DECO

Japandi: Η νέα τάση διακόσμησης που θα σε ενθουσιάσει. Ήρθε η ώρα για αλλαγές

Unsplash

Η νέα τάση διακόσμησης που πρέπει να ακολουθήσεις, ακούει στο όνομα Japandi και πριν σε ενθουσιάσω με τις ιδέες που σου προτείνω, να σου πω πως ο όρος προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων “Japanese” και “Scandinavian” και είναι ακριβώς αυτό που νομίζεις. Πρόκειται, δηλαδή, για το στυλ διακόσμησης που «ενώνει» δυο χώρες και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά υπέροχο. Ετοιμάσου, λοιπόν, να μάθεις για αυτή τη νέα -πολλά υποσχόμενη- διακοσμητική τάση, που φέτος θα βλέπεις παντού στο Instagram. Κι έχεις έναν παραπάνω λίγο να το κάνεις, καθώς την Παρασκευή, 23 Ιουλίου, σηματοδοτείται και η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα Leni Calas του Ward 5 Design, «Το Japandi είναι η διακοσμητική τάση που συνδυάζει τη λειτουργικότητα του σκανδιναβικού ρουστίκ στυλ διακόσμησης με τον μινιμαλισμό και τη λιτότητα του ιαπωνικού, με σκοπό να φέρει την τέχνη, την απλότητα και τη φύση πιο κοντά στο σπίτι σου».

Πού οφείλεται η επιτυχία του Japandi

Η αλήθεια είναι πως όταν σκέφτεσαι την Ιαπωνία και τη Σκανδιναβία, δεν σου έρχεται κανένα απολύτως κοινό στοιχείο μεταξύ των δυο χωρών. Κι όμως, το στυλ διακόσμησης τους έχει παραπάνω κοινά απ’ όσα νόμιζες.

Συμπερασματικά, η επιτυχία του Japandi οφείλεται στον απλούστατο λόγο της ίδιας φιλοσοφίας τους. Ο μινιμαλισμός της αρχιτεκτονικής, τα γήινα χρώματα, τα φυσικά υλικά, οι λιτές γραμμές και το φυσικό φως είναι στοιχεία που κυριαρχούν και στα δυο στυλ διακόσμησης. Επομένως, το ένα συμπληρώνει το άλλο.

Η ζεστασιά, το coziness, η απλότητα, η λειτουργικότητα και τα ουδέτερα χρώματά του σκανδιναβικού στυλ διακόσμησης και ο αφαιρετικός σχεδιασμός, οι λιτές γραμμές και ο μινιμαλισμός του ιαπωνικού στυλ διακόσμησης που βασίζονται στη φιλοσοφία του zen, δίνουν ένα διακοσμητικό αποτέλεσμα που πραγματικά θα ερωτευτείς. Τσέκαρε παρακάτω και θα πεισθείς.

Ο παραπάνω συνδυασμός δημιουργεί την τέλεια μίξη λειτουργικότητας και ομορφιάς, εστιάζοντας στις λιτές γραμμές, στους φωτεινούς χώρους και στα ακόμα πιο φωτεινά χρώματα.

Tips για να υιοθετήσεις τη συγκεκριμένη τάση διακόσμησης στο σπίτι σου

Φυσικά υλικά και γήινοι χρωματισμοί

Ως ένα στυλ διακόσμησης που προάγει τη βιωσιμότητα, είναι λογικό κι επόμενα τα έπιπλα από φυσικά υλικά να κυριαρχούν. Επομένως, εάν ετοιμάζεσαι για ανακαίνιση, προτίμησε χειροποίητα έπιπλα από φυσικά υλικά και κυρίως από ξύλο. Αλλά και για ανακαίνιση να μην ετοιμάζεσαι, μπορείς να επενδύσεις σε διακοσμητικά από φυσικά υλικά (παραδείγματος χάριν bamboo) και σε γήινους χρωματισμούς, έτσι ώστε να διατηρήσεις τον μινιμαλισμό και την απλότητα του χώρου.

 

Μην λέμε τα ίδια. Στη φιλοσοφία του Japandi, τα περιττά αντικείμενα και η πολυχρωμία δεν έχουν θέση. Επομένως, τα λιτά διακοσμητικά και τα διαχρονικά έπιπλα σε κομψή γραμμή είναι το Α και το Ω. Για τον λόγο αυτό – εκτός από τα διακοσμητικά με έντονα χρώματα που ανέφερα παραπάνω – φρόντισε να ξεφορτωθείς και ό,τι περιττό υπάρχει στον χώρο σου.

Επίσης, μία καλή αρχή θα ήταν να αντικαταστήσεις τα πολύχρωμα ριχτάρια, μαξιλαροθήκες, παπλωματοθήκες, σεντόνια και λοιπά λευκά είδη με αντίστοιχα σε πιο ουδέτερους χρωματισμούς. Οι nude αποχρώσεις, το λευκό, το απαλό γκρι και το pale πράσινο βρίσκονται ανάμεσα στις top εναλλακτικές. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις το κατάλληλο χρώμα, ανάλογα με τα χρώματα που κυριαρχούν στο σπίτι σου.

Το χρώμα των τοίχων παίζει μεγάλο ρόλο

Ακόμα ένα tip (σε συνδυασμό με το προηγούμενο) για να κυριαρχήσει ο μινιμαλισμός στον χώρο σου και να πετύχεις το απόλυτο zen, είναι το χρώμα στους τοίχους. Αν οι τοίχοι σου είναι φανταχτεροί, ήρθε η ώρα να τους πεις αντίο. Βάψε τους τοίχους γήινους τόνους και πίστεψέ με, θα είναι η καλύτερη απόφαση που έχεις πάρει στη ζωή σου. Εξάλλου, είναι γνωστό πως τα έντονα χρώμα στους τοίχους προκαλούν μία μόνιμη ταραχή και αναστάτωση και δεν βοηθούν διόλου στη χαλάρωση μετά από μία φορτωμένη μέρα.

Φυτά

Σου έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τα φυτά εσωτερικού χώρου. Και θα το κάνουμε για ακόμα μία φορά. Το Japandi ως στιλ διακόσμησης βρίσκεται πολύ κοντά στη φύση, την οποία και σέβεται. Επομένως τα φυτά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλους τους χώρους του σπιτιού.

Extra tip: Για να πετύχεις τον αφαιρετικό σχεδιασμό του Japandi, επένδυσε σε αφηρημένα και μίνιμαλ έργα τέχνης, όπως διακοσμητικά και πίνακες ζωγραφικής.