ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Harvey Weinstein καταδικάστηκε για βιασμό. Τι σημαίνει αυτό για την ποινή του;

AP Photo Seth Wenig

Ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, η προβεβλημένη δίκη του Harvey Weinstein. Ο πρώην μεγιστάνας της κινηματογραφικής βιομηχανίας καταδικάστηκε για βιασμό. Η απόφαση των ενόρκων πήρε περίπου 30 ώρες για να βγει το πρωί της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου. Όμως τι σημαίνει η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου για την ποινή του;

Ο Harvey Weinstein βρέθηκε ένοχος για εγκληματική σεξουαλική πράξη πρώτου βαθμού και βιασμό τρίτου βαθμού. Αθώος ανακηρύχτηκε για τις κατηγορίες της σεξουαλικής επίθεσης και του πρώτου βαθμού βιασμού. Η ποινή που αντιμετωπίζει πλέον μπορεί να κυμανθεί από πέντε χρόνια μέχρι 29 χρόνια φυλάκισης, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Cut.

Όπως αναφέρει το Refinery29, οι κατηγορίες για τις οποίες αθωώθηκε ο Harvey Weinstein ήταν πιο σοβαρές από τις δύο για τις οποίες καταδικάστηκε. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου ο Weinstein παρέμεινε υπό κράτηση, μέχρι την ανακοίνωση της ποινής του που θα γίνει στις 11 Μαρτίου. Τρεις μόνο μέρες μετά την ημέρα της γυναίκας, θα μάθουμε επιτέλους πώς θα καταλήξει η υπόθεση που ανακίνησε το κίνημα #MeToo, αυτή που με κάποιον τρόπο οδήγησε στην ενδυνάμωση των φωνών των γυναικών σε όλο τον πλανήτη.

Εκτός από τις ποινικές κατηγορίες τις οποίες αντιμετώπισε στο δικαστήριο ο Harvey Weinstein, υπάρχουν επιπλέον 100 δημόσιες κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης εναντίον του.

 

Harvey Weinstein απόφαση Το σκίτσο από την απομάκρυνση του Weinstein μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης. / Elizabeth Williams via AP
Το σκίτσο από την απομάκρυνση του Weinstein μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης.

Οι αντιδράσεις για την καταδίκη του Harvey Weinstein στο Twitter

Στο άκουσμα των νέων της καταδίκης του, πολλοί από τους κατήγορούς του σχολίασαν την απόφαση στο Twitter. «20 χρόνια πριν, ο Harvey μου είπε πως όταν μια γυναίκα λέει ότι το σεξ δεν ήταν συναινετικό “μερικές φορές πρέπει να της κόψεις επιταγή”. Κοίτα να δεις που μερικές φορές πρέπει να πας και φυλακή», έγραψε η Kim Masters. «Η αρχή της δικαιοσύνης. Ακόμα περισσότερα έρχονται, αδερφές μου», σχολίασε η Mira Sorvino.

«”Είμαι ο Harvey Weinstein, ξέρεις τι μπορώ να κάνω”. Ο Harvey, η υπογραφή του οποίου εδώ και 40 χρόνια που διατυπώνονται κατηγορίες εναντίον του, ήταν ότι ποτέ δεν βρέθηκε υπόλογος γι’ αυτές, καταδικάστηκε για δύο κατηγορίες», σημείωσε η Jodi Kantor. «Ευγνωμοσύνη για τις γενναίες γυναίκες που κατέθεσαν στο δικαστήριο και που τα έβγαλαν πέρα με τις βρώμικες τακτικές της υπεράσπισης. Θα αλλάξουμε τους νόμους στο μέλλον έτσι ώστε τα θύματα βιασμού ακούγονται και δεν προσπαθούν να τους κάνουν να φανούν αναξιόπιστοι. Έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολο για τους ανθρώπους να αναφέρουν τον βιασμό», έγραψε η Rosanna Arquette.

Το Refinary25, κατέγραψε τις κατηγορίες εναντίον του Harvey Weinstein από τη δίκη που ολοκληρώθηκε στο Manhattan και αναφέρει την έκβασή τους στον δικαστήριο.

