ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Με ποια κριτήρια επιλέγεις τον ιδανικό σύντροφο;

Unsplash

Την εποχή της καραντίνας άκουγα όλο και περισσότερο το παράπονο για την έλλειψη ενός αγαπημένου συντρόφου σε αυτό το σκληρό διάστημα δοκιμασίας για την υγεία μας αλλά και τα συναισθήματά μας.

Γράφει η Τζιλ Δούκα MBA, PCC Βραβευμένη παγκόσμια bestseller συγγραφέας των βιβλίων «Αγάπη Τώρα», «Ευ Ζην Τώρα», «Ξαφνικά Τώρα», Director της GlobalAcademyofCoaching.

Η αλήθεια είναι πως η αναζήτηση του ιδανικού συντρόφου δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση, πόσο μάλλον αυτό το διάστημα που η ένταση, το άγχος και η αγωνία για την επόμενη μέρα δεν αφήνουν τον έρωτα να ανθίσει με τις σωστότερες προοπτικές.

Το ιδανικό για εσένα ταίριασμα

Για την ακρίβεια, το να βρεις το ιδανικό για εσένα ταίριασμα ανάμεσα σε τόσα εκατομμύρια ανθρώπους εκεί έξω, τις περισσότερες φορές είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που καλείσαι να φέρεις εις πέρας στη ζωή σου. Πώς γίνεται λοιπόν ένα από τα πιο ενστικτώδη συναισθήματα, αυτό της αγάπης, πολλές φορές να μη λειτουργεί σωστά και να μας στέλνει σε επικίνδυνα μονοπάτια;

Μία από τις πιο συχνές ανησυχίες των ανθρώπων που έρχονται να με επισκεφτούν είναι η αδυναμία τους να βρουν έναν σύντροφο που να πληροί 100% τις προσδοκίες τους. Και ενώ στην αρχή φαίνονται ενθουσιασμένοι, με το τέλος του χρόνου αλλά και μετά από δοκιμασίες όπως αυτή του κορονοϊού μοιάζουν σαν ξύπνησαν από κάποιο κώμα, και διαμαρτύρονται πως ο σύντροφός τους είναι ο πλέον ακατάλληλος.

Η αλήθεια είναι πως αυτός ο άνθρωπος είχε ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά από την αρχή. Μπαίνοντας, όμως, σε μία σχέση βιαστικά και για τους λάθος λόγους, μας οδηγεί τις περισσότερες φορές σε κάτι που έχει δεδομένη ημερομηνία λήξης.

Τι φταίει λοιπόν;

Τι φταίει λοιπόν; Το ψυχολογικό κενό που νιώθεις πως σου αφήνει ο σύντροφός σου δεν είναι κάτι καινούργιο. Το πιθανότερο είναι πως το κουβαλάς μαζί σου από πολύ παλιά. Ίσως από την παιδική σου ηλικία κιόλας.

Όσα έζησες τότε διαδραματίζουν πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτά που ζεις τώρα, γιατί τα συναισθήματα που πήραμε από τους πρώτους ανθρώπους που αγαπήσαμε, τους γονείς μας, καθορίζουν σε μεγάλη έκταση ποιες είναι οι συναισθηματικές ανάγκες και τα κενά που καλούμαστε να αναπληρώσουμε στο μέλλον.

Όσο μεγαλώνουμε και οι σχέσεις μας διαπλέκονται έξω από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον οι ελλείψεις αυτές και τα ζητούμενα αλλάζουν αποδέκτη. Κάθε φορά που επενδύουμε συναισθηματικά σε έναν άνθρωπο, είτε σύντροφο είτε φίλο, είναι σαν να ξαναμεγαλώνουμε μαζί του, ζητώντας την αναπλήρωση των αναγκών που έχουν παραμείνει ανικανοποίητες όταν ήμασταν παιδιά.

Αν μας έλειψε η αποδοχή, η ασφάλεια και ή αναγνώριση είναι το πρώτο που θα ζητήσουμε να λάβουμε από το σύντροφό μας. Με όση περισσότερη αγάπη και κατανόηση μεγαλώσαμε, τόσο πιο σίγουροι και ολοκληρωμένοι νιώθουμε για να αναζητήσουμε όχι συναισθηματικά σωσίβια και «σανίδες σωτηρίας» για να μας συμπληρώσουν ή να μας προσδιορίσουν, αλλά ολοκληρωμένες οντότητες που θα σταθούν ισάξια στο πλευρό μας.

 

Αυτό είναι το Masterclassπου θα σου δείξει πώς και πόσο λειτουργεί το lifecoachingστη ζωή σου! Περισσότερα εδώ: https://www.jillandnikolas.com/masterclass.html

Αυτή την κρίσιμη στιγμή, τώρα που χρειάζεσαι όσο ποτέ, υπεύθυνη υποστήριξη για να μη λυγίσεις, σε περιμένουμε στις δωρεάν life coaching συνεδρίες,που πραγματοποιούμε, για να μην βάλεις στιγμή σε παύση τα όνειρά σου!

Πάρε την ημερήσια δόση έμπνευσης που χρειάζεσαι! Γίνε και εσύ μέλος της κοινότητάς μας σε Facebook: jill and nikolas life coaching και Instagram: jillandnikolas. Αν πάλι ενδιαφέρεσαι να γίνεις Life coach ακολούθησέ μας στο Facebook και στο Instagram.