Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Οι πράσινες διευθύνσεις της Αθήνας: 5 concept stores για να γεμίσεις το σπίτι σου φυτά

Τα φυτά έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας, ανέκαθεν. Βέβαια, η περίοδος της πανδημίας και της καραντίνας έπαιξε και αυτή καθοριστικό ρόλο στο «χτίσιμο» της σχέσης μας με τα φυτά και τη φύση γενικότερα. Ήρθε και κούμπωσε πλάθοντας μια σχέση αγάπης με τις κάθε λογής φυτά γύρω μας. Η αγορά της πρωτεύουσας, από την άλλη, αντιλήφθηκε αυτήν την αλλαγή. Από αυτό το σημείο και έπειτα, ξεκίνησε η δημιουργία μιας plant κοινότητας στην Αθήνα που μεγαλώνει και εξελίσσεται όσο ο καιρός περνάει.

Μαγαζιά με διαφορετικό concept, αλλά κοινή αγάπη για τα φυτά, δημιουργήθηκαν από ανθρώπους που μίλησαν στο LadyLike με μεράκι και διάθεση να μας ταξιδεύουν στον δικό τους πράσινο κόσμο. Στους χώρους τους, φυσικά, δεν θα βρεις μόνο λουλούδια και φυτά -από το πιο κοινά μέχρι τα πιο παράξενα- αλλά και ιδιαίτερα plant accessories, βιβλία, χειροποίητα κεριά, κηπουρικά gadgets, ακόμα και sex toys και εκλεκτά μπουκάλια κρασιού. Γι’ αυτό, εξάλλου, χαρακτηρίζονται ως concept stores. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να γνωρίσεις 5 concept stores με φυτά και λουλούδια που χρωματίζουν με πράσινα πινέλα τους δρόμους και τις γωνιές της Αθήνας.

Το Rizom του Vincent και της Θάλειας

«Η ιστορία είναι αρκετά αναπάντεχη, πίσω από την απόφασή μας να ανοίξουμε το Rizom. Είχαμε γνωριστεί αρκετά χρόνια πριν στο Βερολίνο, όπου εργαζόμασταν κι οι δυο σε ένα art collective. Ξαφνικά, πριν τέσσερα χρόνια ξανασυναντηθήκαμε στην Αθήνα και λίγους μήνες μετά βρεθήκαμε αποκλεισμένοι στα σπίτια μας στην καραντίνα, αρχίσαμε κι οι δυο να συλλέγουμε φυτά μιας και όλα υπολειτουργούσαν, και αφού όλες μας οι άλλες δραστηριότητες και ασχολίες είχαν μπει σε παύση. Κάθε Σάββατο είχαμε ραντεβού και οργώναμε τα φυτάδικα μεγαλώνοντας τις συλλογές μας.

Σε μια περίοδο αβεβαιότητας, αποφασίσαμε να πάρουμε ένα ρίσκο και να κάνουμε κάτι διαφορετικό από όσα κάναμε πριν. 

Αφήσαμε για λίγο τα εικαστικά στην άκρη και δημιουργήσαμε το Rizom, στο οποίο τελικά κατάφεραν να ενωθούν και να συνυπάρξουν με μια γοητευτική αρμονία, τα φυτά και οι τέχνες. Σίγουρα μάς βοήθησε πολύ στην απόφαση μας όταν είδαμε πόσος κόσμος είχε στραφεί στα φυτά κατά τη διάρκεια αυτού του σουρεαλιστικού εγκλεισμού.

Ξαφνικά, τα φυτά έγιναν βασική ανάγκη για εμάς, αλλά και για άλλους γύρω μας και όχι απλά άλλη μια ασχολία. Επικεντρωθήκαμε και αφοσιωθήκαμε τόσο που πλέον αυτή η αγάπη έχει ριζώσει μέσα μας και μεγαλώνει ανεξέλεγκτα!

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Στο Rizom ψάχνουμε διαρκώς για τα πιο ασυνήθιστα και σπάνια φυτά. Aυτά που πολλές φορές ούτε εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε ξανασυναντησει, επίσης υπάρχουν αερόφυτα, φυτά της ιαπωνική τεχνικής kokedama, Όσο προχωράει κανείς στα ενδότερα του μαγαζιού, θα βρει βιβλία σχετικά με φυτα και διαφορά plant accessories, οργανικό λίπασμα, monstera mules, plant stakes, ψεκαστήρια, ποτιστήρια και ψαλίδια κηπουρικής. Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά τα τροπικά φυλλώματα ξεπροβάλουν πάντα και οι χειροποίητες δημιουργίες Ελλήνων εικαστικών, πίνακες ζωγραφικής, μοναδικά κεραμικά αντικείμενα. Άλλη μια κατηγορία αντικειμένων είναι τα Μαροκινά scent blocks, το Palo Santo, το copal incense και τα χειροποίητα sage smudges.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Στο βάθος του διαδρόμου βρίσκεται το ψυγείο με τα ιδιαίτερα άνθη μας με καταγωγή συχνά από την Αφρική και την Αυστραλία, αλλά και ο τοίχος με τα αποξηραμένα άνθη, καθώς μας αρέσει να δημιουργούμε συνθέσεις που αντέχουν στο χρόνο, με τις οποίες μπορούμε να ανακυκλώνουμε τα υλικά μας.

