OPINIONS

“Αν κυβερνούσαν μόνο οι γυναίκες, ο κόσμος θα ήταν καλύτερος». Δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από τον Barack Obama

AP Photo Vincent Thian

Ο πρώην Πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama βρέθηκε σε ένα ιδιωτικό event για θέματα ηγεσίας στη Σιγκαπούρη και είπε πολλά, από την πολιτική πόλωση, μέχρι τη διάδοση ψευδών ειδήσεων μέσω των social media. Δεν έμεινε μόνο εκεί όμως.

«Αν οι γυναίκες κυβερνούσαν κάθε χώρα του κόσμου, θα υπήρχε γενική βελτίωση στις συνθήκες διαβίωσης και στα αποτελέσματα. Τα περισσότερα προβλήματα στον κόσμο ξεκινούν από ηλικιωμένους άντρες, που γατζώνονται από τις θέσεις εξουσίας». O Barack Obama συνέχισε λέγοντας ότι είχε οραματιστεί έναν τέτοιο κόσμο όταν ήταν ο ίδιος Πρόεδρος των Η.Π.Α. Και τον πιστεύουμε.

«Λοιπόν, γυναίκες, θέλω απλώς να ξέρετε ότι δεν είστε τέλειες, αλλά αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι είστε αδιαμφισβήτητα καλύτερες από εμάς. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αν κάθε έθνος διοικούνταν από γυναίκες για δύο χρόνια, θα βλέπαμε αξιοσημείωτη βελτίωση σε όλα τα επίπεδα. Στις συνθήκες ζωής και σε οτιδήποτε άλλο». Όσο και να ξέρεις ότι αυτή είναι μία αληθής δήλωση, έχει τεράστια βαρύτητα όταν έρχεται από τα λόγια ενός πρώην Προέδρου. Ειδικά αν αναλογιστείς ποιος βρίσκεται σήμερα στη θέση του.

Αν και δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τον Barack Obama, τον άνθρωπο που έχει αποδείξει τη βαθιά αγάπη του για τις γυναίκες, αυτές οι δηλώσεις έρχονται σε μία στιγμή που τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Έστω και με αργούς βηματισμούς. Η λίστα του περιοδικού Forbes με το top 100 των γυναικών έχει και πάλι στις πρώτες θέσεις ισχυρές γυναίκες σε σημαντικές πολιτικές θέσεις.

Αντίστοιχα, η πρόσφατη είδηση ότι η 34χρονη Sanna Marin είναι η νεότερη γυναίκα πρωθυπουργός στη Φινλανδία (και στον κόσμο), μάς γεμίζει ελπίδα. Δείχνει ότι το όραμα του Obama αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Επίσης, η φινλανδική κυβέρνηση έχει γυναίκες επικεφαλής σε 4 κόμματα, που είναι και εκείνες κάτω των 35 ετών. Εξέλιξη, εξέλιξη, εξέλιξη.

Το έργο του Barack Obama για τα δικαιώματα των γυναικών

Από τότε που ο Barack Obama ανέλαβε την ηγεσία, πάλεψε για πολιτικές που είναι μείζονος σημασίας για τις γυναίκες και διευρύνουν τις ευκαιρίες για όλους τους Αμερικανούς. Έχει θεσμοθετήσει σημαντικές δράσεις που αγωνίζονται κατά της βίας των γυναικών αλλά και την ισότητα στην πληρωμή των φύλων. Έχει ωθήσει τα πράγματα στο να αλλάξουν στα σχολεία και την εργασία, ως προς την αντιμετώπιση των γυναικών. Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να μνημονεύεται ως ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. που έκανε αλλαγές. Αληθινές, βαθιές και ουσιαστικές.

Τον Μάρτιο του 2009, δημιούργησε το Συμβούλιο του Λευκού Οίκου για Γυναίκες και Κορίτσια. Μία δράση που εκπροσωπείται από κάθε Ομοσπονδιακό πρακτορείο, αλλά και από τον Λευκό Οίκο. Συντονίζει προσπάθειες ώστε να διασφαλιστούν οι ανάγκες των γυναικών σε όλα τα προγράμματα και τη νομοθεσία. Από το 2017, που έληξε η θητεία του, μαζί με τη Michelle Obama έχουν δημιουργήσει τον οργανισμό και λειτουργούν σαν μέντορες για νέους ηγέτες σε όλον τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζει το έργο που ξεκίνησε, ακόμα και αν δεν το κάνει από ένα μετερίζι εξουσίας.

Η σχέση του με τις γυναίκες της ζωής του

Ίσως δεν είναι τυχαίο που ο Barack Obama έχει αυτήν την άποψη για τις γυναίκες και την αξία τους. Ως ο μοναδικός άντρας στη δική του οικογένεια, δεν είναι και τόσο δύσκολο να είναι βαθιά ευαισθητοποιημένος σε θέματα που απασχολούν τις κόρες ή τη γυναίκα του. Έχει εκφράσει πολλές φορές δημόσια την αγάπη του για τη γυναίκα του, Michelle, και μαζί είναι η απόδειξη ότι η αληθινή αγάπη ίσως και να μην τελειώνει. Όπως παρακολουθούσαμε και το μεγάλωμα των κορών του, όπως τις είδε κι εκείνος να ενηλικιώνονται και να βουρκώνει όταν η Malia έφυγε για το Πανεπιστήμιο.

Θα επέστρεφε ο Barack Obama στον Λευκό Οίκο;

Όταν ρωτήθηκε για το αν θα σκεφτόταν να επιστρέψει στην πολιτική ηγεσία και να αφήσει τη δικηγορία, είπε ότι πιστεύει ότι οι ηγέτες πρέπει να κάνουν στην άκρη όταν έρχεται αυτή η ώρα. «Αν ρίξεις μια ματιά στον κόσμο και τα προβλήματά του, είναι συνήθως επειδή άντρες μεγάλης ηλικίας δε βγαίνουν από τη μέση. Είναι σημαντικό για τους πολιτικούς ηγέτες να θυμούνται ότι είναι εκεί για να κάνουν μία δουλειά, αλλά όχι για πάντα». Ωστόσο, είτε εντός είτε εκτός Λευκού Οίκου, συνεχίζει την κοινωνική δράση, τις προσπάθειες για αλλαγή (με σύμμαχο τη γυναίκα του). Έχει υπογράψει συμφωνία ακόμα και με το Netflix, ώστε να χρηματοδοτήσει ντοκιμαντέρ που αγγίζουν θέματα δημοκρατίας, φυλής, εθνικότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Barack Obama είναι από τους λίγους πολιτικούς που λειτούργησε πρωτίστως με ανθρώπινη συνείδηση. Το απέδειξε εξάλλου και μετά το τέλος της θητείας του.