ΦΥΤΑ

Η Νο1 συνήθεια που «σκοτώνει» τα φυτά σου, σύμφωνα με τους experts

Pexels

Όπως σου έχουμε πει και σε προηγούμενο άρθρο, υπάρχουν πολλά dont’s σχετικά με τη φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου και τα οποία όχι μόνο μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξή τους, αλλά μπορούν να τα καταστρέψουν εντελώς. Ποια είναι, όμως, η Νο1 χειρότερη συνήθεια;

Αυτή η συνήθεια, λοιπόν, δεν είναι άλλη από το υπερβολικό πότισμα των φυτών σου. Γεγονός στο οποίο συμφωνούν και οι plant experts που είχαν μιλήσει πριν από λίγο καιρό στο LadyLike.

Οι λόγοι που το υπερβολικό πότισμα «σκοτώνει» τα φυτά σου

«Προσοχή στο πότισμα. Οι περισσότεροι ποτίζουν τα φυτά τους παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται. Εγώ φροντίζω να τα ποτίζω λίγο. Προτιμώ να τα ποτίζει δύο φορές την εβδομάδα παρά να τα πνίγω μέσα στο νερό. Έχω παρατηρήσει ότι με λιγότερο νερό, συντηρούνται πιο εύκολα. Το λίγο, φυσικά, δεν μεταφράζεται σε καθόλου», μας είχε πει η ιδιοκτήτρια του Monstera Athens.

Όπως μπορείς να καταλάβεις, λοιπόν, όταν μιλάμε για φυτά εσωτερικού χώρου, ο μεγαλύτερος εχθρός τους μπορεί να αποδειχθεί αυτό που εσένα σου φαίνεται απολύτως φυσιολογικό. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να μεταφραστεί σε κιτρινισμένα και μαραμένα φύλλα, μέχρι και σάπισμα όλου του φυτού.

Αν και πολλά φυτά εσωτερικού χώρου αγαπούν το υγρό έδαφος, αυτό το τελευταίο δεν πρέπει να είναι ποτέ υπερβολικά μουσκεμένο γιατί περιορίζει τη ροή του αέρα γύρω από τις ρίζες και ενθαρρύνει την ανάπτυξη μυκήτων, οδηγώντας σε μια κατάσταση γνωστή ως σήψη των ριζών.

Η Rachel Tenney, συμπαρουσιάστρια του podcast Plant School, έχει εμπειρία από πρώτο χέρι σχετικά με αυτό το λάθος. «Όταν παρατηρούμε ότι κάτι δεν πάει καλά με το φυτό μας, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι ότι χρειάζεται νερό. Από την άλλη, μπορεί απλά να μην είμαστε σίγουροι για το πόσο νερό χρειάζεται το κάθε φυτό και στην τελική να το παρακάνουμε με το πότισμά του. Αυτά τα λάθη έκανα όταν άρχισα να ασχολούμαι με τα φυτά εσωτερικού χώρου», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Homes & Gardens.

Φυσικά, να προσθέσουμε σε αυτό το σημείο ότι οι απαιτήσεις σε πότισμα διαφέρουν από φυτό σε φυτό, οπότε καλό είναι να κάνεις μια μικρή έρευνα σχετικά με τις ανάγκες των δικών σου. Κατά γενικό κανόνα, όμως, το υπερβολικό πότισμα πρέπει να αποφεύγεται.

Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβεις αν η πρασινάδα σου χρειάζεται νερό, είναι να τσεκάρεις αν το ανώτερο στρώμα του εδάφους έχει στεγνώσει ή είναι υγρό. Αν το χώμα είναι τελείως στεγνό, ήρθε η ώρα να ρίξεις μια ματιά και τα χαμηλότερα επίπεδα του εδάφους. Με το δάχτυλό σου, με μια οδοντογλυφίδα ή ακόμα και ένα μολύβι, τσέκαρε τα επίπεδα υγρασίας που «με το μάτι» δεν μπορείς, ώστε να αποφασίσεις αν πρέπει να το ποτίσεις ή όχι.