ΦΥΤΑ

Καλαθέα: 4 tips φροντίδας από plant expert για να ευδοκιμήσει

Unsplash

Θα ξεκινήσω με μια σκληρή αλήθεια που πρέπει να γνωρίζεις. Η καλαθέα είναι ένα από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά φυτά εσωτερικού χώρου που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή για να ευδοκιμήσουν. Και βασικά να διατηρηθούν ζωντανά.

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως εάν είσαι αρχάριος, καλύτερα να ρίξεις μια ματιά σε αυτήν τη λίστα με τα φυτά που είναι εύκολα στη φροντίδα τους και αφού αποκτήσεις μια κάποια εμπειρία, εδώ θα είναι το άρθρο να επιστρέψεις όποτε θες. Πάμε τώρα σε εσένα που έχεις εμπειρία με τα φυτά και θες κολασμένα αυτήν την καλαθέα που εδώ και καιρό βλέπεις στη βιτρίνα του συνοικιακού σου ανθοπωλείου.

καλαθέα Unsplash

Η plant expert, Shelley Caruana, μίλησε στο The Spruce και αποκάλυψε τη δική της ρουτίνα φροντίδας για τις καλαθέες της.

1. Η υγρασία είναι το κλειδί της επιτυχίας

Η Shelley έχει έναν υγραντήρα που λειτουργεί συνεχώς κοντά στην καλαθέα της. Τα ιδανικά επίπεδα υγρασίας κυμαίνονται μεταξύ 50-60%. Εάν δεν θέλεις να αγοράσεις υγραντήρα, υπάρχουν τρεις εναλλακτικές λύσεις για να αυξήσεις τα επίπεδα υγρασίας.

  1. Δοκίμασε να ομαδοποιήσεις τα φυτά σου.
  2. Τοποθέτησε την καλαθέα σου μέσα σε έναν μικρό θόλο για να παγιδεύσεις την υγρασία και να δημιουργήσεις ένα mini θερμοκήπιο.
  3. Τοποθέτησε έναν δίσκο με βότσαλα, κάλυψέ τον με νερό και τοποθέτησε τη γλάστρα με την καλαθέα σου από πάνω.

Extra tip: Το να διατηρήσεις τα ιδανικά επίπεδα υγρασίας που απαιτούν τα τροπικά φυτά στο σπίτι σου (ειδικά το χειμώνα όταν η θέρμανση είναι ανοιχτή), είναι κομματάκι δύσκολο. Επομένως, να περιμένεις να δεις κάποια ξερά φύλλα. Σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να τα κόψεις για να προωθήσεις την ανάπτυξη νέων φύλλων και να μπουστάρεις την υγεία του φυτού σου.

2. Ένα πλάνο ποτίσματος είναι πιο σημαντικό απ’ όσο νομίζεις

Η καλαθέα «έχει πολύ ευαίσθητες ρίζες που σαπίζουν εύκολα εάν ποτιστούν υπερβολικά», αποκάλυψε η Shelley. «Πρέπει να τις αφήνεις να στεγνώνουν ανάμεσα σε κάθε πότισμα. Εάν την αφήσεις έστω και μια μέρα παραπάνω απότιστη, τα φύλλα της θα αρχίσουν να ξεραίνονται αμέσως. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι με τις καλαθέες και έχω μάθει να ζω βλέποντας ξερά φύλλα».

Extra fact: Η εύρεση της ισορροπίας μεταξύ ενός υπερβολικά ποτισμένου και ενός υγρού εδάφους σε φυσιολογικά επίπεδα, είναι αρκετά δύσκολη. Αυτό που μπορεί να σε κατατοπίσει ως έναν βαθμό, είναι να βάλεις το δάχτυλό σου στο χώμα για να δεις αν χρειάζεται νερό. Αν στο δάχτυλό σου έχεις χώμα, σημαίνει πως είναι ακόμα υγρό. Εάν το δάχτυλό σου είναι στεγνό, ήρθε η ώρα για πότισμα. Αυτό μπορείς να το κάνεις και με ένα μολύβι, αντί για τα δάχτυλό σου. Η μύτη του μολυβιού, είναι αυτή που θα σου αποκαλύψει εάν η καλαθέα σου διψάει ή είναι ενυδατωμένη.

3. Μην αφαιρείς όλο το χώμα από τις ρίζες της καλαθέας, όταν κάνεις μεταφύτευση

Εμπειρικά μιλώντας, η Shelley είπε πως στην καλαθέα «δεν αρέσει να απογυμνώνονται οι ρίζες τους κατά τη μεταφύτευση. Κάθε φορά που αφαιρώ όλο το χώμα, η καλαθέα μου στρεσάρεται στο νέο της περιβάλλον και η ανάπτυξή της μειώνεται». Αντί, λοιπόν, να αφαιρέσεις όλο το χώμα από τη σφαίρα της ρίζας κατά τη μεταφύτευση, τίναξε το φυτό απαλά για να το βοήθησεις να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον. Φρόντισε να γεμίσεις τη γλάστρα με φρέσκο χώμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

4. Η καλαθέα θέλει φως, αλλά όχι άμεσο

«Η καλαθέα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα φυτά που δεν χρειάζονται πολύ φως, αλλά από τη δική μου εμπειρία, αυτό δεν είναι ο κανόνας και δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Οι καλαθέες χρειάζονται ως έναν βαθμό ηλιακό φως για να ευδοκιμήσουν. Από την άλλη, αν η καλαθέα εκτεθεί σε άμεσο ηλιακό φως θα φύλλα της θα πάθουν εγκαύματα και θα καούν. Βρες μια θέση μέσα στο σπίτι με έμμεσο, ηλιακό φως», συμβουλεύει η Shelley.