ROLE MODELS

8 ταινίες που υμνούν τις ζωές αληθινών γυναικών που έγιναν πρότυπα

Ευτυχώς δεν θυμόμαστε τις γυναίκες και τη θέση τους μόνο στις 8 Μαρτίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα. Με την πάροδο των χρόνων και την ανάγκη για κοινωνική εξέλιξη, αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε λίγο καλύτερα το νόημα της ύπαρξης αυτής της μέρας.

Γυναίκες των τριτοκοσμικών χωρών που δεν έχουν δικαίωμα σε βασικά πράγματα. Δεν μπορούν να εργαστούν, να ταξιδέψουν, να κάνουν άμβλωση, να πάρουν διαζύγιο. Η κλειτοριδεκτομή. Γυναίκες των μοντέρνων χωρών που δεν τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Το κίνημα #MeToo κατέδειξε αυτό που ήδη ξέραμε. Ότι οι άνδρες σε θέση εξουσίας (και όχι μόνο) νιώθουν ότι έχουν το δικαίωμα να παρενοχλούν, αποκαλώντας το φλερτ.

Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη μέχρι να φτάσουμε στο σημείο της απόλυτης ισότητας. Ο κινηματογράφος όμως είναι εδώ για να λειτουργήσει σαν βάλσαμο και να μας υπενθυμίσει ότι πάντα υπήρχαν γυναίκες που αψηφούσαν τους άντρες (σε πολύ πιο δύσκολες εποχές) και κατάφεραν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι. Γυναίκες παθιασμένες, ανεξάρτητες και δυνατές. Η καθεμία στον δικό της τομέα.

Coco before Chanel (2009)

Πολλοί οι λόγοι για να δεις τη συγκεκριμένη ταινία. Η γυναίκα που ανέτρεψε οριστικά τα δεδομένα στη μόδα και δημιούργησε το γυναικείο tweed κοστούμι. «Δανείστηκε» ανδρικά κομμάτι και έδωσε στις γυναίκες το δικαίωμα να βάλουν παντελόνι και τη μαρινιέρα των ψαράδων. Ταυτόχρονα, είδαμε την έντονη ερωτική ζωή της Coco Chanel, αλλά και όλα αυτά που κατάφερε μόνη της, ερμηνευμένη από την υπέροχη Audrey Tautou.

Hidden Figures (2016)

Έπρεπε να γίνει ταινία, για να ανακαλύψουμε τα λαμπρά μυαλά 3 αφρικανοαμερικανών γυναικών. Οι Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan και Mary Jackson έλυσαν την εξίσωση που θα έστελνε πύραυλο στο διάστημα πριν από τη Σοβιετική Ένωση. Και το κατάφεραν, τη στιγμή που οι άντρες της NASA πάλευαν να βρουν την απάντηση.

The Messenger: The story of Joan of Arc (1999)

Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτήν την ταινία και την ιστορία της, ίσως επειδή την είδα στο σινεμά, όταν ήμουν 12 χρονών. Η απίστευτη και σύντομη ζωή της Ιωάννας της Λωραίνης ενσαρκώθηκε από την ονειρική Milla Jovovich. Σε ηλικία 18 ετών, οδήγησε τον γαλλικό στρατό στη νίκη, ενάντια στους Άγγλους. Ένα χρόνο μετά αιχμαλωτίστηκε από τον εχθρό και κάηκε στην πυρά με την κατηγορία της αιρετικής. Έμεινε στην ιστορία ως η γυναίκα που άκουγε φωνές, και που αυτό την οδήγησε στη νίκη. 500 χρόνια αργότερα ανακηρύχθηκε Αγία.

Frida (2002)

Η Frida Kahlo είναι ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα του φεμινισμού. Ήταν καλλιτέχνης, ακτιβίστρια και επαναστάτρια. Στην ταινία Frida, η Salma Hayek αποτυπώνει περίτεχνα το φλογερό ταπεραμέντο της και περιγράφει τη σύνθετη και ασταθή σχέση με τον σύζυγό της. Μαζί με το καλλιτεχνικό μεγαλείο της.

Iron Lady (2011)

Εντάξει, έχεις τη Meryl Streep για πρωταγωνίστρια. Πόσο λάθος μπορεί να πάει; Ο ρόλος της ως Margaret Thatcher της χάρισε ακόμα ένα Όσκαρ και η ερμηνεία της ήταν μνημειώδης. Το αυτοβιογραφικό δράμα ακολουθεί τη Thatcher από νεαρή ηλικία, τότε που προσπαθούσε να σπάσει τα στερεότυπα μεταξύ των φύλων. Δεν τα πήγε κι άσχημα. Όσο και αν διαφωνείς με την πολιτική της, κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της Αγγλίας.

Erin Brockovich (2000)

Η ταινία που χάρισε στην υπέροχη Jula Roberts το Όσκαρ. Μία πολύ ιδιαίτερη ιστορία που αφηγείται τη ζωή μίας single μαμάς που ξεσκεπάζει ένα σκάνδαλο μίας εταιρίας ηλεκτρισμού μέσα από μαζική μήνυση ανθρώπων για οικολογικές καταστροφές που τους προκάλεσα προβλήματα υγείας. Η ταινία που αποδεικνύει ότι το ντύσιμο και το σεξαπίλ δεν έχουν καμία σχέση με το μυαλό και τον δυναμισμό μίας γυναίκας.

Gorillas in the Mist (1988)

Μία σχετικά ξεχασμένη ταινία που έρχομαι να σου υπενθυμίσω και που πρέπει να βάλεις στο watchlist σου. Η Sigourney Weaver υποδύεται τη Dian Fossey, την περιβαλλοντολόγο που εγκαταλείπει τις Η.Π.Α για να πάει στην Αφρική και να μελετήσει τους γορίλες. Αναπτύσσει έναν έντονο δεσμό μαζί τους και οργανώνει έναν σύνδεσμο για να τους προστατεύσει από τους κυνηγούς και την εξαφάνισή τους. Φεμινισμός και προστασία του περιβάλλοντος.

Marie Curie: The Courage of Knowledge (2017)

Η ταινία που εξιστορεί την πολυτάραχη ζωή της γυναίκας που τάραξε τα νερά των επιστημών. Σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, και στις αρχές του 20ου αιώνα, κατάφερε να αναγνωριστεί για το έργο της αναπτύσσοντας τη θεωρία της ραδιενέργειας και ανακαλύπτοντας το πολώνιο και το ράδιο. Ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Nobel (δύο φορές) και η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Μπορείς να δεις και την πιο πρόσφατη εκδοχή, του 2019, με τίτλο “Radioactive”.