DECO

Japandi: 8 ιδέες από το Pinterest για να συνδυάσεις ιαπωνική και σκανδιναβική αισθητική

iStock

Η λέξη Japandi προκύπτει από τον συνδυασμό των λέξεων “Japanese” και “Scandinavian” και είναι ακριβώς αυτό που νομίζεις. Πρόκειται, δηλαδή, γι’ αυτό το στιλ διακόσμησης που κυριάρχησε στα deco trends πριν από δύο χρόνια και αναλαμβάνει τη «διακοσμητική σύζευξη» δυο χωρών από δύο διαφορετικές ηπείρους, δυο διαφορετικούς πολιτισμούς. Και όπως φαίνεται από το Pinterest, ήρθε για να μείνει.

Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα Leni Calas του Ward 5 Design, «Το Japandi είναι η διακοσμητική τάση που συνδυάζει τη λειτουργικότητα του σκανδιναβικού ρουστίκ στυλ διακόσμησης με τον μινιμαλισμό και τη λιτότητα του ιαπωνικού, με σκοπό να φέρει την τέχνη, την απλότητα και τη φύση πιο κοντά στο σπίτι σου».

Παρόλο, λοιπόν, που μιλάμε για δυο χώρες με δυσεύρετα, κοινά χαρακτηριστικά, δεν ισχύει το ίδιο και με τo interior design και τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από αυτό. Πρόκειται για έναν τομέα που εντοπίζονται περισσότερες ομοιότητες απ’ όσες νόμιζες.

Ο μινιμαλισμός της αρχιτεκτονικής, τα γήινα χρώματα, τα φυσικά υλικά, οι λιτές γραμμές και το φυσικό φως, είναι στοιχεία που κυριαρχούν και στα δυο στιλ διακόσμησης και κάπως έτσι, αλληλοσυμπληρώνονται.

Πιο συγκεκριμένα, η ζεστασιά, το coziness, η απλότητα, η λειτουργικότητα και τα ουδέτερα χρώματά της σκανδιναβικής αισθητικής, αναμειγνύονται με τον αφαιρετικό σχεδιασμό, τις λιτές γραμμές και τον μινιμαλισμό του ιαπωνικού στιλ διακόσμησης. Στοιχεία που βασίζονται στη φιλοσοφία του Ζen.

Για να μην στα πολυλογώ, οι παρακάτω stylish διακοσμητικές ιδέες από το Pinterest, αποτυπώνουν ακριβώς τους κανόνες (και την ομορφιά) αυτού του ιδιαίτερου στιλ διακόσμησης.

Less is more: Μινιμαλισμός και λιτές γραμμές

Η φιλοσοφία του Less is More εντοπίζεται στον πυρήνα του Japandi. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να ξεφορτωθείς τα περιττά και πολύχρωμα αντικείμενα ASAP. Επομένως, τα minimal διακοσμητικά και τα διαχρονικά έπιπλα σε λιτές γραμμές και όχι περίτεχνα design, είναι το Α και το Ω. Τα πολλά αντικείμενα σύμφωνα με την ανατολίτικη φιλοσοφία και το Φενγκ Σούι, εμποδίζουν τη ροή της θετικής ενέργειας στον χώρο.

Γήινες αποχρώσεις + Japandi

Το χρώμα που θα επιλέξεις στους τοίχους, παίζει μεγάλο ρόλο στην ψυχοσύνθεσή και στην ψυχολογία σου. Οι γήινες αποχρώσεις που προωθεί το Japandi, είναι must για το zen mode που θέλεις να πετύχεις στο σπίτι σου. Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για τα χρώματα σε έπιπλα και διακοσμητικά. Δεν αρκεί μόνο το minimal design, που ανέφερα παραπάνω δηλαδή.

Οι μπεζ και οι κρεμ αποχρώσεις, οι αποχρώσεις της άμμου και το γκρι είναι χρώματα που προωθούν την ουδετερότητα σε οποιονδήποτε χώρο. Οι παλ αποχρώσεις είναι, επίσης, ανάμεσα στις επιλογές σου, εάν θέλεις μια έξτρα δόση χρωματικής ζωντάνιας, στα πλαίσια που επιτρέπει το Japandi εννοείται.

Δώσε βάση στο λευκό

Ναι μεν το λευκό είναι ένα σημαντικό στοιχείο του Japandi, ωστόσο, απόφυγε οποιαδήποτε υπερβολή σε ποσότητα. Κανένα στοιχείο δεν πρέπει να κυριαρχεί έναντι κάποιου άλλου. Στόχος, εξάλλου, είναι η δημιουργία ήρεμης και αρμονικής ατμόσφαιρας.

Λειτουργικά έπιπλα

Ένα από τα παρακλάδια του Japandi προωθεί τη λειτουργικότητα που πρεσβεύει η ιαπωνική φιλοσοφία. Το σκανδιναβικό design ασπάζεται εξίσου αυτήν την έννοια.

Japandi – Φυσικά υλικά – Βιωσιμότητα

Ως ένα στιλ διακόσμησης που προάγει τη βιωσιμότητα, είναι λογικό κι επόμενο τα έπιπλα και τα διακοσμητικά από φυσικά υλικά να κυριαρχούν. Επομένως, εάν ετοιμάζεσαι για ανακαίνιση ή οποιαδήποτε άλλη αλλαγή, προτίμησε χειροποίητα items από ξύλο, ρατάν, μπαμπού κλπ.

Japandi = Φυτά, φυτά, φυτά

Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι μια αγαπημένη κατηγορία εδώ στο LadyLike, αλλά και αγαπημένο διακοσμητικό στοιχείο του Japandi, το οποιο ως στιλ διακόσμησης βρίσκεται -και επιδιώκει να βρίσκεται κοντά στη φύση. Προτίμησε κεραμικά κασπώ, γλάστρες και ψάθινα καλάθια για τη διακόσμησή τους.

Βάλε τάξη στα πάντα

Ένα σπίτι που υπακούει στους κανόνες του Japandi, είναι πάντα οργανωμένο και τακτοποιημένο. Οτιδήποτε έξτρα δεν χρησιμεύει κάπου μέσα στην καθημερινότητά του, ξεφορτώσου το. Όσο πιο γεμάτος με πράγματα είναι ένας χώρος, τόσο πιο ανοργάνωτος δείχνει και τόσο πιο εύκολα γίνεται ακατάστατος.

Αφηρημένα και μίνιμαλ έργα τέχνης

Το Japandi αγαπάει το αφαιρετικό design. Επομένως, τα αφηρημένα και minimal έργα τέχνης είναι μια καλή επένδυση. Επίλεξε ανάμεσα σε διακοσμητικά αντικείμενα και μεγάλους πίνακες ζωγραφικής, εάν έχεις κενούς τοίχους που δεν ξέρεις πώς να «γεμίσεις».