ΒΙΒΛΙΑ

«Η Γη της Επαγγελίας»: Επτά αποκαλύψεις για το καινούργιο βιβλίο του Barack Obama

AP Photo/Mark Lennihan

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, συνεχίζει το αυτοβιογραφικό του έργο εκδίδοντας και τρίτο βιβλίο. «Η Γη της Επαγγελίας», ένα βιβλίο αφιερωμένο στις γυναίκες της ζωής του (οι κόρες και η γυναίκα του) έρχεται να συμπληρώσει τις δυο προηγούμενες εκδόσεις του, «Εικόνες του πατέρα μου» και «Τολμώ να ελπίζω». Η παγκόσμια κυκλοφορία του ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου σε 25 γλώσσες. Ήδη την πρώτη μέρα σημειώθηκε ρεκόρ με πάνω από 890,000 αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά. Το βιβλίο είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα. Επομένως, εάν σκέφτεσαι να προβείς στην αγορά του, τσέκαρε πρώτα τον παρακάτω κατάλογο με τα hightlights του βιβλίου, ώστε να ξέρεις τι επρόκειτο να διαβάσεις.

Διαβάζοντας την αυτοβιογραφία του Barack Obama, λίγες βδομάδες μετά την ήττα του Donald Trump, είναι σαν να βλέπεις τα δυο αντίθετα άκρα της ανθρωπότητας. Σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς αυτή η χώρα επέλεξε δυο τόσο διαφορετικούς Προέδρους σε διάστημα δυο τετραετιών.

Μια μικρή περίληψη

Το βιβλίο των 768 σελίδων, παρέχει μια αναλυτική εικόνα από την έδρα της εξουσίας. Συχνά διαβάζεται σαν μια συνομιλία του Barack Obama με τον εαυτό του, αμφισβητώντας τις φιλοδοξίες του, παλεύοντας με τις σκέψεις για το αν οι θυσίες του αξίζαν τον κόπο, ακροβατώντας στο σκοινί μεταξύ της υπερηφάνειας για τα επιτεύγματα του και της αυτο-αμφιβολίας για το αν ήταν αρκετά. Γραμμένο επί προεδρίας Trump, μιας προεδρίας που ουσιαστικά αποκήρυξε όσα ο ίδιος υποστήριξε, το βιβλίο μάχεται με την αβεβαιότητα της πολιτικής κατάστασης της Αμερικής. Για το αν, εν τέλει, ο ίδιος κατάφερε να κάνει πράξη, να την υπόσχεσή του, να φέρει την Γη της Επαγγελίας στην Αμερική.

Barack Obama: «Ήλπιζα να δώσω μια ειλικρινή εικόνα της θητείας μου»

«Ήλπιζα να δώσω μια ειλικρινή εικόνα της θητείας μου. Όχι απλά ένα ιστορικό ντοκουμέντο με τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν κατά την Προεδρία μου ή τις σημαντικές προσωπικότητες με τις οποίες ήρθα σε επαφή, αλλά και στις πολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές αντιπαραθέσεις που συνέβαλαν αποφασιστικά στις αποφάσεις που εγώ και η ομάδα μου πήραμε. Ήθελα να πω μια πιο προσωπική ιστορία που θα εμπνεύσει τους νέους ανθρώπους να σκεφτούν μια ζωή στα κοινά» είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο Barack Obama στο περιοδικό The Atlantic.

Η ελληνική έκδοση του βιβλίου σε μετάφραση των διακεκριμένων Χρύσας Φραγκιαδάκη και Μάνου Τζιρίτα, μας παρουσιάζει έναν άλλο Barack Obama. Ανάμεσα σε πολύ ενδιαφέροντες ιστορίες του Προέδρου, θα διαβάσουμε και τις παρακάτω 8 αποκαλύψεις:

1. Donald Trump

Κατά την άποψη του Barack Obama, η διαδοχή του από τον Donald Trump δεν ήταν τυχαία. Αντιθέτως, το γεγονός ότι ένας καταξιωμένος, έξυπνος, μη σκανδαλώδης μαύρος ήταν κάτοικος του Λευκού Οίκου, ήταν αρκετοί λόγοι για ότι συνέβη αργότερα. Ο Obama, λοιπόν, πιστεύει ότι ποικιλοτρόπως συνέβαλε στην άνοδο του Donald Trump και την υπόγεια μεταμόρφωση του ρεπουμπλικανικού κόμματος. «Ήταν λες και η παρουσία μου στον Λευκό Οίκο ενεργοποίησε μια καλά κρυμμένη πλεκτάνη. Και το αντιλήφθηκα νωρίς, όταν ο Donald Trump ισχυριζόταν ότι εφόσον δεν γεννήθηκα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήμουν παράτυπα Πρόεδρος. Εκατομμύρια Αμερικανοί τρόμαξαν που ένας μαύρος άνδρας είχε τον έλεγχο του Λευκού Οίκου. Έδωσε τροφή στο φυλετικό τους άγχος», αναφέρει μεταξύ άλλων.