Μας αρέσει να αναλαμβάνουμε ιδιαίτερα εικαστικά πρότζεκτ και να συνδυάζουμε τα φυτά και άνθη μας σε καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Κάνουμε μεταφυτεύσεις, πολλαπλασιασμούς, plant care, διασώσεις φυτών, plant sitting και άλλα φυτοπειράματα.

Έχουμε και μια μια γωνία με φυτά λίγο ταλαιπωρημένα που προσφέρουμε συνήθως σε φίλους που θα τους δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία. Εδώ και λίγο διάστημα ξεκινήσαμε τις δραστηριότητες στο πατάρι μας, όπως τη διοργάνωση workshop σχετικών με φυτά. Το επόμενο θα ειναι η δημιουργία terrarium και έρχεται και ένα πολύ ιδιαιτερο session γνωριμίας και επαφής με τον φρέσκο πηλό.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, διοργανώνουμε συχνά εκθέσεις, events και pop ups, αγαπάμε να μοιραζόμαστε το χώρο μας με καλλιτέχνες, να φιλοξενούμε performances και djs για την επιμέλεια της μουσικής. Αυτόν τον μήνα, το Rizom έχει τα δεύτερά του γενέθλια και θα το γιορτάσει με ένα διήμερο event!

Τα φυτά που προτείνουμε συνήθως εξαρτώνται και σχετίζονται με τις συνθήκες που θα ζήσουν, τον χώρο και τον χρόνο που διαθέτει αυτός που θα τα αποκτήσει. Παρόλα αυτά στο Rizom οι περισσότεροι αναζητούν και εντυπωσιάζονται από κάποια πιο ασυνήθιστα και ιδιαίτερα είδη.

Μια αγαπημένη μας κατηγορία είναι τα αροειδή και ειδικά τα φυλλόδεντρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο χώρο μας τα πιο όμορφα Philodendron Melanochrysum που έχουμε δει ποτέ! Επίσης, φυτά με βελούδινη υφή και σκούρο κυπαρίσσι χρώμα όπως το Anthurium Clarinervium βρίσκονται σχεδόν πάντα τριγύρω.

Ένα πολύ ανθεκτικό και με ελάχιστες απαιτήσεις αγαπημενο φυτό είναι η Beaucarnea Recurvata, επιβλητική και absolute statement. 

Και φυσικά να μην παραλειψουμε τα out of this world και super trendy σαρκοφάγα φυτά, όπως η Dionaea Muscipula».

Rizom: Βούρβαχη 3, Αθήνα


Το Monstera της Ειρήνης

«Το Monstera προέκυψε από τη γενικότερη αγάπη μου για τα φυτά μέσα στην καραντίνα αν και η ιδέα του να ανοίξω ένα μαγαζί με φυτά εσωτερικού χώρου, έπαιζε από πριν στο μυαλό μου. Μέσα στην καραντίνα είπα να το πάρω λίγο πιο ζεστά και προχώρησα. 

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Ανάμεσα στα φυτά που μπορεί να βρει κανείς στο Monstera, είναι τα kokedama που ουσιαστικά είναι μια ιδιαίτερη πρακτική για να φτιάχνεις φυτά μέσα σε μπάλες χώματος που είναι καλυμμένες με βρύα. Πρόκειται για φυτά που είναι εντυπωσιακά και εύκολα στη φροντίδα τους. Υπάρχουν και τα terrarium, που είναι μικρά οικοσυστήματα. Ουσιαστικά, πρόκειται για αυτοσυντηρούμενα φυτά μέσα σε γυάλες. Ο κόσμος ενδιαφέρεται πολύ γι’ αυτό το είδος φυτών. 

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Πέρα από τα φυτά που υπάρχουν στο Monstera, μπορεί να βρει κανείς και μακραμέ αντικείμενα που τα φτιάχνω μόνη μου. Ο καθένας μπορεί να παραγγείλει ό,τι θέλει γιατί κυρίως είναι custom-made δημιουργίες από εμένα. Υπάρχουν, επίσης, βάζα, φυτικά κεράκια, αξεσουάρ για φυτά, ποτιστήρια, φτυαράκια, λιπάσματα και διάφορα άλλα κηπουρικά gadgets, βοηθήματα για να φτιάξεις τα δικά σου terrariums, αποξηραμένα φυτά και ανθοδέσμες. Προσπαθώ να έχω όσο πιο πολλά μπορώ από θέμα ποικιλίας!

