ΦΑΓΗΤΟ

Καρμπονάρα αλά αυθεντικά ιταλικά, από τον Λάμπρο Βακιάρο

Πριν κάποια χρόνια, οι μαμάδες συνήθιζαν να λούζουν τα spaghetti – No10 συνήθως – με κρέμα γάλακτος, να ψιλοκόβουν μπέικον και μανιτάρια και να σερβίρουν με αυτοπεποίθηση, σπιτική καρμπονάρα.

 

 

Όλ’ αυτά μέχρι που έφτασαν στ’ αυτιά τους κάποια παράπονα στα ιταλικά, ότι λέει στη Νάπολη δεν είναι καθόλου έτσι η αυθεντική καρμπονάρα. Όταν δε, άκουσαν ότι δεν έχει καν κρέμα γάλακτος, φήμες λένε ότι άρχισαν να αμφισβητούν και τη συνταγή της μπεσαμέλ.

Επειδή, λοιπόν, δεν θέλουμε παρεξηγήσεις με τις κουζίνες των άλλων χωρών, ο Λάμπρος Βακιάρος θα μας μάθει την αυθεντική, ιταλική συνταγή για καρμπονάρα. Χάρη στη συνεργασία του με το ONEMAN, o Λάμπρος Βακιάρος μάς δείχνει στα βίντεο της σειράς Hungry, φανταστικές συνταγές. Σε αυτή την ενότητα, θα μάθουμε τα πάντα για την ιταλική κουζίνα.

Η αυθεντική ιταλική καμπονάρα

Υλικά (για 2 άτομα)

1/2 πακέτο σπαγγέτι
80 γρ. καπνιστό χοιρινό μάγουλο ή πανσέτα ή μπέικον
15 γρ. ελαιόλαδο
2 αυγά + 1 κρόκο
80 γρ. παρμεζάνα ή πεκορίνο (τριμμένη σε σκόνη)
Aλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε για 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. (Μια καλή αναλογία αλατιού στο νερό που βράζουμε τα μακαρόνια είναι 1 κ.γ. ανά λίτρο).

Παράλληλα σε ένα μεγάλο κρύο τηγάνι προσθέτουμε το χοιρινό μάγουλο ή την πανσέτα προσθέτοντας το πολύ 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Δυναμώνουμε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία και τσιγαρίζουμε έως ότου το χοιρινό αρχίσει να βγάζει τα δικά του λιπαρά και να καραμελώνει, περίπου για 3 – 4 λεπτά.

Σε ένα μεσαίο μπολ προσθέτουμε τα αυγά και με ένα αυγόδάρτη τα ομογενοποιούμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την παρμεζάνα, αρκετό πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρώς. Τότε, προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας από το νερό που βράζουν τα ζυμαρικά. (Προσθέτουμε το καυτό νερό στα αυγά με προσοχή, ανακατεύοντας παράλληλα, έτσι ώστε να μη γίνουν ομελέτα).

Όταν τα ζυμαρικά μας είναι έτοιμα κατεβάζουμε το τηγάνι με το χοιρινό από τη φωτιά και τα προσθέτουμε καυτά απευθείας από την κατσαρόλα. Με μία λαβίδα ανακατεύουμε τα μακαρόνια στο τηγάνι ώστε τα λιπαρά τα λαδώσουν, αλλά παράλληλα να πέσει και η συνολική θερμοκρασία. (Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό γιατί στη συνέχεια θα προσθέσουμε τα αυγά και αν η θερμοκρασία στο τηγάνι είναι υψηλή θα γίνουν ομελέτα και δεν θα πάρουμε την κρεμώδη και λαχταριστή υφή που θέλουμε).

Αδειάζουμε το μείγμα με τα αυγά και το τυρί στο τηγάνι και με τη λαβίδα ανακατεύουμε έντονα, έτσι ώστε να ξεκινήσει να δημιουργείται μια κρεμώδη υφή. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε 1 – 2 κ.σ. νερό από τα ζυμαρικά, έτσι ώστε να βοηθήσουμε την τελική υφή.

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και απολαμβάνουμε αμέσως. (Τα ζυμαρικά αυτά πρέπει να καταναλωθούν εκείνη τη στιγμή αλλιώς μετά στεγνώνουν και σφίγγουν).