2. Οι ρίζες του Ρεπουμπλικανισμού

Φυσικά, πάντα μπορείς να προβλέψεις το μέλλον, όταν κοιτάς το παρελθόν. Ως συνέχεια της πρώτης αποκάλυψης, ο ίδιος αναφέρει ότι η ιδεολογία του ρεπουμπλικανικού κόμματος εντοπίζεται πίσω στο χρόνο, όταν ακόμα ο γερουσιαστής John McCain επέλεξε την Sarah Palin για την προεκλογική καμπάνια το 2008. «Μέσω της Palin, φαινόταν ότι τα σκοτεινά πνεύματα που καραδοκούσαν για χρόνια στις γωνιές του ρεπουμπλικανικού κόμματος – ξενοφοβία, εναντίωση στην διανόηση – θεωρίες συνωμοσίας – αντιπάθεια απέναντι στους μαύρους και σκουρόχρωμους ανθρώπους- έβρισκαν σιγά σιγά τον κοινό τους δρόμο», αναφέρει ο Barack Obama.

3. Τα ιστορικής σημασίας γεγονότα κατά την διάρκεια θητείας του Barack Obama και η αναφορά στον Joe Biden

Το βιβλίο κάνει εκτενείς αναφορές και αναλύσεις σημαντικών ιστορικών γεγονότων. Ανάμεσά τους, η κατάρρευση του high-tech συστήματος υψηλής ασφαλείας του επικοινωνιακού συστήματος του Λευκού Οίκου, καθώς ο ίδιος βρισκόταν σε ταξίδι στη Βραζιλία και η ανακήρυξη της πρώτης του στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη. Δύο μήνες αργότερα, όταν επρόκειτο να διατάξει την έφοδο κατά του Bil Laden στο Πακιστάν, ο Πρόεδρος παίρνει μόνος του την τελική απόφαση στον Λευκό Οίκο. Το βιβλίο κάνει αναφορές στον Joe Biden, ο οποίος τον συμβούλεψε κατά της επιδρομής, απόφαση που αναμφίβολα θα έβλαπτε τον εκλεγμένο Πρόεδρο εάν είχε γίνει γνωστό μερικές εβδομάδες νωρίτερα. Σήμερα, αυτή η αναφορά επιβεβαιώνει τη σχετικά νηφάλια προσέγγιση του Biden ως προς την εκμετάλλευση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

4. Η παραδοχή των αστοχιών

Ο Obama αναλαμβάνει την ευθύνη των λάθος αποφάσεων που πήρε κατά την θητεία του. Ένα από αυτά, ήταν η αποτυχία του να περάσει την μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού. «Ένα πικρό χάπι που έπρεπε να καταπιώ» και πρόσθεσε «Όσο με αφορά, οι εκλογές δεν απέδειξαν ότι η ατζέντα μας ήταν λάθος. Το απέδειξα αυτό. Θα αποτύγχανα ως Πρόεδρος, όπως ο Franklin D. Roosevelt απέτυχε, αφήνοντας πίσω αυτό που θεωρούσα σωστό. Για ‘μένα θα ήταν μια επιβάρυνση».

5. Η τετραετής θητεία ήταν η αρχή του καπνίσματος για τον Barack Obama

Το να διευθύνεις τον Λευκό Οίκο και να είσαι Πλανητάρχης έχουν και αυτά τις επιπτώσεις τους. Το άγχος και το στρες του πρώην Αμερικανού Προέδρου, τον οδήγησαν στην κακή συνήθεια του καπνίσματος. Ο Obama αποκάλυψε ότι μερικές φορές κάπνιζε 8 με 10 τσιγάρα την ημέρα, αλλά το έκοψε όταν η κόρη του Malia «Κατσούφιασε έχοντας μυρίσει τσιγάρο στην ανάσα μου», αναφέρει στο βιβλίο του.

6. Η σχέση του με την Michelle δεν έμεινε ακλόνητη

Η θητεία του, φυσικά, δεν άφησε τον γάμο του με την Michelle Obama άθικτη. «Παρά την επιτυχία και την δημοτικότητα, αισθανόμουν μια υποβόσκουσα ένταση στην Michelle, ανεπαίσθητη μα διακριτή, σαν ένας μικρός ήχος μιας κρυμμένης μηχανής. Ήταν σαν, όντες περιορισμένοι στους τοίχους του Λευκού Οίκου, όλες οι δυσαρέσκειες να έγιναν εντονότερες. Είτε ήταν η απορρόφησή μου με τη δουλειά ή τρόπος που η πολιτική εξέθετε την οικογένειά μας σε σκληρές επιθέσεις, η πηγή του προβλήματος», λέει ο ίδιος. Ο Obama ανησυχούσε ότι δεν θα μπορούσε να επαναφέρει την σχέση του με την Michelle στο προ-προεδρίας στάδιο. «Πίστευα ότι οι μέρες που όλα μεταξύ μας ήταν πιο ανάλαφρα, το χαμόγελό της συνεχές και η αγάπη μας λιγότερο επιβαρυμένη, δεν θα επιστρέψουν. Ξαφνικά η καρδιά μου έσφιγγε στη σκέψη και μόνο».