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Ο κόσμος στον οποίο απευθύνεται το μαγαζί, δεν είναι αυτός που μπορεί να ανταπεξέλθει στο τρομερά υψηλό κόστος ενός εξαιρετικά σπάνιου φυτού.

Ο κόσμος γενικά προτιμάει τα εύκολα στην φροντίδα φυτά.

Έρχονται και μου ζητάνε φυτά που δεν χρειάζονται νερό και ήλιο (γελάει). Τα φυτά που θα πρότεινα εγώ σε έναν αρχάριο είναι ο πόθος και η ζάμια, με ιδιαίτερη προτίμηση στη μαύρη, τις σανσεβιέριες και τα φυλλόδεντρα, σχεδόν όλες τους οι ποικιλίες.

Και ένα tip φροντίδας από την Ειρήνη: Προσοχή στο πότισμα. Οι περισσότεροι ποτίζουν τα φυτά τους παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται. Εγώ φροντίζω να τα ποτίζω λίγο. Προτιμώ να τα ποτίζει δύο φορές την εβδομάδα παρά να τα πνίγω μέσα στο νερό. Έχω παρατηρήσει ότι με λιγότερο νερό, συντηρούνται πιο εύκολα. Το λίγο, φυσικά, δεν μεταφράζεται σε καθόλου.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχω αρχίσει να κάνω στροφή προς τα terrariums.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για γυάλες με φυτά. Είναι ένα κομμάτι στο κεφάλαιο των φυτών που είχα ξεκινήσει να ασχολούμαι σε προσωπικό επίπεδο πριν από κάποια χρόνια. Πλέον, ασχολούμαι μαζί τους πιο επαγγελματικά γιατί αρέσουν και στον κόσμο. Πρόκειται για φυτά αυτοσυντηρούμενα. Τα φτιάχνεις, το κλείνεις και το αφήνεις. Δημιουργούν ένα ιδιαίτερο, μικρό οικοσύστημα χάρη στο ελάχιστο νερό που περιέχουν. Θα υπάρξουν και σχετικά workshops».

Monstera: Σποράδων 38, Αθήνα

To Polyamorous της Ελένης και του Αλέξανδρου

«Και οι δυο ψαχνόμασταν να κάνουμε κάτι -και έτσι ήρθε η απόφαση να ανοίξουμε το Polyamorous ως κάτι έξτρα από αυτό που ήδη κάναμε.

Και οι δυο ψαχνόμασταν να κάνουμε κάτι στον χώρο του ποτού, καθώς και οι δυο προερχόμαστε από τη μπαρ σκηνή της Αθήνας.

Ταυτοχρόνως, ο χώρος που βρήκαμε ήταν αρκετά μεγάλος για να υπάρχουν μόνο ποτά, επομένως εντάξαμε άλλη μια μεγάλη μας αγάπη στο μαγαζί και αυτή ήταν τα φυτά και τα λουλούδια.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Η Ελένη είναι δημοσιογράφος και μαζί με τη συναίτερό της, Ντένυ Καλλιβωκά, έφεραν στην Ελλάδα τον διεθνή οδηγό Difford’s Guide. Ταυτόχρονα, τρέχει κάποια φεστιβάλ ποτού όπως το Athens Cocktail Week, το Athens. Εγώ δουλεύω σε μια εισαγωγική με premium brands ποτών ως brand ambassador και ταυτοχρόνως, αναλαμβάνω το consulting για διάφορες εταιρείες ποτών.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Το concept του Polyamorous βασίζεται στον συνδυασμό λουλουδιών, φυτών, κεριών, ποτών, takeaway cocktails και sex toys.

Το φυτό που θα επιλέξει κάποιος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από το εάν το σπίτι έχει υγρασία, μέχρι το εάν είναι φωτεινό και άλλα χίλια δυο πράγματα. Εμείς δίνουμε φυτά προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις δυνατότητες αυτού που θα επιλέξει να τα έχει στο σπίτι του και να τα προσέχει.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Και ένα tip φροντίδας από τον Αλέξανδρο: Δεν τα ποτίζουμε συνέχεια παιδιά».

