LIFE

Ο Woody Allen εκδίδει την πολυαναμενόμενη αυτοβιογραφία του. Η οργισμένη απάντηση του γιου του, που ουσιαστικά ξεκίνησε το #MeToo

AP Photo Luca Bruno

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Woody Allen έχει έτοιμη την αυτοβιογραφία του, εδώ και χρόνια. Το 2003 έφτασε σε μία συμφωνία πολλών εκατομμυρίων, αλλά έκανε πίσω. Το 2018, το κίνημα #MeToo έκανε πολλούς εκδότες να πουν όχι στο βιβλίο του 84χρονου Allen. Όπως όλα δείχνουν όμως, και τίτλος βρέθηκε και εκδοτικός οίκος και ημερομηνία κυκλοφορίας.

Η αυτοβιογραφία “Apropos of Nothing” θα κυκλοφορήσει στις 7 Απριλίου, από τον εκδοτικό οίκο Grand Central Publishing. Η συμφωνία υπεγράφη τον Μάρτιο του 2019. «Το βιβλίο αυτό είναι η αφήγηση της ζωής του Woody Allen. Περιγράφει τη δουλειά του στον κινηματογράφο. το θέατρο, την τηλεόραση και τα nightclubs (παίζει κλαρινέτο). Γράφει επίσης για τις σχέσεις του με την οικογένεια, τους φίλους και τους έρωτες της ζωής του», ήταν η επίσημη δήλωση της Grand Central. Ξέρουμε επίσης ότι θα κυκλοφορήσει στον Καναδά, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Αν με ρωτούσες, πριν από 4-5 χρόνια, για το ενδεχόμενο μίας αυτοβιογραφίας δια χειρός Woody Allen, θα ενθουσιαζόμουν. Θα αγόραζα το βιβλίο και θα ανυπομονούσα να μάθω τι είχε στο μυαλό του όταν έστηνε το “Annie Hall”, όταν ερωτευόταν την Diane Keaton και πώς είναι να είσαι σκηνοθέτης στα 80. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα ενδιαφέρομαι για όλα αυτά, αλλά πλέον υπάρχει ένα κράτημα. Τι θα γράψει για την οικογένειά του; Τι να πιστέψεις όταν έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση από την κόρη του, Dylan, αλλά αθωώθηκε από το δικαστήριο 2 φορές; Ποια είναι η αλήθεια τελικά και πόσο άβολο θα είναι αυτό το βιβλίο;

Η οργή του γιου του, Ronan Farrow

Invision/AP / Evan Agostini

Εδώ μιλάμε για μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, και όχι απλά για τον γιο που δεν μιλιέται με τον πατέρα του και διαφωνεί με ένα βιβλίο. Σε περίπτωση που δεν το γνώριζες, ο δημοσιογράφος γιος του Woody Allen, ήταν εκείνος που αποκάλυψε το σκάνδαλο “Harvey Weinstein”. Έκανε τις έρευνες που βασίζονταν στις κατηγορίες γυναικών για σεξουαλική κακοποίηση από ισχυρούς άντρες.

Επιπλέον, ο εκδoτικός οίκος του βιβλίου του πατέρα του, Hachette, είναι και εκείνος που έχει εκδώσει το πιο πρόσφατο δικό του βιβλίο, που περιγράφει τη διαδικασία αποκάλυψης του Harvey Weinstein, Matt Lauer και Leslie Moonves. Με ένα post στο Twitter, μιλάει για προδοσία και έλλειψη ηθικής από την πλευρά του εκδοτικού οίκου.

«Μόλις έμαθα ότι ο εκδότης μου, Hachette, πήρε τα δικαιώματα της αυτοβιογραφίας του Woody Allen, αφότου άλλοι τεράστιοι εκδότες αρνήθηκαν να το κάνουν. Απέκρυψαν αυτήν την απόφαση, ενώ η συμφωνία πάρθηκε την εποχή που δουλεύαμε πάνω στο στο βιβλίο μου “Catch and Kill”. Ένα βιβλίο που μιλά για το πώς οι ισχυροί άντρες, όπως ο Woody Allen, γλιτώνουν τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση».

«Κανείς δεν επικοινώνησε με την αδερφή μου Dylan ώστε να δώσει τη δική της απάντηση στη δική του άρνηση για σεξουαλική κακοποίηση. Μία κατηγορία που υπάρχει εδώ και 3 δεκαετίες και συνοδεύεται από αποδεικτικά στοιχεία. Είναι τρομερά αντιεπαγγελματικό και δείχνει έλλειψη ηθικής και συμπόνοιας απέναντι στα θύματα, ανεξάρτητα από τη δική μου προσωπική σχέση. Έχω ενθαρρύνει τον εκδοτικό οίκο να κάνει έλεγχο των γεγονότων, ειδικά εκείνων όπου υπάρχει υπαινιγμός ότι η αδερφή μου ψεύδεται. Και είναι ένας οίκος με τον οποίο δεν μπορώ να συνεργαστώ».

Η απάντηση της Dylan

Σε δική της επίσημη ανακοίνωση, έδειξε τον εκνευρισμό της για το ενδεχόμενο έκδοσης της αυτοβιογραφίας του Woody Allen. «Η κυκλοφορία αυτής της αυτοβιογραφίας από τον εκδοτικό οίκο Hachette μού προκαλεί βαθιά αναστάτωση σε προσωπικό επίπεδο. Είναι επίσης προδοσία απέναντι στον αδερφό μου, ο οποίος έκανε μία απίστευτα γενναία έρευνα και έδωσε φωνή σε αμέτρητα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από ισχυρούς άντρες».

«Πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα προνομιακής μεταχείρισης που οφείλεται στην εξουσία και τα χρήματα. Ο εκδοτικός οίκος Hachette πρέπει να απαντήσει». Η απάντηση του εκπροσώπου του εκδοτικού οίκου είναι ότι το βιβλίο θα εκδοθεί από την Grand Central, ένα παράρτημα της Hachette, που δρα ξεχωριστά. Επίσης, δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει αναφορά στο βιβλίο για τη σχέση του με τα παιδιά του. Κοντός ψαλμός αλληλούια.