ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα καλύτερα ζυμαρικά για να χάσεις λίπος από την κοιλιά

Pexels

Τα ζυμαρικά ανήκουν στις κατηγορίες τροφίμων με κακή φήμη, επειδή είναι πλούσια σε υδατάνθρακες. Ωστόσο, η ζήτηση των καταναλωτών, έχει πραγματικά διευρύνει τις διαθέσιμες επιλογές που μπορείς να βρεις πια στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Τα ζυμαρικά από μόνα τους, όπως οποιαδήποτε τροφή, δεν μπορούν να προκαλέσουν αύξηση ή απώλεια βάρους. Είναι η συνολική κατανάλωση θερμίδων και οι θερμίδες που καίγονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Οι νέες ποικιλίες ζυμαρικών προσφέρουν περισσότερες επιλογές σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες από ποτέ.

Τα καλύτερα ζυμαρικά για να χάσεις λίπος από την κοιλιά Unsplash

Το επικίνδυνο λίπος της κοιλιάς

Το σπλαχνικό λίπος, κοινώς γνωστό ως λίπος της κοιλιάς, είναι το στρώμα λίπους κάτω από τους μυς της κοιλιάς. Λόγω της κρίσιμης θέσης του καθώς περιβάλλει πολλά από τα ζωτικά όργανα, παρέχει μια σταθερή πηγή ενέργειας, αλλά εκθέτει ταυτόχρονα το σώμα σε επιβλαβείς τοξίνες και ορμόνες. Όταν έχετε πάρα πολλά λιπώδη κύτταρα ή τα λιπώδη αυτά κύτταρα είναι πολύ μεγάλα, μπορούν να δημιουργήσουν υπερβολικές τοξίνες που αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, ακόμη και κάποια είδη καρκίνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το λίπος της κοιλιάς μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο από το υποδόριο λίπος ή το εξωτερικό στρώμα λίπους που μπορούμε να πιάσουμε με τα δάχτυλά μας.

Οι παρακάτω επιλογές ζυμαρικών διευκολύνουν την απώλεια λίπους από την κοιλιά, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιούν τόσο σε γεύση, όσο και σε αίσθημα πληρότητας. Αν είσαι λάτρης των ζυμαρικών και θέλεις να χάσεις λίπος από την κοιλιά, συνέχισε να διαβάζεις.

1. Ζυμαρικά από λαχανικά και όσπρια

Υπάρχουν πολλές επιλογές για χορτοφαγικά ζυμαρικά. Ζυμαρικά από αρακά και άλλα λαχανικά. Ζυμαρικά από ρεβίθια, από μαύρα φασόλια, από φασόλια edamame και από φακές. Η επιλογές είναι πολλές. Το μόνο που έχεις να προσέξεις είναι να διαβάσεις προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων που επιθυμείς. Πολλές φορές, τα ζυμαρικά μπορεί απλώς να παρασκευάζονται με χρωστικές ουσίες, για να φαίνονται πιο υγιεινά απ’ ό,τι είναι.

2. Yψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη

Τα ζυμαρικά έχουν παραδοσιακά περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα. Τα ενισχυμένα με πρωτεΐνες ζυμαρικά, προσφέρουν όλα τα πλεονεκτήματα των κλασικών ζυμαρικών με πρόσθετη ενίσχυση πρωτεΐνης και διπλάσιες φυτικές ίνες. Η πρωτεΐνη βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και συμβάλλει στην αύξηση του αισθήματος πληρότητας, επομένως αυτό το προϊόν είναι μια τεράστια νίκη.

3. Ολικής αλέσεως

Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι σίγουρα η πιο χορταστική επιλογή. Με 5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα, είναι δύσκολο να βρεις μια πιο υγιεινή επιλογή στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Προτίμησε τα ολικής αλέσεως που παρασκευάζονται από μονόκοκκο σιτάρι. Αυτός ο τύπος σιταριού είναι σημαντικά λιγότερο τροποποιημένος από τις νεότερες, πιο συμβατικές ποικιλίες σιταριού και τείνει να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη. Έτσι, πολλοί άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι στη γλουτένη τείνουν να τα πάνε καλά με αυτήν την ποικιλία.

4. Κλασικά ζυμαρικά

Τα κλασικά ζυμαρικά, όπως είδαμε, έχουν κακή φήμη. Γνώριζες όμως ότι ακόμη και τα λευκά ζυμαρικά εξακολουθούν να περιέχουν 2 γραμμάρια φυτικών ινών και 7 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα; Όχι κι άσχημα, σωστά; Συνδύασε τα με άπαχη πρωτεΐνη, μια ελαφριά σάλτσα και πολλά πολύχρωμα λαχανικά για ένα ισορροπημένο γεύμα.

5. Χωρίς γλουτένη

Η ιδανική επιλογή για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη ή επιλέγουν μια διατροφή απαλλαγμένη από γλουτένη, αλλά δεν μπορούν να στερηθούν τη φίνα γεύση των αγαπημένων τους ζυμαρικών. Δεν διαφέρουν γευστικά ή θερμιδικά από τις άλλες επιλογές. Η βασική τους διαφορά είναι ότι περιέχουν ελαφρώς μικρότερη ποσότητα πρωτεΐνης και σιδήρου. Επομένως, για να αυξήσεις την πρόσληψη αυτών, μπορείς να τα συνδυάσεις με κρέας ή τυρί και ταυτόχρονα να μειώσεις σημαντικά και το γλυκαιμικό φορτίο του γεύματός σου.