MADAME GINGER

4 τρόποι να μειώσεις τη χρήση πλαστικού στο σπίτι

Unsplash

Κάθε χρόνο πετάμε στα σκουπίδια τόσο πλαστικό που αρκεί να τυλίξουμε 4 φορές τη Γη. Διάβασα αρκετές φορές τη συγκεκριμένη πρόταση μέχρι να αντιληφθώ την τεράστια ποσότητα πλαστικού που καταναλώνουμε αλόγιστα. Θέλεις μερικά ακόμα (καθόλου fun) facts για το πλαστικό;

Η ενέργεια που χρειάζεται για να παραχθεί, συσκευαστεί και διανεμηθεί ένα μπουκαλάκι νερό, είναι 2,000 φορές η ενέργεια που χρειάζεται για να παραχθεί ισόποση ποσότητα νερού βρύσης. 50% του παραγόμενου πλαστικού χρησιμοποιείται μόνο μία φορά πριν καταλήξει στα σκουπίδια ενώ 1.000.000 πουλιά και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή τρώνε τα πλαστικά μας σκουπίδια.

Η αρχή για τη μείωση του πλαστικού έγινε στη χώρα μας με τις πλαστικές σακούλες. Δεν γίνεται να περιμένουμε να μας απαγορεύσουν κάτι (το πλαστικό, το τσιγάρο κτλ) για να αντιληφθούμε το μέγεθος της καταστροφής που προκαλούμε στους εαυτούς μας, τους γύρω μας αλλά και το σπίτι μας, τη Γη.

Η λύση είναι μία: ο καθένας από εμάς να προσπαθεί καθημερινά να μειώσει τη χρήση πλαστικού στο σπίτι, τη δουλειά αλλά και τις κοινωνικές δραστηριότητές του. Πώς μπορεί όμως να γίνει αυτό; Ας δούμε για αρχή 4 συνήθειες της καθημερινότητάς μας που μπορούν να αλλάξουν άμεσα, οικονομικά και κυρίως πολύ εύκολα, χωρίς να μας “ξεβολέψουν”.

Κατάργησε τα πλαστικά καλαμάκια

Ξέρω ότι σου αρέσει να πίνεις το ποτό σου με καλαμάκι, αλλά ας μην γελιόμαστε, δεν είναι και τόσο απαραίτητο. Σε ό,τι αφορά τον καφέ, αν πίνεις freddo espresso δεν θα δυσκολευτείς καθόλου να τον πίνεις χωρίς καλαμάκι, αφού τη δεύτερη ή τρίτη φορά θα το έχεις ήδη ξεχάσει. Αν ο καφές σου είναι το freddo cappuccino, και πάλι υπάρχει λύση. Προμηθεύσου με bamboo ή μεταλλικά καλαμάκια τα οποία πλένονται και επαναχρησιμοποιούνται.

Επειδή καταλαβαίνω ότι δεν είναι καθόλου πρακτικό να κουβαλάς παντού δικό σου καλαμάκι, ξεκίνα τουλάχιστον από το σπίτι και το γραφείο και η μείωση της χρήσης τους θα είναι έτσι κι αλλιώς δραματική.

Άλλαξε την οδοντόβουρτσά σου

Και δεν εννοώ να αλλάξεις την πλαστική σου οδοντόβουρτσα με μία ακόμα πλαστική. To 99% των οδοντοβουρτσών δεν ανακυκλώνονται, διασπώνται σε περισσότερα από 1000 χρόνια και καταλήγουν είτε να επιπλέουν στις θάλασσες είτε να κείτονται για (εκατοντάδες) χρόνια στις χωματερές. Σκέψου ότι ο μέσος άνθρωπος πετάει 200 οδοντόβουρτσες στη ζωή του, οπότε μιλάμε για τρισεκατομμύρια τεμάχια που μολύνουν τη γη, τον αέρα και το νερό.
Άλλαξε την οδοντόβουρτσα σου με μία φιλική προς το περιβάλλον, από μπαμπού ή ανακυκλώσιμα υλικά.

Περιόρισε τη χρήση πλαστικής μεμβράνης

Άλλο ένα πλαστικό υλικό που χρησιμοποιούμε μόνο μία φορά και πετάμε, μη σκεπτόμενοι ότι η πλαστική μεμβράνη ούτε ανακυκλώνεται αλλά ούτε και διασπάται. Το αποτέλεσμα είναι να καταλήγει στους ωκεανούς και να σκοτώνει χιλιάδες ψάρια και θηλαστικά ετησίως.

Χρησιμοποίησε γυάλινα δοχεία για την αποθήκευση του φαγητού στο ψυγείο και γυάλινα lunchboxes για να παίρνεις φαγητό στο γραφείο. Τύλιξε το σάντουιτς σου ή τρόφιμα που θες να βάλεις στο ψυγείο σε λαδόκολλα.

Μπορείς να γιορτάσεις και χωρίς μπαλόνια

Άλλο ένα περιττό πλαστικό αντικείμενο που χρησιμοποιούμε μόνο μια φορά και επιβαρύνουμε το περιβάλλον, αφού ούτε ανακυκλώνεται ούτε διαλύεται.
Στόλισε το πάρτι σου με λαμπιόνια και χάρτινα σημαιάκια. Είναι πολύ πιο όμορφα και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και στις επόμενες γιορτές.

Ακολούθησε τη Madame Ginger στο Facebook και στο Instagram. Μπορείς επίσης να δεις τα video της στο YouTube κανάλι της.