Πρώτη και τρίτη κατηγορία: Σεξουαλική επίθεση

Οι κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης απαντώνται συνήθως σε συνδυασμό με κατηγορίες βιασμού και εγκληματικής σεξουαλικής πράξης σε πρώτο βαθμό. Έξι γυναίκες κατέθεσαν στο δικαστήριο αλλά καθώς κάποια αδικήματα είχαν παραγραφεί, μόνο 5 επίσημες κατηγορίες απαγγέλθηκαν στον Weinstein μετά τις κατηγορίες δύο συγκεκριμένων γυναικών, της Miriam Haley και η Jessica Mann. Και για τις δύο υπήρχαν πιο σοβαρές κατηγορίες κατά του Weinstein.

Επίσης εναντίον του κατέθεσε και η ηθοποιός Annabella Sciorra, ωστόσο ο Weinstein αθωώθηκε για αυτές τις κατηγορίες στην τελική απόφαση. Η τρίτη κατηγορία ενάντια στον Harvey Weinstein ήταν επίσης του ίδιου είδους και διατυπώθηκε από τη Jessica Mann. Ωστόσο η σχέση που διατηρούσαν οι δυο τους, αποδείχθηκε αγκάθι για την ομάδα των κατηγόρων του Harvey Weinstein. Και γι’ αυτή την κατηγορία βρέθηκε αθώος.

Δεύτερη κατηγορία: Εγκληματική σεξουαλική πράξη πρώτου βαθμού

Ο Weinstein βρέθηκε ένοχος για την παραπάνω κατηγορία. Αυτή εφαρμόζεται όταν κάποιος αναγκάζει ένα θύμα είστε σε στοματικό σεξ είτε σε σεξουαλική επαφή. Οι κατηγορίες προήλθαν από τα όσα κατήγγειλε η βοηθός τηλεοπτικής και κινηματογραφικής παραγωγής Miriam Haley. Εκείνη είχε καταθέσει ότι ο Weinstein την εξανάγκασε σε σωματικό σεξ το 2006. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν «ένοχος».

Τέταρτη κατηγορία: Βιασμός πρώτου βαθμού

Αυτή ήταν ίσως η πιο σοβαρή κατηγορία που αντιμετώπιζε ο Harvey Weinstein. Και το δικαστήριο τον βρήκε αθώο. Αυτή η κατηγορία θα μπορούσε να σημαίνει μέχρι και 25 χρόνια φυλάκισης. Η κατηγορία βιασμού πρώτου βαθμού, εδραιώνεται όταν ένας άνθρωπος διεισδύει σε έναν άλλο με εξαναγκασμό, είτε αυτός προκύπτει από τη φυσική του δύναμη είτε από απειλές. Και αυτή η κατηγορία διατυπώθηκε από τη Jessica Mann και όπως είπαμε και νωρίτερα η σχέση της με τον Harvey Weinstein και η ύπαρξη και συναινετικού σεξ μεταξύ τους κατά τη διάρκεια αυτής της σχέσης, διευκόλυνε την υπερασπιστική του γραμμή.

Πέμπτη κατηγορία: Βιασμός τρίτου βαθμού

Ο βιασμός τρίτου βαθμού ήταν μία ξεχωριστή κατηγορία εναντίον του Harvey Weinstein. Αυτή μπορεί να διατυπωθεί όταν ένας άνθρωπος έρχεται σε συνουσία με έναν άλλο χωρίς πριν να έχει εξασφαλίσει την συναίνεσή του. Αυτή την κατηγορία διατύπωσε επίσης η Jessica Mann και το δικαστήριο τη δικαίωσε. Βρήκε τον Weinstein ένοχο πράγμα που σημαίνει ότι ο Harvey Weinstein θα καταχωρείται για το υπόλοιπο της ζωής του απέναντι στο κράτος ως δράστης σεξουαλικών αδικημάτων.

Ο Harvey Weinstein αντιμετωπίζει ακόμα περισσότερες και σοβαρότερες κατηγορίες στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Εκεί κατηγορείται -και θα δικαστεί εν καιρό- για τον βιασμό μίας γυναίκας και την σεξουαλική παρενόχληση σε μια άλλη. Πρόκειται για δύο ξεχωριστά περιστατικά που έλαβαν χώρα σε δύο ημέρες του 2013.