WATCHLIST

Οι ηρωίδες του Tarantino και η αμφιλεγόμενη σχέση του μαζί τους

Οι ταινίες του Quentin Tarantino είναι αυτό που λέμε «αντρικές» με τον κλασικό τρόπο. Οι κεντρικοί χαρακτήρες είναι ζόρικοι τύποι που αγαπούν τα πιστολίδια, τα αίματα (στην υπερβολή τους) και τα καουμποιλίκια. Υπάρχουν όμως και οι ταινίες που τις λες και ωδή στη γυναίκα, ο ρόλος της οποίας είναι πάντα καταλυτικός και τρομερά δυναμικός. Με αφορμή τη νέα ταινία του Quentin Tarantino, "Once Upon a Time in Hollywood" που στην Ελλάδα κυκλοφορεί σήμερα 22 Αυγούστου με τον ελληνικό τίτλο «Κάποτε στο... Χόλιγουντ», θυμηθήκαμε τη σχέση του σκηνοθέτη με τις γυναίκες ηρωίδες του αλλά και όλα όσα οι ηθοποιοί που συνεργάστηκαν μαζί του είπαν για εκείνον.

Αν είσαι γυναίκα σε ταινία του Tarantino, δεν είσαι καμιά νοικοκυρά ή bimbo που καταλήγει σε κάποιο ηδονικό κρεβάτι. Ή τουλάχιστον δεν είσαι μόνο αυτό. Συνήθως είσαι στυγνή δολοφόνος, εξολοθρευτής των Ναζί ή μέλος συμμορίας.

 

H Uma Thurman είναι το πρώτο πρόσωπο που σου έρχεται σαν εικόνα όταν ακούς «γυναίκες του Tarantino». Εξάλλου και ο ίδιος την έχει αναγνωρίσει ως την κορυφαία μούσα του και έχει παρομοιάσει τη σχέση τους με εκείνη του Alfred Hitchcock και της Ingrid Bergman. Η Thurman ήταν η αινιγματική Mia Wallace στο Pulp Fiction και η Beatrix Kiddo στο Kill Bill: Vol. 1 και 2. Είναι γεγονός ότι ο Tarantino την έβαλε στον κινηματογραφικό «χάρτη» και την καθιέρωσε ως την απόλυτη “Tarantino muse”. Με ποιο κόστος όμως; Η ίδια έχει μιλήσει δημοσίως για τη σαδιστική φύση του σκηνοθέτη και για τον κίνδυνο στον οποίο την έθετε στα γυρίσματα, ενώ εξίσου άσχημα της φερόταν και ο παραγωγός των ταινιών, Harvey Weinstein (τι έκπληξη). «Μου πήρε 47 χρόνια για να καταλάβω ότι η άσχημη συμπεριφορά δεν είναι προϋπόθεση του έρωτα». Η σχέση (εικάζεται) ότι έχει αποκατασταθεί, εφόσον η κόρη της Maya Hawke κάνει ένα πέρασμα από τη φετινή ταινία του, “Once Upon in Hollywood”.

Δες κι αυτό: Η Uma Thurman έχει να πει πολλά για τον Harvey Weinstein

Στο ίδιο κλίμα κατηγοριών έχει κινηθεί και η Rose McGowan, μιλώντας για το γνωστό φετίχ του σκηνοθέτη με τα πόδια. Αν και η ίδια είχε δεχτεί να γυρίσει μία σκηνή, στην οποία έβαφε τα νύχια της, στην ταινία Jawbreaker, στο βιβλίο της “Brave”, έγραψε αυτά που έζησε εκ των υστέρων, με τον Tarantino να την πετυχαίνει σε διάφορα κοινωνικά events και να της λέει μπροστά σε όλους «Rose, έχω την ταινία σου σε laser disc και δεν μπορώ να θυμηθώ πόσες φορές έχω “χρησιμοποιήσει” τη σκηνή που βάφεις τα νύχια σου». Και με το «χρησιμοποιήσει», εννοούσε «αυνανιστεί».

 

Υπήρξαν και πρωταγωνίστριες που δεν μίλησαν ποτέ άσχημα για τον Tarantino, τουλάχιστον δημόσια, αλλά έγραψαν τη δική τους ιστορία στις ταινίες τους. Η νεαρή Melanie Laurent ήταν η Εβραία Shoshanna Dreyfus στο Inglourious Basterds που ξεπάστρευε Ναζί. Η ίδια έχει περάσει και στο κομμάτι της σκηνοθεσίας και θεωρεί ότι έχει μάθει πολλά από τον Tarantino. Λιτή και λακωνική έχει υπάρξει και η Lucy Liu για τη συνεργασία τους στο “Kill Bill”, δημιουργώντας μας απορίες για το πόσο διαφορετικά μπορεί να βίωσαν δύο γυναίκες τη συμπεριφορά του ίδιου άντρα στα γυρίσματα.

Διάβασε κι αυτό: “Once Upon a Time in Hollywood”: Η ερώτηση-σπόντα που εκνεύρισε τον Tarantino για τον ρόλο της Margot Robbie

To ίδιο ισχύει και για την πρόσφατη ηρωίδα του, Jennifer Jason Leigh, που την επανέφερε στο προσκήνιο με την ταινία The Hateful Eight. «Άλλαξε εντελώς τη ζωή μου. Αγαπώ τον Quentin, και το μόνο που έχω να πω είναι ότι αγαπά και σέβεται όλους όσοι συνεργάζονται μαζί του. Νιώθεις σαν να είναι μέλος της οικογένειάς σου», έχει δηλώσει για τον αμφιλεγόμενο σκηνοθέτη. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την πιο πρόσφατη μούσα του, Margot Robbie, που ουσιαστικά τον υπερασπίστηκε σε «επίθεση» δημοσιογράφου για το ότι η ηθοποιός μιλά ελάχιστα κατά τη διάρκεια της ταινίας, “Once Upon in Hollywood”. Η ίδια αποκάλυψε πρόσφατα ότι εκείνη του έστειλε ένα γράμμα ζητώντας του να συνεργαστούν κάποια στιγμή. Όπως και έγινε, με τη Robbie να υποδύεται τη Sharon Tate, την ηθοποιό και τότε σύζυγο του Roman Polanski, που δολοφονήθηκε από τον Charles Manson.