WATCHLIST

Ημέρα της Γυναίκας: 7 σειρές με «μεγάλες» γυναίκες στη μικρή οθόνη

Η 8η Μαρτίου είναι μία σπουδαία υπενθύμιση για τον δρόμο που έχουν διανύσει οι γυναίκες στη μάχη των δικαιωμάτων τους, αλλά και για το ότι είναι ένας αγώνας που δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Κινηματογραφικά και τηλεοπτικά μιλώντας, έχουμε διανύσεις επίσης μεγάλο δρόμο από τα Φιλαράκια και τις rom com που έδειχναν ότι ο δρόμος μίας γυναίκας είναι μόνο ένας. Να βρει έναν πετυχημένο γαμπρό, που θα την κάνει σύζυγό και μάνα. Οι ταινίες που αποτυπώνουν την ιστορία σπουδαίων γυναικών, οι οποίες έσπασαν τα στερεότυπα είναι πολλές. Η Έριν Μπρόκοβιτς, η Coco Chanel, η Frida Kahlo. Ιστορίες με φανταστικά πρόσωπα (αλλά υπαρκτές ιστορίες γυναικών) που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Και τηλεοπτικές σειρές που έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον μας, γιατί φέρνουν στις οθόνες μας σπουδαίες γυναίκες που έχουν κάτι διαφορετικό να διηγηθούν.

Ο παρονομαστής όμως είναι κοινός. Θάρρος, κουράγιο και δυνατές προσωπικότητες, η καθεμία από το δικό της μετερίζι.

7 σειρές για την Ημέρα της Γυναίκας

The Handmaid’s Tale

Μία σειρά για τον φεμινισμό που βασίζεται στο μυθιστόρημα της Margaret Atwood και εδρεύει σε μία περιοχή των Η.Π.Α. όπου υπάρχει απολυταρχικό καθεστώς και οι γυναίκες θεωρούνται κτήματα και μηχανές αναπαραγωγής. Είμαστε εν αναμονή του 4ου κύκλου, με τις γυναίκες να περνούν στη δράση και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Μία σκληρή σειρά που αν και δεν ανήκει ακριβώς στο σήμερα, υπενθυμίζει τη διαχρονική ανάγκη του φεμινισμού.

The Queen’s Gambit

Η σειρά που έσπασε τα κοντέρ στο Netflix και αύξησε το ποσοστό των γυναικών στο σκάκι παγκοσμίως. Η ιστορία ενός ορφανού κοριτσιού στα 60s, που ανακαλύπτει νωρίς το ασυνήθιστο ταλέντο της στο σκάκι και διεκδικεί τίτλους και χρήματα μέσα σε έναν καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο. Ταυτόχρονα, πολεμά με τους δικούς της δαίμονες και προσπαθεί να βρει την ταυτότητά της.

Firefly Lane

Μπορεί να μην σου γεμίζει το μάτι η σειρά που έφερε ξανά στη μικρή οθόνη την Katherine Heigl, αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μία καθαρά φεμινιστική σειρά που επικεντρώνεται στη σχέση δύο γυναικών αλλά και στο πώς σε καθορίζει η σεξουαλική κακοποίηση. Γυναίκες που χωρίζουν και επαναπροσδιορίζουν τη ζωή τους, γυναίκες που επιλέγουν να μην γίνουν μητέρες και γυναίκες που πρέπει να «φωνάξουν» στον χώρο της δουλειάς τους, προκειμένου να ακουστούν.

Η Αχτύπητη Κίμι Σμιντ

Η Tina Fey συν-δημιούργησε μία κωμωδία, της οποίας το κεντρικό μήνυμα είναι το «οι γυναίκες είναι διαβολικά δυνατές». Η Κίμι αποδρά από αιχμαλωσία μετά από 15 χρόνια και προσπαθεί να βρει τον εαυτό της στον σύγχρονο κόσμο.

GLOW

Η σειρά που εμπνεύστηκε από τις Gorgeous Ladies of Wrestling, μία ομάδα αληθινών ηθοποιών της δεκαετίας του ’80 που θέλησαν να φτιάξουν μία εκπομπή για τη γυναικεία πάλη. Οι δημιουργοί της σειράς είναι οι ίδιοι με του Orange Is The New Black και αυτό από μόνο του αρκεί για να μπει στο watchlist σου.

Fleabag (στις σειρές που σε κάνουν να ταυτίζεσαι)

Δεν είναι σειρά με grande φεμινισμό, είναι όμως εκείνη με την οποία θα ταυτιστείς περισσότερο. Μία νέα γυναίκα τα κάνει μαντάρα στα ερωτικά, τα φιλικά αλλά κυρίως στη σχέση με τον εαυτό της. Η καθημερινή μάχη με τις επιλογές της τη φέρνει αντιμέτωπη με προβλήματα αλλά κάθε λάθος γίνεται ένα μάθημα που την οδηγεί στον επόμενο προορισμό. Η Phoebe Waller-Bridge είναι η κολλητή που θα ήθελες να έχεις και μία γυναίκα όπως όλες μας.

Dear White People

Λίγα χρόνια πριν το κίνημα Black Lives Matter, η σειρά που βασίστηκε στην ομώνυμη ταινία, έδειξε την πλευρά των μαύρων φοιτητών σε ένα «λευκό» Πανεπιστήμιο. Μέσα από μία ραδιοφωνική εκπομπή, η Samantha θέλει να ακουστεί και να καταπολεμήσει τον ρατσισμό, ενώ προσπαθεί να ανακαλύψει τον ίδιο της τον εαυτό.