TIPS

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεις το σφουγγάρι των πιάτων και πώς να το κρατήσεις καθαρό για περισσότερο

Shutterstock

Το σφουγγάρι των πιάτων μπορεί να μετατραπεί πολύ εύκολα σε ένα από τα πιο βρώμικα σημεία του σπιτιού. Για αυτό οι κανόνες και τα tips που ακολουθούν είναι ζωτικής σημασίας για μία πραγματικά καθαρή κουζίνα.

Ένα καινούργιο σφουγγάρι πιάτων μπορεί να γίνει γρήγορα ένα πολύ φιλόξενο περιβάλλον για τα βακτήρια. Σε μια μελέτη που έγινε το 2017, Γερμανοί ερευνητές βρήκαν πάνω από 54 δισεκατομμύρια βακτήρια ανά κυβικό εκατοστό, στα 14 χρησιμοποιημένα σφουγγάρια που εξέτασαν. Ευτυχώς, πολλά από τα βακτήρια ήταν ακίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ίδια μελέτη όμως εντόπισε ορισμένες ποικιλίες σαλμονέλας και E. coli, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ασθένειες που προέρχονται από τροφές.

Όσα απορρυπαντικά κι αν χρησιμοποιείς κάποια πράγματα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή αν θέλεις να έχεις μία πραγματικά καθαρή κουζίνα. Ακολουθούν όσα πρέπει να προσέξεις για να διατηρήσεις το σφουγγάρι των πιάτων σου χωρίς βακτήρια και οσμές για πολύ περισσότερο.

Καθάρισε σε βάθος το σφουγγάρι σου

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ο καλύτερος τρόπος για να απομακρύνεις τα βακτήρια από το σφουγγάρι κουζίνας είναι να το βάλεις στο πλυντήριο πιάτων. Ακόμα μία συσκευή που εξαλείφει σχεδόν το 100% των βακτηρίων είναι ο φούρνος μικροκυμάτων, όμως θέλει πολλή προσοχή. Το σφουγγάρι πρέπει να είναι καλά βρεγμένο πριν μπει στον φούρνο και δεν πρέπει να μείνει πάνω από 1 λεπτό. Αν το σφουγγάρι είναι στεγνό μπορεί να πάρει φωτιά. Μετά το 1 λεπτό άφησε το να κρυώσει πριν το αγγίξεις.

Πέταξε το σφουγγάρι των πιάτων πριν μυρίσει

Στράγγιξε πάρα πολύ καλά το σφουγγάρι των πιάτων μετά από κάθε χρήση. Να θυμάσαι ότι ένα νωπό σφουγγάρι είναι το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν βακτήρια. Φρόντισε να το πλένεις μέρα παρά μέρα, ρίχνοντάς του βραστό νερό ή μερικές σταγόνες χλωρίνης. Ακόμα όμως κι αν καθαρίζεις πολύ προσεκτικά το σφουγγάρι σου υπάρχει πιθανότητα να αναπτύξει βακτήρια. Για αυτό καλό θα ήταν να το αντικαθιστάς κάθε 2 ή 3 εβδομάδες (ανάλογα και από τη χρήση).

Μην χρησιμοποιείς το ίδιο σφουγγάρι για όλη την κουζίνα

Για να αποφύγεις την εύκολη ανάπτυξη βακτηρίων στο σφουγγάρι σου και να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής του, φρόντισε να μην χρησιμοποιείς το ίδιο σφουγγάρι για όλες τις επιφάνειες της κουζίνας και για τα πιάτα σου. Αντίθετα, επίλεξε διαφορετικό σφουγγάρι για κάθε χρήση.