TIPS

Πες αντίο στο πλαστικό ακολουθώντας τα παρακάτω οικολογικά tips

Unsplash

Νομίζω είναι περιττό να πούμε πως το πλαστικό είναι – αν όχι η μεγαλύτερη – μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη μας. Αυτό το μέρος που αργά ή γρήγορα θα παραδώσουμε στην επόμενη γενιά. Βέβαια και η απειλή για εμάς τους ίδιους δεν είναι μικρότερη.

Σύμφωνα με την Greenpeace, καθημερινά στην Ελλάδα σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ. Κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες (πριν την εφαρμογή του περιβαλλοντικού τέλους), 2 δισ. πλαστικά μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά και 300 εκατ. πλαστικά ποτήρια του καφέ. Άσχημα τα νέα, μεγάλη η πλαστική ρύπανση, η οποία επηρεάζει ακόμα και τη διατροφική μας αλυσίδα. Μικροποσότητες πλαστικού περιέχονται ακόμα και στις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά.

Σε αυτό το σημείο, να αναφέρω πως η πλήρης κατάργηση του πλαστικού μίας χρήσης από τη ζωή μας δεν είναι εύκολη. Ωστόσο, η ατομική προσπάθεια του καθενός, με τον καιρό θα μετουσιωθεί σε συλλογική προσπάθεια και θα αποτυπωθεί στα μειωμένα νούμερα χρήσης πλαστικού των επόμενων ετών. Πες, λοιπόν, αντίο (έστω και μερικό) στο πλαστικό, ακολουθώντας τα παρακάτω tips.

Plastic free αγορές στο supermarket

Τα supermarket είναι η μεγαλύτερη παγίδα πλαστικού (συμπεριλαμβανομένης -φυσικά- και της πλαστικής σακούλας για την οποία θα μιλήσω στη συνέχεια). Κι αυτό, γιατί σχεδόν όλα τα περιτυλίγματα των προϊόντων είναι πλαστικά ή έστω πλαστικοποιημένα. Το ίδιο κάνει.

Φυσικά, υπάρχουν μερικά έξυπνα tricks ώστε να μειώσεις τη χρήση του. Για παράδειγμα, αντί να αγοράζεις συσκευασμένα οπωρολαχανικά, μπορείς να αγοράζεις χύμα και να τα τοποθετείς μέσα σε μία πάνινη ή διχτυωτή ή οποιαδήποτε τσάντα έχεις.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, είναι αδύνατον να αποφύγεις οτιδήποτε περιτυλίγεται από πλαστικό, γιατί στο τέλος θα καταλήξεις με άδεια χέρια. Ωστόσο, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να επιλέξεις ποια προϊόντα θα αγοράσεις εν τέλει. Οι εταιρίες προϊόντων έχουν αρχίσει να αφουγκράζονται τις ανάγκες του περιβάλλοντος αλλά και τις συνακόλουθες απαιτήσεις των καταναλωτών για προϊόντα πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Πλέον, τα ράφια των supermarket διαθέτουν μία μεγάλη ποικιλία οικολογικών προϊόντων. Μπορείς να βρεις από φαγώσιμα είδη, απορρυπαντικά έως και οικολογικό χαρτί υγείας. Επίσης, πολλά προϊόντα φέρουν το ειδικό Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα, γνωστό και ως «λουλούδι».

Πλαστικό καλαμάκι #not

Τα πλαστικά καλαμάκια έχουν μπει στη μαύρη λίστα εδώ και αρκετά χρόνια. Χώρες εντός κι εκτός ευρωπαϊκής ζώνης απαγορεύουν διά νόμου την πώληση ή την παροχή τους με οποιονδήποτε τρόπο. Ακόμα κι αν πρόκειται για καφετέρια, bar ή εστιατόριο. Τα μεταλλικά, ανοξείδωτα, bamboo, χάρτινα, ή βιοδιασπώμενα καλαμάκια είναι οι επιλογές που έχεις. Διαλέγεις, παίρνεις και επιβαρύνεις λιγότερο το περιβάλλον.

Κόψε «μαχαίρι» τις πλαστικές σακούλες

Να και κάτι που μπορείς να κάνεις με μεγάλη ευκολία. Αρκεί να το βάλεις στο πρόγραμμα. Να σημειώσω πως από το 2018, η Ελλάδα έχει ριχθεί στον αγώνα κατά της χρήσης πλαστικής σακούλας, επιβάλλοντας σε αυτές περιβαλλοντικό τέλος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο καταναλωτής φέρει το οικονομικό κόστος της αγοράς της, όπως θα έφερνε και την οικολογική ευθύνη για τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τη χρήση της.

Αντί, λοιπόν, να ρυπαίνεις και ταυτόχρονα να πληρώνεις (κυριολεκτικά και μεταφορικά) κάνε τη σωστή επιλογή και δώσε μία ανάσα ζωής στο περιβάλλον, επενδύοντας σε μία επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα. Οι πάνινες και οι διχτυωτές είναι ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές που έχεις. Σκέψου και πόσο πιο stylish θα είσαι, αντί να κρατάς μία άκομψη και αντιαισθητική πλαστική σακούλα.

Να ξέρεις, επίσης, πως επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες που τσαλακώνουν και γίνονται ένα μικροσκοπικό κουβαράκι, είναι διαθέσιμες στο εμπόριο και σε εξίσου τέλεια τιμή. Αυτό σημαίνει πως μπορείς να τις έχεις παντού μαζί σου. Ανά πάσα ώρα και στιγμή τις χρειαστείς. Χωράνε μέχρι και στην τσέπη σου.

Απόφυγε τα ρούχα που περιέχουν πλαστικό

Μπορεί να σου φανεί παράξενο, όμως ακόμα και τα ρούχα ίσως περιέχουν μικροποσότητες από πλαστικό. Μιλάω κυρίως για ρούχα από συνθετικές ίνες όπως είναι ο πολυεστέρας και η λύκρα. Υφάσματα που εμπεριέχουν μικρο-πλαστικές ίνες στη σύστασή τους.

Αυτές οι ίνες, έχουν την τάση να απελευθερώνονται με το πλύσιμο στο πλυντήριο και γενικά μέσω της φθοράς τους. Επομένως, κάνε μία καλύτερη επιλογή όσον αφορά τα υφάσματα των ρούχων που αγοράζεις και προτίμησε υφάσματα κατασκευασμένα από φυσικές ίνες όπως βαμβάκι, λινό και μαλλί. Εκτός αυτού, θα κάνεις το μεγαλύτερο δώρο στο δέρμα σου. Thank me later.