ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ TIPS

Πώς να φτιάξεις DIY οικολογικό υγρό πιάτων. Οικονομία, ευκολία και βιωσιμότητα

Unsplash

Σύμφωνα με δεδομένα που προέκυψαν από έρευνα καταναλωτών, οι Έλληνες καταναλωτές έχουν υψηλό βαθμό περιβαλλοντικής συνείδησης και συμπεριφοράς, όσον αφορά τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Η εν λόγω έρευνα διεξήχθη από το ECR Hellas σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με το εγγυοδοτικό σύστημα ανακύκλωσης (DRS)και φιλοξενήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Nielsen.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την έρευνα στην οποία έλαβαν μέρος 1125 άτομα-καταναλωτές, το 76% των συμμετεχόντων χρησιμοποιούν κέντρα ανακύκλωσης, αγοράζουν προϊόντα σε επαναχρησιμοποιούμενους περιέκτες ή προσπαθούν να αγοράζουν μόνο προϊόντα που μπορούν να ανακυκλωθούν. Το 62% των συμμετεχόντων δεν θα αγόραζε προϊόντα με υπερβολική συσκευασία, ενώ μεταξύ δύο προϊόντων θα επέλεγε το λιγότερο επιβλαβές στο περιβάλλον και θα αντικαθιστούσε προϊόντα για οικολογικούς λόγους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αρκετά θετικά ως προς τις καταναλωτικές μας συνήθειες, οι οποίες τείνουν να γίνουν πιο συνειδητές και φιλικές προς το περιβάλλον. Προς αυτήν την κατεύθυνση τείνει και το συγκεκριμένο άρθρο, δείχνοντάς σου τον πιο εύκολο τρόπο ώστε να δημιουργήσεις μόνη σου ένα υγρό πιάτων. Το όφελος προς εσένα και το περιβάλλον είναι διπλό. Δεν γλιτώνεις μόνο χρήματα, αλλά αποφεύγεις και τη χρήση πλαστικού που – κατά κανόνα – είναι αναπόφευκτη με την αγορά τυποποιημένου σαπουνιού. Γιατί δυστυχώς, συσκευασία και περιεχόμενο πάνε πακέτο.

Δες, λοιπόν, τον παρακάτω τρόπο παρασκευής υγρού πιάτων και βάλε το λιθαράκι σου στη μείωση χρήσης πλαστικού. Extra tip: Χρησιμοποίησε ως δοχείο ένα παλιό μπουκάλι. Ξέρεις, από αυτά που συνήθως κρατάς για το ωραίο design τους αλλά δεν έχουν καμία αξία χρήσης, γιατί δεν ξέρεις πώς στο καλό να τα αξιοποιήσεις. Να η ευκαιρία.

Τι θα χρειαστείς

1 κουταλιά της σούπας βόρακα

1/2 φλιτζάνι υγρό σαπούνι Καστίλλης

1 κουταλιά της σούπας σόδα πλύσεως

10 σταγόνες αιθέριο έλαιο της προτίμησής σου (προαιρετικό)

2 κουταλιές λευκό αποσταγμένο ξίδι

1 Μπολ

Δοσομετρητή

Σύρμα

Κουτάλια μέτρησης

Ένα δοχείο

Οδηγίες παρασκευής για το υγρό πιάτων

  • Βεβαιώσου πως έχεις προβεί στην αγορά όλων των απαραίτητων συστατικών, εκ των οποίων πολλά ίσως έχεις ήδη σπίτι σου. Τον βόρακα και τη σόδα πλύσεως (που ίσως σου φαίνονται δυσεύρετα), θα τα βρεις στον διάδρομο με τα είδη απορρυπαντικών στο σούπερ μάρκετ. Ο βόρακας έχει εξαιρετικές καθαριστικές ιδιότητες, ενώ η σόδα πλύσεως θα κάνει το υγρό πιάτων ακόμα πιο αποτελεσματικό στη διάλυση της λιπαρότητας.
  • Αναμειγνύεις στο ίδιο μπολ τον βόρακα, τη σόδα πλύσεως, το υγρό σαπούνι Καστίλλης και το ξύδι, το οποίο είναι ένα φυσικό όπλο κατά των βακτηριδίων. Όσο για το υγρό σαπούνι Καστίλλης, θα βρεις εύκολα στην αγορά, αλλά και ιντερνετικά. Διατίθεται, μάλιστα, σε μεγάλη ποικιλία αρωμάτων για να διαλέξεις.
  • Βράζεις νερό και προσθέτεις ένα-ένα τα συστατικά. Παράλληλα, χρησιμοποιείς ένα σύρμα χειρός και κάνεις απαλές, κυκλικές κινήσεις για να αναμειχθούν τα συστατικά ομοιόμορφα. Extra tip: Προσθέτοντας μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σου αιθέριο έλαιο, θα απογειώσεις το άρωμα του υγρού πιάτων. Θυμήσου με.
  • Αφήνεις το σαπούνι πιάτων να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το τοποθετήσεις στο δοχείο του. Καθώς κρυώνει, γίνεται και πιο παχύρρευστο. Voilà!