TIPS

Τα 4 σημεία στην κουζίνα σου που ξεχνάς να καθαρίσεις και τα tips για να το κάνεις σωστά

Shutterstock

Όσο σχολαστική κι αν είσαι με την καθαριότητα του σπιτιού σου, υπάρχουν κάποια λιγότερο προφανή σημεία που μπορεί να σου ξεφύγουν. Αυτή τη φορά εστιάζουμε στην κουζίνα και στα αντικείμενα που είναι πιθανό να σου περνάνε απαρατήρητα με αποτέλεσμα να ξεχνάς να τα καθαρίσεις.

Ας υποθέσουμε πώς σήμερα είναι η μέρα της γενικής καθαριότητας. Έχεις τελειώσει με τα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού σου κι έχει έρθει η σειρά της κουζίνας. Καθάρισες τους πάγκους και όλες τις επιφάνειες (τραπέζια, ηλεκτρικές συσκευές) με τα κατάλληλα απολυμαντικά. Έκανες τα ντουλάπια μέσα- έξω κι έβγαλες τα άλατα από τον νεροχύτη. Σκούπισμα, σφουγγάρισμα και τελείωσες. Μήπως όμως υπάρχουν κάποια σημεία στην κουζίνα σου που ξεχνάς να καθαρίσεις; Ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες και να είσαι σίγουρη ότι ο χώρος σου θα είναι πολύ πιο καθαρός. Ακόμα και σε σημεία που κανείς δεν πρόκειται να κοιτάξει.

Μήπως ξεχνάς να καθαρίσεις τον φούρνο στην κουζίνα σου;

Το πόσο συχνά χρησιμοποιείς τον φούρνο σου, καθορίζει και τη συχνότητα που θα πρέπει να τον καθαρίζεις. Κατά μέσο όρο, θα πρέπει να κάνεις ένα καλό εσωτερικό καθάρισμα μετά από κάθε 2 ή 3 χρήσεις. Οι περισσότεροι φούρνοι τελευταίας τεχνολογίας έχουν τη δυνατότητα «αυτοκαθαρισμού» με υψηλή θερμότητα που απομακρύνει τα λίπη χωρίς τη χρήση καθαριστικών. Εάν δεν έχεις αυτή την επιλογή τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κατάλληλο καθαριστικό και ένα καθαρό πανί.

Επίσης, η μαγειρική σόδα μπορεί να κάνει και πάλι θαύματα. Γέμισε ένα μπολ με βραστό νερό και τοποθέτησέ το μέσα στον φούρνο -να μην είναι ζεστός ή σε λειτουργία. Ενώ είναι στον φούρνο, ρίξε μέσα μερικές κουταλιές μαγειρικής σόδας. Κλείσε την πόρτα του φούρνου και άσε το για 3 τουλάχιστον ώρες. Στη συνέχεια απομάκρυνε το μπολ και καθάρισε το εσωτερικό του φούρνου με ένα καθαρό πανί.

Άλλαξε τα φίλτρα νερού

Στην περίπτωση που το ψυγείο σου διαθέτει δικό του φίλτρο νερού να θυμάσαι πως αυτό πρέπει να αλλάζει δύο περίπου φορές τον χρόνο (κάθε 6μηνο). Αυτό εξαρτάται κι από τη συχνότητα που το χρησιμοποιείς. Κάποια φίλτρα μπορεί να έχουν διάρκεια ζωής έως κι έναν χρόνο, αλλά συνήθως είναι κάτι που δεν κάνουμε όσο συχνά χρειάζεται.

Καθάρισε σε βάθος την καφετιέρα σου

Ακόμα μία συσκευή στην κουζίνα που πρέπει να καθαρίζουμε τακτικά είναι η καφετιέρα. Αν δεν είναι δυνατό να την πλένεις καθημερινά με νερό και υγρό σαπούνι, τότε το μυστικό κρύβεται στο λευκό ξίδι. Γέμισε την κανάτα της καφετιέρας με ένα μέρος λευκό ξίδι και 2 μέρη νερού. Ρίξε το υγρό στο δοχείο νερού και βάλε την καφετιέρα σου σε λειτουργία. Επανέλαβε για 2 κύκλους. Στη συνέχεια γέμισε το δοχείο μόνο με νερό. Βάλε τη καφετιέρα σε λειτουργία (2 ή περισσότερες φορές για να φύγει η μυρωδιά του ξιδιού). Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται μία φορά την εβδομάδα.

Μην ξεχνάς να καθαρίσεις τον φούρνο μικροκυμάτων -κι η κουζίνα σου θα είναι πραγματικά καθαρή

Καθαρίζεις συνέχεια τη σκόνη από τον φούρνο μικροκυμάτων σου. Και την οθόνη του επίσης. Όμως το εσωτερικό του είναι το ίδιο σημαντικό. Τοποθέτησε μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων ένα μπολ με νερό και ρίξε μέσα ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού. Βάλε το φούρνο να λειτουργήσει σε χαμηλή θερμοκρασία για δύο λεπτά. Άφησε το μπολ να κρυώσει πριν το βγάλεις από τον φούρνο μικροκυμάτων. Στη συνέχεια σκούπισε το εσωτερικό με ένα πανί από μικροΐνες. Το εξατμισμένο νερό θα καθαρίσει τα υπολείμματα και ο χυμός λεμονιού θα προσθέσει ένα όμορφο άρωμα.