Polyamorous: Μαυρομιχάλη 72-74, Εξάρχεια


Το Stella’s Plants της Στέλλας και της οικογένειάς της

«Η απόφαση να σταματήσω να πηγαίνω σε λαϊκές και να ανοίξω ανθοπωλείο ήρθε με την αγάπη του κόσμου που μας ήθελε πολύ. Είναι κάτι που το κάνω χρόνια, επομένως δεν αντιμετώπισα κάποια ιδιαίτερη δυσκολία στο να στήσω τη δική μου επιχείρηση. Προσαρμόζομαι εύκολα. Μας έχει αγαπήσει ο κόσμος και η γειτονιά στο Κολωνάκι και πάμε πάρα πολύ καλά», λέει στο LadyLike η Στέλλα που μαζί με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά έστησαν με μπόλικη αγάπη το Stella’s Plants πριν από δύο χρόνια.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

«Στο μαγαζί θα βρει κανείς, εκτός από φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, διακοσμητικά για βεράντες και κήπους. Αναλαμβάνουμε τον ανθοστολισμό σε γάμους, βαφτίσεις και διάφορα κοινωνικά events. Συνεργαζόμαστε, επίσης, με ξενοδοχεία και γραφεία.

Για άνοιξη-καλοκαίρι προτείνω τα βότανα που είναι και χρήσιμα για το μαγείρεμα και τα cocktail.

Από φυτά εξωτερικού χώρου προτείνω τον ιβίσκο που ανθίζει μέχρι αρχές Δεκέμβρη και για όσο έχει ήλιο. Από εκεί και πέρα, ό,τι αγαπάει ο καθένας!

Και ένα tip φροντίδας από τη Στέλλα: Το πότισμά τους θέλει προσοχή. Τα φυτά πρέπει να ποτίζονται μόνο όταν το χώμα τους έχει στεγνώσει. Και το καλοκαίρι, παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται περισσότερο πότισμα, δεν ισχύει γιατί οι εσωτερικές συνθήκες δεν αλλάζουν σε δραματικό βαθμό. Καλό είναι να τους κάνεις πού και πού ένα ντους για να δροσιστούν!».

Stella’s Plants: Σόλωνος 19, Αθήνα

Το Minū του Γιώργου

Θα μπορούσε να βρίσκεται στην Κοπεγχάγη και στην Στοκχόλμη, όμως το Minū άνοιξε τις πόρτες του πριν από δυο χρόνια στη γειτονιά του Ψυρρή, δίνοντάς της την πιο γερή δόση χρωματικής ζωντάνιας. Το όνομα του μαγαζιού προέρχεται από τη λατινική λέξη minutiae που σημαίνει μικρολεπτομέρειες και αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό· Όλα τα items που πλαισιώνουν τον χώρο του συγκεκριμένου living store, είναι διαθέσιμα προς πώληση. Από την πολυθρόνα που θα κάτσεις μέχρι το ποτήρι που θα πιεις νερό.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Ένας εκ των ιδιοκτητών και εμπνευστών του concept store, Γιώργος Σύρμας, οραματίστηκε έναν υβριδικό χώρο στον οποίο η πρακτικότητα και το design θα σμίγουν κάτω από την ίδια στέγη, με έμπνευση από το προσωπικό του γούστο και την εμπειρία του στην εστίαση.


Η σκανδιναβική αισθητική, η τέχνη και τα table books κυριαρχούν στο Minū. Εξάλλου, το μαγαζί συνεργάζεται με σκανδιναβικούς οίκους, μερικοί εκ των οποίων είναι οι: Bolia, Ferm Living, Puik, Moebe. Θα βρει κανείς ιδιαίτερα και μοναδικά αντικείμενα από σκανδιναβικές χώρες. Από φυτά, κασπώ, εργαλεία κηπουρικής μέχρι μπρελόκ, κούπες, τετράδια, καθρέφτες, φωτιστικά, καναπέδες και προσεγμένες εκδόσεις γύρω από την αρχιτεκτονική, το design και τη γαστρονομία.

Τα έργα τέχνης που θα βρεις κρεμασμένα στους τοίχους καθώς και τα table books (Kinfolk, Matto, Drift κ.α.) που υπάρχουν διάσπαρτα στον χώρο διατίθενται εξίσου προς πώληση. Φυσικά, τα φυτά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Πιλέες, μπιγκόνιες, μονστέρες, αλοκάσιες, παχύφυτα και κάκτοι διαφόρων ειδών και μεγεθών, βρίσκονται ανάμεσα στα φυτά του καταστήματος που συνθέτουν μια αστική ζούγκλα στο κέντρο της Αθήνας.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Μαζί με τον καφέ που θα πιεις, το γεύμα που θα απολαύσεις και το shopping therapy που θα κάνεις, μπορείς να συνδυάσεις και τηλεργασία αν έχεις τη δυνατότητα, καθώς υπάρχουν παντού πρίζες. Η εσωτερική αυλή του Minū είναι, τέλος, μια ευχάριστη έκπληξη στο νεοκλασικό κτίριο που στεγάζεται.

Minū: Σαρρή 50, Αθήνα