξανά στη θέση τους.